More

  Andreas (17) har fått 100 arter på stang i Norge

  I en alder av bare 17 år, har Andreas Vik fra Langesund allerede klart mesterstykket å fiske 100 forskjellige fiskeslag på stang innenfor de norske landegrensene. Jubileumsfisken var av den minneverdige sorten.

  Av: Endre Hopland

  – Det er vel for rundt to år siden at jeg satte meg som mål å nå 100 arter før jeg fylte 18 år. på dette tidspunktet hadde jeg rundt 60 arter, og så at med en del jobbing så burde dette kunne gå. Det har jo selvfølgelig blitt mer reising og vanskeligere å få nye arter etterhvert som listen har vokst, men prosessen har også gitt mange gode minner å se tilbake på sammen med gode venner. Mye blanking og enda mer jubel når artene først sitter, sier Andreas Vik til Hooked.

  Langesund-ungdommen, som fylte 17 år i mai, startet med artsfiske for tre og et halvt år siden. Bakgrunnen for det hele var at to kompiser tok han med ut på fisketur og viste han hvordan en fisker med agn.

  – Da fikk jeg straks fisk jeg aldri hadde sett før, og jeg syntes jo det her var dritkult. Siden den gangen har jeg fisket etter nye arter. Da jeg startet hadde jeg nok ikke mer enn ti forskjellige fiskeslag på listen, men denne vokste seg kjapt litt lenger, forteller han.

  Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

  Tirsdag i forrige uke var Vik i Tvedestrand, der art nummer 99 ble landet. Dette var en liten regnlaue. Helgen var i utgangsppunktet satt av til karpefiske sammen med kompis Aron Bohnhorst, men da det midt i fisketuren tikket inn en melding om han ville være med på hvitskatefiske ute i Langesundbukta dagen etter, kunne han bare ikke si nei.

  – Den kvelden ble vekkerklokken på mobilen satt på litt for tidlig, slik at det var tid til å pakke ned karpeutstyret og dra hjem og hente havfiskeutstyr, sier han til Hooked.

  Det var Espen Abrahamsen og lillebror Tobias Hansen som inviterte til havfisketur denne dagen, i Trutta Raymarine sin superbåt. Fisket var helt upåklagelig, med flere brosmer over tikilosmerket i båten. Dagens virkelige godfisk var det likevel Andreas Vik som stod for. Opp fra dypet dro han nemlig en hvitskate på pene 8,9 kilo. Dette er en drømmefisk for alle med forkjærlighet for artsmangfold her til lands, og var altså attpåtil art nummer 100 for den unge fiskeren.

  Andreas Vik med hvitskate
  ART NUMMER 100: Denne hvitskaten på 8,9 kilo ble Andreas Vik sin art nummer 100, elleve måneder før fylte 18 år. (Foto: Espen Abrahamsen)

  – Dette er uten tvil en av mine beste fangster noen gang, og gleden av å få den kan virkelig ikke beskrives. Det at den ble art nummer 100 er også meget innafor, og noe jeg aldri trodde ville skje, sier han til Hooked.

  Det er bare rundt 20 sportsfiskere som har passert 100 arter på stang i Norge, og det ligger veldig mye tid, innsats, forarbeid og ikke minst reising bak en slik prestasjon. Å nå 100 arter før fylte 18 år er Andreas Vik helt alene om her til lands, og uten sertifikat og bil til å farte land og strand rundt med, er dette virkelig en prestasjon det står respekt av.

  – Jeg har fått seks nye arter så langt i år. Utenom regnlaue og hvitskate har det blitt taggmakrell, piggskate, kystringbuk og havmus. Det har blitt en del langturer i år for å få de fleste av disse, men jeg synes jo dette er moro også da, forteller Vik, som har en karpe på 9,76 kilo som sørste fisk og en leirkutling på 0,37 gram om minste.

  Andreas Vik med karpe
  REKORDFISKEN: Andreas Vik med sin hittil største fisk, en karpe som såvidt endte på feil side av ti-tallet. (Foto: Privat)

  Nå når de første 100 er i boks, skulle en kanskje tro at 17-åringen ville roe ned fiskingen noen hakk. Det forsikrer han at han ikke har noen som helst planer om.

  Les også: Disse bildene er tatt med tre års mellomrom, men fisken er den samme

  – Neste mål er 110 arter, men jeg regner ikke med at jeg klarer det før jeg blir 18. Det bør derimot være mulig å klare 105. Jeg har ellers et mål om å få fisk over 10 kilo, samt ikke bare fiske etter nye arter, men også mer av det jeg liker best. Karpefiske, båtfiske etter rødknurr og varer og vindusfiske er favorittene, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles