More

  Fiske etter Stam i Glomma

   

  Vi er langs Glommas bredder for å fiske stam med Ole-Håkon Heier. Fiskeentusiast, medlem av SFK Laken, fylkessekretær i NJFF Østfold og godt gift med to barn.

  Når du ser bilder av Ole-Håkon, ser de mest sannsynlig komponert slik; Ole-Håkon, stort smil, stor fiske (ofte ukjent art). Her med en ny norgesrekordSørv på 1420 gram tatt i juni 2011.  Foto: Ole-Håkon Heier.

   

  Glomma er utrolig artsrikt, og kan fiskes hele året – og det er her han fisker etter fiskeslag som for mange er totalt ukjente.

  I dag ble vi med han på fiske etter stam.

   

   

  FAKTA om stam.

  Tidligfiske

  Stam en er ferskvannsfisk som trives best i rennende vann, og er en av de første artene du kan fiske etter på våren. Allerede i april begynner artsjegerne å fiske stam og mort.

  Utstyr: Agn & søkke, på en vanlig haspelstang

  Agn: Røkt kjøttpølse eller reker fungerer utmerket. Flytebrød og dupp er ei heller dumt.

  Når: Kjernetid er rundt mørkets frembrudd, fra april til september/oktober.

  Hvor: Glommavassdraget opp til Kongsvinger, Drammenselva opp til Hellefossen og i Tista.

  Størrelse: Fiske etter stam gir deg gode muligheter på fisk opptil 2 kg. Norgesrekorden er på 3.430, tatt i Glomma ved Sarpsborg.

  Matfisk: Stam er ikke særlig ettertraktet som matfisk

  Kjennetegn: Stammen har konveks gattfinne (buer utover.) Øynene er gulrøde. Ligner ellers mye på mort, gullbust og vederbuk.

  Les mer om stam i vår Fiskepedia – i samarbeid med www.fiskipedia.no

   

   

  Tilbake i elva går praten går løst mens vi sitter å følger med på stangtuppene etter napp. – og BANG! Der satt den igjen.

  Det er en sterk fisk, og Ole-Håkon kjører den pent inn i hoven. 1.8 kg med store flotte skjell.

  Foto: HOOKED

   

  Fokus og årvåken

  -Det gjelder å være kjapt på plass, og gi kontant tilslag ellers finner stammen på andre ting å gjøre. Slik er det også et utfordrende fiske som krever konsentrasjon. Forteller Ole-Håkon.

  Og han har rett. Når vi sitter å prater løst og fast om fisking, rekruttering av barn & unge og NJFFs sitt arbeid i Østfold – så smeller det praktisk talt til i stangtuppen flere ganger – men vi er for trege (les; opptatt med å prate).

   

  Vamma kraftverk

  Vi er ved Vamma kraftverk og elva er høy etter mye nedbør. 1400 m3 renner elva på, og det krever fine høler og litt tyngre søkker en normalen. Fisken tilpasser seg jo også strømmen i elva, og blir det for mye eller for lite, så skaper det dårlig fiske. 1400 m3 er på grensen av høy og sterk vannstand, men de biter jo i kveld. Og jeg merker meg hva Ole-Håkon sa til meg på telefon før vi dro «I følge tidligere erfaringer og notatene i dagboka mi, burde dette gå bra!»

   

  29.000 dokumenterte fangster

  Ole-Håkon har en imponerende merittliste og har ført fiskedagbok lenge før datamaskiner ble allemannseie. Resultatet; over 29.000 dokumenterte fangster!

  Det er kanskje her noe av hemmeligheten ligger? I å føre dagbok, lese, sammenlikne og trekke erfaringer fra fakta ikke bare «synsing»?

   

   

  Ny serie på HOOKED.no!

  ”52 arter – 52 uker”

  Kunnskapen og gleden av å fiske flere fiskeslag skal nå settes på prøve. Sammen med HOOKED skal Ole-Håkon fiske 52 ulike arter rundt omkring i Norge på 52 uker!

  Vi følger Ole-Håkon i jakten på både kjente og ukjente arter og setter mulighetene og artsrikdommen på dagsorden.

  I løpet av de nærmeste dagene kan du lese mer om Ole-Håkon Heier og prosjektet ”52 arter – 52 uker”. Følg med!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles