More

  Et knippe gode hardbaits til gjedde

  Våren er i ferd med å gjøre sitt inntog, og det er håp om å lure en førleksgjedde eller to. Her er Erik Walmann sine anbefalte hardbaits til den råeste ferskvannspredatoren vår.

  For ikke altfor lenge siden skrev jeg litt om gummi, og nå tenkte jeg å skrive litt om hardbaits, også. Og da retter vi oss mot det vi finner i Norge. Det blir både jerk og swimbaits i denne oversikten, og alle betene under her kan fiskes med haspel, selv om jeg foretrekker jerk og spesialutstyr for den delen.

  Busterjerk er et must når man bedriver et slikt fiske. Her kan du høre en av de to som satte jerkbaitfiske på kartet i Skandinavia.  Busterjerk er en glimrende jerk som har levert masse stor fisk i sin nå relativt lange historie. Du har to modeller i 15 cm som du skal bruke, synk og shallow cruiser. Dette er et bete som finnes i flere norske butikker.

  Så har du pigen, som jeg mener finnes her til lands. Litt mer utfordrende å fiske med, men du vil få til det og da kan det fort bli ditt favorittbete. Her vil jeg anbefale 7″-bete.

  Dexterjerk får man også tak i, og er meget spennende. Nå har jerkfiske vært litt ut de siste årene, så denne har kommet inn i et noe tregt marked, men jeg føler at jerk muligens er på vei tilbake, og da vil vi fort se resultater fra denne. Denne finnes på Gero.

  Så kan vi går over til svimbait, og da kan vi begynne med Illex Gantarel. Dette er en relativt dyr sak, men utrolig tøff å fiske med. Du har to fester på den, slik at du kan fiske dypt og rett under overflaten. Denne får du også hos Gero.

  Så tar jeg kanskje tak i den heteste, og det er Allan’s Christensen Platypys som Westin har vært så heldig å få ta del i. Det er en grymt fin wobbler som er en fryd å spinnfiske. Kommer i flere lengder, og synk og flyt. Denne kan du spinnfiske rett inn eller jerke den litt. Et må ha-bete i kassa.

  Så har du Svartzonkers Mcmy og Mcmio. MCmy kan du gjerne kalle en blanding av jerk og tailbete. Et spennende bete å ha i kassa.

  Mcmio er på sin side et rent spinnbete, og skal fiskes rett inn.

  Så har du mørrum gigant spinner. Spinnere funker alltid på gjedde, og kan gi et heftig fiske. Disse spinnerene til gjeddefiske kan gå litt tungt i vannet, og når det smeller så følelse det som om du mister alt utstyr.

  Så har du gamle gode glemte baits som skjesluk. Her er et lite bevis på at skjesluk funker. Ei real gjedde på 11,5 kg tatt på en Svartzonker Singö en sommerdag på Mjøsa.

  Så har du svartzonker Zazza pike som er et spennende alternativ innen slik.

  Her har du et godt arsenal for hardbaitfiske, alt fra jerk,via spinner og sluk til swimbait, så det er bare å titte innom hos Gero og Villmarksbutikken. Thorshov sport har også en del for oss som bor på Østlandet. Fisket har begynt nå folkens, så det er bare å fylle opp kassene. Nå er det nok også en del nyheter som ikke har kommet inn enda, men det kommer…

  – Erik Walmann, Pikewallis

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles