More

  Nysgjerrig på ferskvannsfisk, og da spesielt gjedde (Hooked+)

  Heisann.

  Jeg har fisket i sjøen hele livet, og har fått mange forskjellige arter, Men jeg har aldri fisket i ferskvann før, og det har jeg lyst til å prøve på. Er det stor forskjell på sjøfiske og ferskvannsfiske? Synes gjedde ser kult ut, men aner ikke hvor jeg skal begynne.

  – Hilsen Tommy

  Hei!

  Et variert sportsfiske er det som er viktigst for meg for å holde oppe koken over tid, så du vil neppe angre på en utvidelse av fisket ditt i retning ferskvann. Fiske i saltvann og ferskvann er i realiteten ikke så forskjellig. Joda, det kan være litt ulike takkeloppsett, metoder, agn og utstyr, men alt dette adapteres raskt om du har god erfaring med fiske generelt.

  Gjedde er en fantastisk sportsfisk, og min favorittart i ferskvann. Muligheten for digre fisk, brutale hugg og et rått utseende. Et kinderegg i predatorklassen! Nå vet jo ikke jeg hvor du holder til i landet, men det finnes gjeddemuligheter i de fleste landsdelene i forskjellig grad. De tradisjonelt største mulighetene for virkelige storgjedder, finner du dog på Østlandet. Det er likevel ikke umulig å møte drømmegjedda hverken i vest, nord eller Midt-Norge, med en god satsning.

  For å sette i gang med gjeddefiske (fra båt eller land), kan du sannsynligvis bruke det du har av litt tyngre haspelutstyr til ditt sjøfiske. Bruk gjerne store wobblere, gummijigger eller poppere. Her kan du nok få masse inspirasjon og tips ved å gå inn på Pikewallis sine nettsider. En viktig ting å huske på, er en solid fortom som beskytter mot de enormt skarpe tennene. Her fungerer det for eksempel å bruke fluorcarbon eller ferdigrigga stålfortommer du får kjøpt i butikken.

  En god tang/krokløsner er også et must når du skal få avkroket gjedda uten å skade hverken fisk eller fisker. En annen fiskemetode å sjekke ut, er bruk av hel agnfisk fisket på bunn eller pelagisk med dupp. Husk at det kun er lov å bruke død agnfisk, fanget i samme vassdrag som du fisker i. De største gjeddene anbefaler jeg deg å sette tilbake igjen, da de fungerer som viktige toppredatorer i sine vann og vassdrag. Med god behandling tåler disse godt gjenutsetting, og du kan kanskje få gleden av å møte madammen igjen en del kilo senere.

  Lykke til med Norges kanskje tøffeste predator, med gode fiskemuligheter hele året. Ja, for dette er også en spennende art for isfiske.

  Mvh Bjørn Florø-Larsen, biolog og artsfisker

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles