More

  Fire gode gummibaits til gjedde

  Det er snart vår i luften, og åpent vann i elver og sjøer. Her er Erik Walmann sine anbefalte gummibaits til den råeste ferskvannspredatoren vår.

  Hva som gjelder av baits til enhver tid er utrolig vanskelig å si noe om, og enda verre blir det å gi råd ettersom en ikke på forhånd vet hvor dyktigere folk er. Jeg skal ta et eksempel, og det involverer Fredrick Evensen og Matthias Andersson.

  Dette er to gutter jeg vil påstå er en del av eliten innen spinnfiske med gummi i Skandinavia, og det er ikke så rart ettersom de bruker eller har brukt veldig mye tid på dette. Alle kan bli like gode, hvis de legger ned nok tid.

  Fredrick er en ihuga Shadteez-bruker. Det er ikke få store fisker Evensen har levert på disse shadene, inkludert denne på 10,1 kilo som tok veldig nylig.

   

  Så hopper vi over grensa til Matthias Andersson. Han bruker shader Allan Christensen har laget. En mye mer biffigere shad enn Westins Shadteez.

  Hvorfor har ikke Evensen Allan sin som favoritt? Og hvorfor har ikke Matthias shadteez som favoritt? Begge jakter på det samme, og begge er ekstremt dyktige. I mine øyne er det mye tilfeldigheter i dette. Det kan være så enkelt at Matthias fikk to fine gjedder første turen han testet Allan sin shad, fordi de rett og slett var på hugget. Da blir selvsagt opplevelsen med dette betet utrolig positivt.

  Hadde Matthias valgt Shadteez den første turen, kunne nok historien tatt en helt annen vending. Det samme med Fredrick. Første turen med Shadteez treffer han en god huggperiode, og mer skal ikke til. Trua på betet blir ekstremt, og tiden betet får i vannet blir en helt annen enn om det hadde blitt blanketur første gangen.

  Når det er sagt så tror jeg at man utvikler seg med betet, man lærer å fiske det mer effektivt og man vet hva som skal til for å få gjedda til å ta. Da blir det slik at Matthias blir ekspert på en type shad, mens Fredrick blir ekspert på en annen.

  Som nevnt innledningsvis blir det mange spørsmål om hva som bør brukes, og når folk skal dra frem noen gummibaits. Her følger noen anbefalinger:

  Dextershad

  Jeg husker da jeg så denne for første gang. Jeg fikk rett og slett hetetokter, rett og slett kjærlighet ved første blikk. Og jeg husker jeg begynte å sende PM-er hit og dit for å få tak i noen. Og en dag langs Nitelvas bredder, fikk jeg besøk av to svensker og et par Dextershader. Og fisk ble det direkten. Så alle og enhver som vil begynne med spinnfiske med shad: Kjøp dere noen Dextershadder. Fargevalg er alltid vanskelig men Bankok Tiger er et sikkert kort. Shadene fiskes med godt med vekt, og med shallow-skrue. De har en meget flott rull i seg, som gang på gang trigger stor fisk. Kjøp 20 cm, den er mest allround.

   

  Pikewallis-shaden

  Ja, jeg vil våge å skrive om min egen shad. Dette er en shad jeg har sittet og designet hjemme, og fått Jeff Boggs til å lage formen på. Gangen var det jeg la mest vekt på, og det skulle et par varianter til før jeg ble fornøyd. Jeg ønsket rull, også ved ekstremt sakte innsveiving, og ville da ha en relativt stor hale i forhold til resten av kroppen. Fargene visste jeg kom til å bli bra ettersom Jeff Boggs skulle lakke de. Dette er en shad som gir utrolig respon, og du kjenner den jobber godt i vannet. De mest aktuelle er 17 cm og 23 cm. De tåler mye juling, og går utrolig fint med shallow-skrue.

  Westin Shadteez

  Der har dere allerede sett filmene, og dette er en shad som går utrolig fint og kommer i mange flotte farger.
  Den er litt smal i nesen og krever screwhead med ikke altfor store gjenger.

  Fox Pro Shad

  En ikke alt for kjent shad her i Norge, men blandt oss ivrigste er den en del av arsenalet. Den går utrolig fint, og har levert fine fisker for min del. Her har vi en 12+ fisk tatt i Nitelva i 2014. Dette er en shadd som vil komme til Norge i år, i en serie som heter Fox Pro Shad Natural. Noen meget spennende farger, i flere størrelser.

  Dette er fire meget gode shader som du vil kunne handle her til lands i år. Det finnes flere, for eksempel McRubber fra Svartzonker, og det kommer også baits fra Eastfield og Renz også, men de fire overnevnte er mine favoritter.

  – Erik Walmann, Pikewallis

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles