More

  Tips til å pilke etter lake?

   

  Hei.

   

  Har du pilket etter lake før?

  Eventuelle tips og triks til lakefiske?

   

  Mvh

  Thomas

   


  Joda, har etpar hundre laker på samvittigheten.

   

  Lake er en erketypisk kaldtvannsfisk. I tillegg er den aktiv i mørket. Fra rundt solnedgang og etpar timer utover er gjerne best, men man kan selvsagt også få lake i dagslys.

   

  Elver som Glomma er klassiske lokaliteter, der man gjerne fisker i dyprenner samt i utkanten av bukter. Man kan få lake på både en meters dyp og 30 meters dyp. Ofte er det færre, men større laker å få på grunnere vann.

   

  Jeg pleier å lete opp områder med hard bunn, type småstein og grus. Laken lar seg lokke av lyd, så et vanlig våpen er en tung pilk med fortom og agn. I tilfeller der det er myk bånn kan man bruke lettere ting og montere spinnerblader etc for å lage lyd på den måten.

   

  Bruk ei stiv og kraftig stikke og tykk sene. Mange foretrekker tykk braid i stedet for vanlig sene.

   

  Pilkens vekt varierer med dyp og strøm, men rundt 100 gram er et greit utgangspunkt. I stedet for å montere fortommen under pilken liker jeg heller å montere den i toppen av pilken. Da unngår man at fortommen skades under dunkingen i bånn som utgjør den viktigste delen av fisketeknikken.

   

  Fortommen lar jeg være av tykk vanlig sene på rundt 0.70-0.80 på dobbel lengde av pilkens. Laken er ikke tacklesky.

   

  Som krok kan man bruke enkelkrok, men jeg har hatt bra hell med sirkelkrok. Owner Mutu light i str 5/0 er favoritten.

   

  Denne agner jeg med en solid fiskebit. Her kan man bruke det meste, men sik og harr funker alltid. På Østlandet sørpå brukes mye abbor, mort, flire etc. I andre tilfeller funker også røye, ørret, sild og makrell. Også akkar gir fisk. Er det helt krise kan man bruke lake, mark eller reke.

   

  Slipp helt ned til bunnen, stram opp, og dunk pilken bestemt i bunnen. Med jevne mellomrom løfter man pilk og kroktackle opp fra bånn. Laken tar ofte forsiktig. Ofte kjenner man bare at det henger lett igjen. Da holder man stikka rolig og gir etter med stikka når laken drar agnet med seg. Med stikka helt nede i hullet reiser man stikka i et bestemt tilslag.

   

  Fighten er stort sett bestående av å presse fisken opp til hullet, men pass på her. Ofte bøyer den halen mot iskanten så det blir stopp.

  Bruk stort nok hull! Husk hodelykt!

  cb

   

  Les mer : Hvordan fiske Lake?

  Foto: Ole-Håkon Heier

  Cato Bekkevold
  Storfiskekongen Cato Bekkevold har holdt på med sportsfiske siden han kunne gå, og har fisket et tresifret antall forskjellige arter med stang og snelle. Cato har lagd flere DVD’er, oversatt fiskebøker, deltatt i LarsogLars BLOGGTV og mye annet stæsj. Spellemannsprisen har han også vunnet! I nyere tid også kjent som mannen i pølsedress på Gullkroken.

  Latest articles

  Related articles