More

  Solheim lei av unnskyldningene

  Namdalsavisa melder at miljøvernministeren var klokkeklar i sine utfordringer til oppdrettsnæringa da han besøkte Namdalen i går.

     HOLDT LAKSEN: Miljøvernminister Erik Solheim fikk stifte bekjentskap med namsenlaksen under sitt besøk i Namdalen i går. Her sammen med fiskeforvalter Anton Rikstad, opp­dretter Ove Løfsnes og leder Tom Riise-Hanssen i NVGF. FOTO: BJØRN TORE NESS

   

  På Sellæghylla sa han klart ifra hva han mente, og hva han forventer av havbruksnæringa.

   

  – Jeg vil ikke høre alle unnskyldningene lenger. De må ta tak i problemene med rømt oppdrettslaks, sa Solheim, som samtidig understreket at næringa er kjempestor og viktig i Norge.


  Kommet for å bli

  – Oppdrettsnæringa skaper mye inntekter og mange arbeidsplasser, og har kommet for å bli. Men det er ingen unnskyldning for at de ikke tar miljøproblemene på alvor, sa Solheim, som manet til samarbeid mellom lakseinteressene i arbeidet med å redusere problemene med rømt oppdrettslaks.

   

  – Vi kan bare løse problemene med samarbeid. Ikke å stå og «kauke» til hverandre. Nå har vi hatt nok unnskyldninger, nå er oppgaven å løse problemet. Utfordringene er svære, og det er kun med mer forskning og presis kunnskap vi kan løse dette, sa Solheim.

   

  Merking kan bli aktuelt

  Overfor NA utdyper miljøvernministeren aktuelle tiltak som skal bidra til å holde oppdrettslaksen i merdene.

   

  – Det kan bli aktuelt med merking av all oppdrettslaks. Det er naturlig å diskutere nå. I tillegg utvikles teknologien videre, så om noen år kan vi stimulere til lukkede anlegg i sjøen, sier Solheim, som fikk mye informasjon om laks under sitt besøk i går.

   

  Blant annet fra daglig Frode Staldvik i Kunnskapssenteret for laks og vannmiljø.

   

  Han fortalte statsråden om de mange prosjektene som er i gang for å få mer kunnskap om både villaks og rømt oppdrettslaks.

   

  – Det vi har størst forhåpninger til nå, er de tre kameraene vi har montert i fossen på Sellæghylla. Der kan vi følge oppgangen, og se hva som er oppdrettslaks og hva som er villaks, fortalte Staldvik.

   

  Invitert til Namdal Akvasenter

  Statsråden fikk også med egne øyne se forskjellen på vill- og oppdrettslaks. Fiskeforvalter Anton Rikstad hadde med seg fersk laks som han viste fram for Solheim.

   

  Oppdrettslaksen åpnet han, så Solheim selv fikk se forskjellen.

   

  Samtidig fortalte Rikstad om god lakseforvaltning i Namsen.

   

  Oppdretter Ove Løfsnes poengterte at han synes kunnskap og samarbeid er en fornuftig tilnærming for å løse problemene.

   

  – Men samtidig ser vi fra havbruksnæringa at det ofte er lite kunnskap om det vi holder på med, sa Løfsnes, og inviterte Solheim til Namdal Akvasenter for å lære mer om næringa.

   

  Den invitasjonen takket statsråden ja til, og lovet å komme innom neste gang han er i Namdalen.

   

  Kilde: Namdalsavisa

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles