More

  Hvordan fiske Svarthå – Art nummer 40 / 52

  «Plagsomme fiskearter» skriver Ole-Håkon i et notis. Les hva han mener!

   

  28. april dro jeg og Leif, Andreas, Irvin og Marius på tur til Åkrafjorden i Etne kommune i Hordaland. Målet var nye arter og nye perser. På dag 2 (29. april) kunne jeg dra opp art nummer 38 i «52-52»; hågjel. Deretter fikk jeg hovedmålet mitt for turen, art 39 i «52-52» og art nummer 88 på min egen artsliste; blålange. Dermed var skuldrene senket for resten av turen.

   

  Resten av fiskedagen den 29.4. gikk med til å drifte på forskjellige dyp i den store vika, men uten noen nevneverdige fangster. Vi prøvde også litt etter en art Leif mangler, brungylt, men uten noe mer enn et par napp. Vel inne i havna igjen så vi at en eneste dag med sol hadde medført saker og ting. På morgenen fantes bare svartkutling og en og annen bergnebb der, men på kvelden hadde det dukket opp en god del forskjellige gylter, tangsprell og flere typer kutlinger. Marius kravlet rundt på brygga og fisket etter både det ene og det andre, dessverre uten den helt store uttellingen hva angikk nye arter.

   

  Mandag 30. april opprant med grått vær, en og annen regndråpe, men verst av alt: enda mer vind. Leif og jeg ble kjørende rundt fra det ene området til det andre uten å få til all verdens fiske, før vi fant et område der vi fikk noen ganske store lusuer. Utpå ettermiddagen dreide vinden, og vi hadde vel cirka 30 minutter med stille vær. Disse brukte vi på å finfiske litt lenger inn i vika, uten noe mer enn et par knurr i båten. Så dro vinden på igjen fra en annen kant. Vi flyktet derfor videre fra vinden til ei ny bukt der vi fant enda en plass med bra med stor lusuer, og Leif fikk en blåkjeft igjen.

   

  Vinden ble i midlertid bare verre ettersom vi kom lenger utover ettermiddagen. Vi ble faktisk etter hvert så lei at vi begynte å snakke om å dra i land og fiske gylte i småbåthavna i stedet. Som et siste håp ringte jeg til Andreas og spurte hvordan det gikk der borte. Joda, de lå cirka 2 kilometer lenger bort i fjorden (hvorfra vi først hadde flyktet) og der var det nesten vindstille. Hæ?, sa jeg, nå tuller du eller? Neida, de fisket lyr langs en fjellvegg, og det var utmerkede forhold. Men vi kan jo se dere?, sa jeg, og her vi er blåser det jo småspiker? Og dere ligger jo midt i en utsatt posisjon for den vindretningen som er så plagsom? Neida, han tulla ikke han, sa han. OK, sa jeg, da kjører vi bort til dere (det tok litt tid da vi ikke akkurat hadde kraftige motorer på båtene), men tuller du nå, så river jeg hodet av deg!, sa jeg med et smil.

   

  Så vi tuslet bortover skrått i mot vinden. Og av alle merkelige ting; ettersom vi nærmet oss stilnet det av mer og mer, selv om vinden ut fra der vi hadde vært skulle stått rett på der de fisket. Været i fjorder lever sitt eget liv, kan jeg i alle fall fastslå….

   

  Nuvel, dermed steg fiskeinspirasjonen betraktelig hos Leif og meg igjen, og vi fisket litt etter både brungylt og lyr (dog uten uttelling), før vi fulgte de andre til en bratt fjellvegg de hadde fisket ved noen dager før. Her hadde Irvin fått specimen (riktig stor!) lusuer på 550 gram, og vi la oss til for å drifte og fiske på 200 meters dyp. Og du verden som det nappet. Det sto mengder med lusuer fulle av rogn i fjellveggen, og vi fikk både 1, 2 og 3 per nedslipp. Og vinden var historie.

   

  Lusuer er en ganske pen fisk når ikke øya spretter ut 30-4-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Endelig rolige vindforhold 30-4-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Vi fikk vel nærmere 60 lusuer på to båter i løpet av kvelden. Snittvekta per fisk lå på rett oppunder 300 gram De var altså såpass store at de var helt greie å ta til mat. Marius fikk den største – en specimenfisk på 530 gram, og var meget fornøyd med det. Jeg kunne notere meg for ny pers på 440 gram, og Andreas forbedret vel persen sin 4-5 ganger opp til litt over 400 gram, han også. Og inne i mellom kom det opp noen brosmer og smålanger (eller sykkelpumper, som de også kalles…). Og ikke minst fikk Andreas en småpen lyr på 3,7 kilo.

   

  Utover kvelden ble det helt stille, og Andreas og Marius lot bare båten sin flyte utover stadig dypere vann.

   

  Solnedgang over Åkrafjorden 30-4-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Da de sveivet opp for kvelden kunne Andreas konstatere at det som hadde smånappet en stund på stanga hans var en liten kolmule som hadde hengt seg på. Den arten mangler både Leif og jeg, så vi lot oss inspirere og drev utover fjorden selv også. Og snart merket jeg smånapping i stanga. Etter å ha dratt bom et par ganger satt det på noe. Jeg var litt spent da jeg sveivet opp, selv om jeg anså det som mest sannsynlig at det var småhai. Og jada, småhai var det definitivt. Jeg hadde begynt å tro at denne rakkern ikke skulle bli blant de 52 artene, men det unngikk jeg ikke gitt.

   

  ART 40 Svarthå 30-4-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Også så liten da; anslagsvis 50 gram. Norgesrekordholderen på arten, Andreas, lo godt da han konstaterte at denne mikrofisken skulle bli tema for art nummer 40. Men sånn er reglene!

   

  Senere fiske av arten:

  Det ble ingen flere svarthå på meg turen, og jeg gråt ikke av den grunn. Og siden har det kun blitt ferskvannsfiske, og da hadde jeg blitt overrasket om jeg hadde fått svarthå, gitt: «Ånei, ikke her også!».

   

  Om svarthå

  Om enn svarthåen er en sterkt mislikt agntjuv, så er den dog en viktig brikke i økosystemet på dypt vann i havet, og den er jo en ganske vakker fisk (men som Rune Johansen sier i sin bok Meite: finnes det stygg fisk da?). På engelsk lyder den navnet Velvet Belly, og fløyelsmage er i grunn ikke så dumt navn på denne fisken. Den har dog to meget spisse pigger på ryggen, så akkurat der er den ikke mye fløyelsaktig. Når den i tillegg er veldig kjapp til å bukte seg, så innbyr den ikke til å tas på. Men er man forsiktig og løfter den opp etter halen og deretter tar tak under hodet, kan man føle at huden faktisk er som veldig fint sandpapir, nesten fløyelsaktig…

   

  Jeg visste om piggene på forhånd første gang jeg fikk den, men jeg visste ikke at den var så kjapp. Så det endte med en skikkelig blodprøve på håndbaken. Noen har visstnok blitt dårlige av dette, men piggene er ikke giftige, så det skal ikke være noen grunn til bekymring. Jeg merket i alle fall ikke noe mer.

   

  Her ser man piggen på bakkroppen 23.10.09 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Svarthåen finnes i store stimer på dyp under 2-300 meter over mudderbunn. Den finnes også langs hele kysten vår opp til Finnmark. Den er ikke mulig å forveksle med noen av de andre vanlige småhaiene våre, da den er svart på mesteparten av kroppen med en lysere buk. Buken er faktisk besatt med lysorganer som sender ut blinkende lys i serie. Jeg har dog ikke lagt merke til dette hos de jeg har fått, så enten er de ikke særlig hyppe på å lyse på land, eller så er lyset veldig svakt (sannsynligvis det siste).

   

  Svarthå 18.04.11 (Foto: Ole-Håkon Heier)

   

  Svarthå 18.04.11 (1) (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Svarthåen napper og drar litt i agnet. Naturlig nok får man aldri de store hoggene fra en så liten fisk. Og den har en helt egen egenskap til å tre seg inn på den største krok. Svarthåen under satt på en 9/0-krok under langefiske.

   

  Langesund mikrosvarthå Leif 27.04.08 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Svarthåen er Nord-Atlanterens minste hai. De fleste steder man får den veier den fra 100 – 400 gram, men den kan bli større enn som så. Området utenfor Langesund er kjent som en plass der svarthåen kan bli stor, og det er også her norgesrekorden ble tatt i 2011. Andreas var fangstmannen, og fisken veide 960 gram. NM Sportsfiske har satt grensen for specimenfisk (ordentlig stor fisk) til 750 gram, og du har fått en flott svarthå om den veier over 500 gram. Selv om man sjelden tenker på en svarthå som flott når man har blitt plaget av den noen turer…

   

  Svarthå 580g 25.04.07 (Foto: Leif Andersen).

   

  Som det meste av fisk kan den sikkert spises, men jeg har aldri prøvd, på tross av mitt prinsipp om at alt skal smakes på. Den er som regel såpass liten at det neppe hadde blitt mye kjøtt av en fisk. Den må nok renses umiddelbart slik som annen hai for å unngå ammoniakksmak.

   

  For mer om svarthå les her: Fiskepedia

   

  Ukens apropos

  Plagsomme fiskearter.

  Selv om jeg fiske etter alt med finner, og registrerer ti-på-topp-lister for samtlige arter fanget i Norge, er det ikke alltid jeg er like begeistret for å få fisk. Når man fisker etter en bestemt art eller store fisker, vil andre arter eller småfisk bare være forstyrrende for fisket. Man ender opp med både å bruke tid på å dra opp fisk man ikke ønsker, og man bråker og plasker unødvendig på fiskeplassen. Noen ganger kan man selektere bort de artene/fiskene man ikke ønsker ved å skifte agntype eller gå opp på agnstørrelsen, men i andre tilfeller hjelper ikke dette i det hele tatt, eller man må faktisk bruke det aktuelle agnet for å få den fisken man er ute etter.

   

  Som vel kommer tydelig frem i teksten over kan svarthå være en pine og en plage under fiske på dypt vann, der den sakte, men sikkert gnager kroken ren.

   

  Haigomlemerker på agnet 1-5-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Her havnet jeg tydeligvis midt i en stim med svarthå 09.04.10 (Foto: Leif Andersen).

   

  En annen fisk i saltvann som kan være plagsom er hvittingen, og da spesielt langs Østfoldkysten. Uansett hvor man er så kryr det av hvitting. Og de biter på alt de ser. Det fungerer nå en gang om man fisker etter større fisk, men fisker man etter mindre fiskearter langs bryggekanten er det ingen vei utenom småhvittingen.

   

  I ferskvann er det mange eksempler. Karpemeitere kunne for eksempel i mange tilfeller kommet langt med mark, mais eller tilsvarende agn, om ikke det hadde vært for at det fantes andre typer karpefisk i vannet som er mer frempå enn karpa selv. Dermed blir boilies det eneste gangbare alternativet.

   

  Under abbormeite i vann med gjedde har man en utfordring. Abboren er vār for ting som ikke stemmer med agnfisken, så fortom er et minus. Fluorkarbon er det beste alternativet, men så er det disse gjeddetennene da. Kompromisset blir gjerne så tynn fortom av fluorkarbon som mulig samtidig som at man fortsatt har en fair sjanse til å berge gjedda. Så er det en annen sak de dagene på isen hvor man får 15 gjedder og ingen abbor…

   

  Fisker man etter stor mort finnes det som regel alltid liten mort, og i mye større antall. Da kan utfordringen være stor når det gjelder å selektere bort de små fiskene.

   

  Og for ørretfiskere i vann som også har mort er skuffelsen like stor hver gang duppen går under og en blank karpefisk dukker opp.

   

  Dette er uansett en del av utfordringen knyttet til det å fiske, så det er bare å fundere videre på hvordan man kommer best mulig ut av denne typen problemstilling der du fisker. Lykke til!

   

  Siden sist

  Første delen av den siste uka var tettpakket med ikke-fiskerelaterte aktiviteter, men jeg fikk allikevel stukket inn et par timer etter stam på tirsdagskvelden (15.5.).

   

  Etter at 17. mai var vel overstått ble det imidlertid både bedre vær, mer tid og mer fiske. Fredagen 18. mai hadde jeg satt av til min tradisjonelle årlige ørretmeitetur, og det gikk slettes ikke verst. Det ble bestenotering på ørret på «52-52» med en nydelig fisk på 1090 gram og 47 cm, bestenotering på mort på «52-52» med en fisk på 210 gram (mye igjen å gå på her) og art nummer 44 kom på land.

   

  Ørret 1090 gram og 47 cm 18-5-12 (Foto: Rune Askautrud).

   

  Mort 210 gram 18-5-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Lørdag 19. mai tok jeg med ungene på en etterlengtet tur, og det ble bra med fisk. Jeg er stort sett bare fulltids assistent på slike turer, men dro opp 4 fisk i forskjellige sammenhenger, derav forbedring på art 44 og sannelig også art nummer 45 i «52-52». En opptelling i keepnettet viste for øvrig vel 30 fisk etter endt økt.

   

  Per 19. mai har jeg dermed vært på 28 turer i saltvann og 33 turer i ferskvann, pluss en kombinert ferskvanns- og saltvannstur siden 12.8.2011.

   

  Neste uke kommer den artigste skruen av en fisk så langt i «52-52»….

   

  # Fangstdato Art Publ. Største fisk + dato Ukens apropos
  1 12.08.2011 Torsk 01.09.2011 5500 gram – 14.8.2011 Gode forberedelser
  2 12.08.2011 Brosme 08.09.2011 3760 gram – 15.8.2011 Miljøgifter i sjøfisk
  3 12.08.2011 Hyse 15.09.2011 2420 gram – 15.8.2011 Barn og fiskemat
  4 13.08.2011 Sei 22.09.2011 1740 gram – 26.2.2012 Sikkerhet på sjøen
  5 13.08.2011 Kveite 27.09.2011 20000 gram – 17.8.2011 Mangler på ferdige kunstagn
  6 14.08.2011 Lusuer 04.10.2011 440 gram – 30.4.2011 Artsbestemmelse av uerfisker
  7 15.08.2011 Gråsteinbit 11.10.2011 880 gram – 15.8.2011 Artsdatabanken
  8 15.08.2011 Hvitting 18.10.2011 590 gram – 26.2.2012 Minstemål i sjøen
  9 16.08.2011 Lange 25.10.2011 800 gram – 22.9.2011 Knyt dine egne takler
  10 30.08.2011 Abbor 01.11.2011 200 gram – 30.8.2011 Miljøgifter i ferskvannsfisk
  11 30.08.2011 Ål 08.11.2011 960 gram – 30.8.2011 Ålens tilbakegang
  12 09.09.2011 Sandkutling 15.11.2011 3,2 gram – 9.9.2011 Kutlinger og artsbestemmelse
  13 09.09.2011 Svartkutling 22.11.2011 26,5 gram – 5.11.2011 Mikromeite
  14 09.09.2011 Sandflyndre 29.11.2011 600 gram – 22.9.2011 Flytebrygger, andre brygger og fiske
  15 09.09.2011 Bergnebb 06.12.2011 50 gram – 25.9.2011 Bruk av leppefisk i oppdrettsindustrien
  16 09.09.2011 Berggylt 13.12.2011 1180 gram – 25.9.2011 1000 fish blog
  17 09.09.2011 Makrell 20.12.2011 450 gram – 23.9.2011 Friluftsfjorden
  18 21.09.2011 Grønngylt 27.12.2011 120 gram – 22.9.2011 Research og rekognosering
  19 21.09.2011 Blåstål/rød-nebb 03.01.2012 260 gram – 23.9.2011 Kjønnsskifte hos leppefisk
  20 21.09.2011 Sypike 10.01.2012 160 gram – 28.4.2012 Sikkerhet på isen
  21 21.09.2011 Havål 17.01.2012 16750 gram – 21.9.2011 Nappdeteksjon under bunnmeite i mørket
  22 22.09.2011 Knurr 24.01.2012 390 gram – 22.9.2011 Fiskelogg
  23 22.09.2011 Glassvar 31.01.2012 560 gram – 22.9.2011 Lett driftfiske fra båt i sjøen
  24 22.09.2011 Dvergulke 07.02.2012 16,5 gram – 22.9.2011 Ett eneste napp kan avgjøre alt
  25 25.09.2011 Gressgylt 14.02.2012 53 gram – 25.9.2011 Rare fangster som ikke er fisk
  26 11.10.2011 Gjedde 21.02.2012 12480 gram – 02.12.2011 Ikke drep store rovfisker i ferskvann
  27 24.10.2011 Skrubbe 28.02.2012 440 gram – 24.10.2011 Feilkroking av fisk
  28 24.10.2011 Harr 06.03.2012 930 gram – 3.5.2012 Bruk av maksmål og minstemål i ferskvann
  29 28.10.2011 Ulke 13.03.2012 157 gram – 28.10.2011 Miljøsaken er så mye mer enn klima
  30 30.10.2011 Øyepål 20.03.2012 137 gram – 30.10.2011 Slimål – naturens renovatører
  31 05.11.2011 Lyr 27.03.2012 64 gram – 5.11.2011 Bonusfangster – et av mange positive overraskelsesmomenter under fiske
  32 05.11.2011 Ålekvabbe 03.04.2012 111 gram – 19.11.2011 Misforstått fredning?
  33 13.11.2011 Lake 10.04.2012 1560 gram – 18.3.2012 Barn og fiske
  34 19.11.2011 Rødspette 17.04.2012 14 gram – 19.11.2011 Kraftutbygging
  35 08.01.2012 Mort 24.04.2012 210 gram – 18.5.2012 For og foring
  36 08.01.2012 Ørret 01.05.2012 1090 gram – 18.5.2012 Fjerning av innlandsfiskeavgiften
  37 15.04.2012 Gapeflyndre 08.05.2012 180 gram – 15.4.2012 Helhetlig vannforvaltning
  38 29.04.2012 Hågjel 15.05.2012 220 gram – 29.04.2012 Norske småhaier
  39 29.04.2012 Blålange 22.05.2012 700 gram – 29.04.2012 Fjorddeponier
  40 30.04.2012 Svarthå 29.05.2012 50 gram – 30.04.2012 Plagsomme fiskearter
  41 01.05.2012 X 05.06.2012 720 gram – 01.05.2012
  42 02.05.2012 X 12.06.2012 21 gram – 02.05.2012
  43 04.05.2012 X 19.06.2012 480 gram – 04.05.2012
  44 18.05.2012 X 26.06.2012 180 gram – 19.5.2012
  45 19.05.2012 X 03.07.2012 280 gram – 19.5.2012
  46 X X 10.07.2012 X
  47 X X 17.07.2012 X
  48 X X 24.07.2012 X
  49 X X 31.07.2012 X
  50 X X 07.08.2012 X
  51 X X 14.08.2012 X
  52 X X 21.08.2012 X
  28.08.2012 Oppsummering
  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles