More

  – Det er en helt abnormalt stor uer

  Ueren Øyvind Høier dro opp i havet utenfor Sørøya i helgen ville vært ny norgesrekord dersom plattformfangster ikke hadde vært tellende. Den enorme fisken veide hele 9,25 kilo.

  Av: Endre Hopland

  Øyvind Høier og kameratene i Team Sluk er ikke ukjent med å få stor fisk, ei heller uer, men fisken som brøt overflaten under en dypvannstur utenfor Sørøya i Finnmark fredag fikk likevel frem både store ord og tendenser til pipestemme hos vanligvis sindige Kim-Eirik Johansen, som filmet fighten mellom Høier og kjempeueren (se video i toppen av saken). Det er egentlig ikke så merkelig, for det var virkelig et prakteksemplar av arten som kom til syne etter nesten 300 meter med sveiving. Faktisk var fisken så stor at den ville vært ny norgesrekord, hadde det ikke vært for at Villmarkslivs norgesrekordjury godkjenner fisk tatt fra plattform. Akkurat dette er et litt kontroversielt tema blant rekordjegere, da plattformfiske med stang bare er tillatt for offshore-ansatte og spesielt inviterte gjester på noen få installasjoner.  Den offisielle norgesrekorden på uer er en gigantisk fisk på 12,14 kilo, tatt av Alexander R. Thomassen på Heidrun-plattformen i november 2012. Denne fisken er tatt på stang og altså sportslig vis, og etter norgesrekordreglene er alt gjort helt riktig. Fisken er også den desidert største ueren som noen gang er tatt på stang i norske farvann. Den største, norske ueren tatt på stang fra båt var det etter alt å dømme Øyvind Høier som fikk i fjor. Kjempen på 9,2 kilo gjorde den gang fiskeren målløs. I helgen slo han altså sin egen rekord med 50 gram.

  – Det var den store ueren som var førsteprioritet for årets tur til Sørøya, men også flekksteinbit er en sportsfiskers drøm. Vi hadde fisket resultatløst etter flekksteinbiten i flere dager, og slikt tærer på både motivasjonen og trua. Da er det godt å kunne variere med annet fiske, og uersatsing er utrolig spennende. Fredag la havet seg flatt, og det ble anledning for en en tur ut på dypet, sier Høier til Hooked.

  I fjor fant Høier og Johansen en ny fiskeplass som ga fantastisk uttelling. Utenom den nevnte ueren på 9,2 kilo, ble det også en fisk på 8,35 kilo på Høier og en på 7,35 kilo på Johansen. Dette skjedde i løpet av et relativt kort pass på fem timer, så karene var veldig nysgjerrige på hva plassen kunne levere i år.

  – Første drift gikk fra 300 meter og oppover en bakke. Dette er ikke helt gunstig da jeg foretrekker å drive nedover om mulig, men det gikk. Det var rolig større deler av driftet, men på rundt 250 meters dyp fikk Kim på en stor og tung fisk. Dessverre datt den av på veien opp. Jeg sveivet meg oppover 30-40 meter for å unngå å gå fast i bunnen, og da gikk det på en skikkelig tung fisk hos meg, forteller han.

  Fisken kjentes ifølge den erfarne fiskeren ut som en uer hele veien opp, og det fikk han altså helt rett i.  Som en tydelig kan se i filmen i toppen av denne saken, ble Johansen bak kamera veldig entusiastisk da fisken fløt opp noen meter bak båten.

  – Kim var helt sikker på at dette var en uer på over 10 kg. Jeg turte ikke gjette selv før fisken lå i båten, men da den kom om bord var den åpenbart større enn den jeg fikk på 9,2 kilo i fjor. Fisken viste seg å være seks centimeter lengre enn persen, men da vi kom til land viste vekten 9,25 kilo. Fiskens kondisjon var nemlig ikke like ekstrem som den forrige jeg fikk. Likevel, det var 50 grams forbedring av personlig rekord og en fantastisk opplevelse, sier Høier til Hooked.

  Kjempeuer Øyvind 2
  ENORM: Øyvind Høier med det som etter alt å dømme er den største ueren noen gang tatt på stang i båt i Norge. Fisken veide 9,25 kilo. (Foto: Kim-Eirik Johansen)

  Mot slutten av økten forbedret for øvrig også Johansen uerpersen sin med en ny fantastisk fisk, denne på 8,35 kilo. I tillegg fikk han brosmepersen sin opp til pene 10,2 kilo.

  – Jeg er veldig glad for at Kim fikk den ueren også, slik at vi begge kunne være strålende fornøyd med turen. Kjøreturen til land ble ellers en fornøyelse, i midnattsol og speilblank sjø. På slike dager er livet best i nord, sier Høier til Hooked.

  Kjempeuer Kim
  KJEMPEFISK: Kim-Eirik Johansen med en fantastisk uer på 8,35 kilo. (Foto: Øyvind Høier)

  Team Sluk-karene er på Sørøya ut denne uken, og håper på en ny uersatsing dersom været tillater det. For øyeblikket blåser det dessverre østlig/nordøstlig kuling, og da er det en glemmesak å komme seg ut i de værharde havområdene i småbåter. Men dersom det kommer en værluke er de klare som egg for mer storfisk.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles