More

  Møt Ole-Håkon Heier – arts- og specimenjeger

  I forbindelse med vårt nye prosjekt – «52 arter på 52 uker» har vi en serie artikler for å introdusere prosjektet og menneskene bak. I dagens BIO finner du selveste Ole-Håkon Heier, fylkessekretær i NJFF Østfold, arts- og specimenjeger.

  Vi i HOOKED redaksjonen fikk Ole-Håkon til å fortelle litt om seg selv og her er den usminkede versjonen. God lesning og Følg med på «52 arter på 52 uker»!

  Ny pers 1   

  Foto: Ole-Håkon Heier.

   

  Jeg heter Ole-Håkon Heier, er 37 år gammel, og bor med kone og 2 barn (8 og 4 år) på en gård i Degernes i Rakkestad i Østfold.

  Fiske har jeg gjort siden fatter’n en eller annen gang på slutten av 1970-tallet tok meg med ut på tur. De første årene husker jeg ikke noe av, men jeg ser på bilder at det, ikke overraskende for en kar fra indre Østfold, gikk i abbor, gjedde og mort.

  Og det fortsatte i den duren (med sluk og mark), frem til høsten 1989, da jeg var på jakt- og fiskesamling i Halden og så en kar kaste for i vannet og lokke til seg fisken. Rune Johansens bok “Meite” kom på ønskelista til jul, og ønsket ble innfridd. Og da begynte det for alvor å rulle.

  Utover på midten av 90-tallet utvidet jeg både artsregisteret og det geografiske nedslagsfeltet mitt. Fra 1995-2000 var jeg student og tenkte mer på bøkene og studentpuben på Norges landbrukshøgskole, og 2001-2002 hadde jeg min første “ordentlige” arbeidsplass i Elverum, og lærte meg fluefiske. Men det var ikke før høsten 2003 at det virkelig løsnet.

  Høsten 2002 fikk jeg meg jobb i Drøbak og jeg flyttet til Ås sammen med min kone. Det ble mye fiske i 2003, men mest på egenhånd siden jeg ikke hadde noe kontaktnett i området. Høsten 2003 kom imidlertid tre karer i kontakt med hverandre på Norsk meiteunion sine forumsider. Ingen av oss hadde fått lake på stang, så vi dro sammen på tur, og på tur nummer to bestemte vi oss for å lage et fisketeam i NMU-sammenheng.

  Klubben fikk navnet SFK Laken, og i dag teller vi 11 medlemmer. Vi fikk for øvrig alle lake…

   

   

  Det er ett eneste krav for de som er medlemmer: alle turer skal rapporteres på vårt internforum. Et liv er altfor kort til å rekke å fiske alt man ønsker, så flere personer fisker over langt mer enn en person, og dermed opplever alle mer kvalitetsfiske enn om vi skulle fiske hver for oss. Med SFK Laken løsnet det også skikkelig for fisket mitt; en verden av arter jeg tidligere stort sett bare fikk på flaks eller bare hadde lest om, kom på land, og persene røk en etter en.

  Jeg hadde knapt fisket i annet enn ferskvann før i 2006, men har siden da blitt like fascinert av dette som ferskvannsfisket.

  I 2007 tok jeg over familiegården i Degernes i Indre Østfold. I 2008 var jeg heldig nok til å lande det nærmeste jeg nok kommer en drømmejobb, og jeg er (selvfølgelig) i dag fortsatt fylkessekretær i NJFF Østfold.

  Innen sportsfiske bruker jeg å si at jeg er arts- og specimenjeger.

  Med dette menes at jeg forsøker å få flest mulig arter på stang og krok, og størst mulig eksemplarer av hver av disse artene. Ingen fisk er for liten eller for stor. Den metoden som mest sannsynlig gir det jeg vil ha bruker jeg. Det har i løpet av de siste årene medført at jeg har fisket over store deler av landet, til tider på det som “vanlige” mennesker ville kalle merkelige tidspunkter, steder og med merkelige metoder. 31.12.2003 hadde jeg 48 arter, mens jeg per i dag 10.8.2011 har 86 i Norge. Så det har da gitt resultater.

   

  I 1988 begynte jeg å skrive fiskelogg. Det som skrives ned per tur nok har nok blitt mer kondensert med årene, men fortsatt fører jeg både antall fisk og største fisk pluss en del annet. Derfor kan jeg si at jeg i løpet av det kommende året nok vil fange min fisk nummer 30.000 på stang. Jada, det er ganske sprøtt, men umulig å slutte å telle fisker når man har dette komplett 23 år tilbake i tid.

  Bernt Nor i hooked.no kom jeg i kontakt med i vår gjennom jobben (NJFF). Og i juli ble han med på fisketur etter stam, noe han ikke hadde prøvd før. Stam fikk vi, men en av flere ideer han hadde slapp ikke taket i meg. En slags føljetong der en fisker skulle fange et visst antall arter gjennom ett år eller så. Og i slutten av juli kom jeg brått på hvordan dette skulle gjøres. Og vips, så er dette i ferd med å realiseres.

  Ole-Håkon Heier

  «52 arter – 52 uker.»

  Såpass enkelt kan det sies. Artene skal fanges i Norge på sportslige metoder. Start er august 2011.

  Vi gleder oss til å vise annet en den tradisjonelle ørret-pornoen. Med dette skal vi få arter, teknikker og steder som ikke får like mye spalteplass – opp og frem i lyset. Følg med, og engasjer deg gjerne!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles