More

  Rekordstor uer fra Sørøya

  Hele 9,2 kilo veide ueren Øyvind Høier dro opp utenfor Sørvær på Sørøya fredag kveld. Med unntak av et par fisker tatt fra Heidrun-plattformen, er dette den største ueren noen gang fisket på stang i Norge.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg hadde en gammel uerpers på 6,8 kilo, og målet med turen nordover var å slå denne. At det skulle gå hadde jeg et håp om, men at det skulle bli med en så stor fisk hadde jeg aldri drømt om, sier den 31 år gamle storfiskeren fra Tromsø til Hooked.  Høier og hans Team Sluk er langt fra ukjente navn i det norske sportsfiskemiljøet, og kameratgjengen fra Tromsø har også landet et imponerende antall kjempefisker opp gjennom årene. Høier, som blant annet har kveite på 162,5 og 170 klio og rødspette på 4,4 kilo på samvittigheten fra tidligere, rangerer likevel fisken som tok agnet hans utenfor Sørvær fredag kveld helt i toppsjiktet blant sine beste fangster. Det er egentlig ikke så rart, da ueren etter alt å dømme er den største noen gang tatt på stang med utgangspunkt i fastlands-Norge.

  – Dette er utvilsomt en drømmefisk. Jeg er fremdeles litt sjokkert, sier fangstmannen dagen derpå.

  Les også: Sander (9) med kjempefangst

  Karene i Team Sluk prøver å få seg en tur til Sørøya hvert år, og stor uer har vært hovedmålet også flere ganger tidligere. Gamlepersen på 6,8 kilo er i seg selv en drømmefisk, men er det et sted en kan komme i kontakt med de virkelig store uerne, så er det nettopp utenfor Sørvær. Det store problemet er at stedet er ekstremt værhardt.

  – Vi har vært veldig uheldige med været på disse langturene våre, og vi har vært mye inneblåst. Denne uken har vi hatt en halvdag med havblikk onsdag kveld og natt til torsdag, i tillegg til hele fredagen. Når forholdene er slik, gjelder det å utnytte tiden godt, forteller Høier.

  Akkurat den bedriften klarte han og fiskekompis Kim-Eirik Johansen bra denne gangen, og det til og med i et område de aldri har fisket før.

  – Vi hadde leitet og prøvd nye plasser i syv timer før det slo skikkelig til. På det andre driftet på plassen vi nå har døpt Kobraskolten, satte Kim ny pers på 7,35 kilo og jeg på 8,35 kilo. Allerede da var jeg i himmelen, sier Høier til Hooked.

  De neste timene hadde karene et kjempebett, og snittet på ueren de dro opp lå på fantastiske seks kilo. Etter hvert dabbet fisket likevel av, og snart ble det så tregt at det gikk flere drift uten uer i båten i det hele tatt. De to trømsøværingene gav seg likevel ikke, og belønningen kom i 21.30-tiden.

  – Vi fisket stort sett 15-30 meter over bunn på rundt 300 meters dyp, men da det virkelige hugget kom hadde jeg bare sveivet riggen fire-fem meter opp. Hugget var kraftig og det var bare tyngde under oppsveivingen, så vi skjønte at det var uer med det samme. Da fisken brøt overflaten et stykke fra båten så vi at den var diger, men hvor stor den faktisk var skjønte vi først da den lå i båten, forteller Høier.

  Les også: Sjekk disse kjempetorskene

  Ute på sjøen kunne de to sportsfiskerne nokså sjokkerte konstatere at vekten pendlet mellom 9 og 9,6 kilo. Vel inne på land stabiliserte den samme vekten seg altså på 9,2. Den gamle norgesrekorden, også denne tatt utenfor Sørvær, var til sammenligning 9,02 kilo. Siden den gang har ansatte på Heidrun-plattformen landet et par enda større uere fra oljeinstallasjonen på Haltenbanken, blant annet norgesrekorden på 12,14 kilo.

  Disse kjempefiskene er tatt på sportslig vis, med stang og snelle, men i og med at slett ikke alle har løyve til å fiske fra plattformene, er det mange som mener at fisk tatt herifra ikke burde telle som offisielle norgesrekorder. Uavhengig av dette er ueren til Høier en fantastisk fisk, og en av de aller største som noen gang er tatt på stang innenfor kongerikets grenser.

  Storueren til Høier falt for et tandemtakkel egnet med en hel makrellside, men fangstmannen tror ikke agnet er så viktig når det kommer til uer.

  – Det virker som de tar det som blir servert når de er i bettet, og det spiller liten rolle om agnet er stort eller lite, sier han til Hooked.

  Havblikk og diger fisk skaper alltid god stemning blant sportsfiskere som liker seg til sjøs, og Høier forteller om en fredag utenom det vanlige i den nordnorske naturen. For å toppe det hele strøk en brugde på anslagsvis ti meter under båten flere ganger.

  – Det var i det hele tatt en ganske mektig dag på sjøen, sier han.

  Les også: Helge fikk kjempelange fra land

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles