More

    Storfisk i Ryfylket (Hooked+)

    Hei!

    Jeg er veldig fersk på fiske, har fått «dillå» på sjøfiske og drømmer om å få stortorsken/kveite. Fisker i Ryfylket i Rogaland i nærheten av Sjernerøy. Har foreløpig hatt 200-250 gramssluker med et oppheng, har fått en del små lyr/sei – 1,5 kg på opphenget og det eneste som har tatt pilken er torsken og lange. Er også gira på agnfiske, men forelpig har det bare vært agn på pilken og små reker på opphenget. Bør agnfiske kun være krok med agn og rolige napp langs bunn? Hvor dypt bør jeg fiske for å forvente god størrelse (10 kg+) på fisken og hva slags størrelse på jigg/pilk/søkke bør jeg ha? Ser frem til å høre fra dere.

    – Mvh Are Friestad

    Hei du!

    Her var det mye å ta tak i. Først og fremst, så er det veldig fine muligheter for stor, fin fisk i Ryfylke. Når du fisker med en slike klassiske metoder som sluk og pilk, på grunnere vann, er artene du har fått til nå veldig vanlige. Fortsetter du med det kan det kanskje slå til en større fjordtorsk, stor lyr eller kanskje ei kveite om du er riktig heldig. Du holder nok dessverre ikke til i et område hvor målrettet kveitefiske er så veldig enkelt, selv om det finnes en og annen plass som jevnt over leverer noen fine eksemplarer av arten. De fleste kveitene som blir tatt på stang i Rogaland er likevel bifangster under annet type fiske, fra veldig grunt vann og ned til flere hundre meter.

    Sett bort fra dette, finner du ofte kveitene på grunt vann på denne årstiden. Grunntopper med med grus, sand eller skjellsand, gjerne kombinert med strøm, kan være plasser å søke etter. Dyp mellom 15 og 50 meter er fint, men gå gjerne dypere også om du vet det er områder det er fanget kveite i eller som har passende bunnforhold. Fisk gjerne med hel agnfisk (småsei, makrell eller sild) som for eksempel presenteres enkelt hengene bak et søkke, bom /m slep, baithead eller med Kjempeopplegg. En annen god metode er å drifte over potensielle kveiteområder med shadjigger, som enkelt forklart er noen store gummifisker festet på blyhoder. Dette er et tidkrevende fiske, men få ting er artigere enn når du endelig får en skikkelig fight på stanga med «dronninga sjøl»! Husk at minstemål på kveite er 80 cm, og alt under dette skal settes pent tilbake.

    Skal du gå målretta etter virkelig stor torsk i Ryfylke, bør du vente til vinteren igjen. På nyåret og i månedene frem mot våren, trekker «ferdatorsken» fra havet inn i fjordene for å gyte. Da er det stort sett tradisjonelt pilkefiske som er oppskriften. Stor fordel å ha et brukbart ekkolodd for å lokalisere fisken (både hvor de står men også hvor høyt i vannet de stå), og ikke minst lytt til fangstrapporter fra folk i området.

    Om du ønsker flott matfisk og stor fisk, med gode muligheter i Ryfylke, er det absolutt dypvannsfiske du skal prøve deg på fremover. I de dype vestlandsfjorder er det enormt mye stor fisk, da spesielt lange og brosme finner du nesten «overalt». Prøv deg på dype områder mellom ca. 200 og 400 meter og fisk med store agn. Makrell og sei er mine favoritter til disse artene. Et tradisjonelt takkel er da laget med bom med slep på bunn og 1-2 opphengere over. Alle egnet med fileter eller hele agnfisk. På slike dyp må du gjerne ha et blylodd på 400 gram og kanskje opp til en kilo, om det er mye strøm.

    Bruk digitale sjøkart, for å finne spennende steder. Kanskje i bunnen av en skrent, eller på større hyller/platå i selve skrentene. Veldig kjekt å ha en kartplotter under slikt fiske, så du ser hvor du er hele tiden og at du greier å holde deg på samme sted som først planlagt. Har du ikke kartplotter er det flere fine applikasjoner til telefon. Selv liker jeg godt Navionics sin app. Her er ellers en video vi laget i fjor høst om agnfiske etter brosme/lange på store dyp. Dette er riktignok filmet i Trondheimsfjorden, men metoden er jo den samme. Husk at det er en stor fordel å kunne ligge helt eller delvis i ro når du fisker på dypt vann for å greie å holde bunn og holde kontakt med agnet ditt nede på dypet.

    Alternativene du bør sjekke ut da er:
    – Ha båten i reverse mot strømmen mens du fisker (slik jeg gjør det på filmen det linkes til like over her)
    – Ankre på dypt vann
    – Elektrisk GPS-motor (dyreste, men mest behagelige valget)
    – Drivanker hjelper deg mot drift fra vind
    – Håpe på tilnærmet vindstille og strømstille forhold…

    Les deg gjerne opp mer om agnfiske generelt, det vil sannsynligvis gi deg både mer fisk, arter og størrelse.
    Lykke til med 10+!

    – Mvh Bjørn Florø-Larsen, biolog og artsfisker

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles