More

    Høstfiske etter sjøørret: – Prøv de værutsatte plassene (Hooked+)

    For David Hansen er høstfiske etter sjøørret et årlig høydepunkt, men han setter den helhetlige naturopplevelsen foran det å alltid få fisk.

    Av: Endre Hopland

    – Om høsten handler det meste om naturopplevelsene for min del, og jeg er nok i overkant begeistret for høsten rent opplevelsesmessig. Jeg elsker melankolien i naturen på denne årstiden. Det er en kaldere værtype, samt mørkere, vått og guffent. I tillegg trekker hyttefolket ut av skjærgården, og sårt etterlengtet alenetid med havet blir tilgjengelig, sier David Hansen til Hooked.

    Les også: Høstfiske etter sjøørret: – Vær allsidig og nysgjerring (Hooked+)

    Hansen er sammen med Stian Størksen Clemensen mannen bak Fiskefilm.no, som siden sommeren 2013 har produsert fiskefilmer for sin egen Youtube-kanal. Disse handler primært om fluefiske etter sjøørret i sjøen, som er det fisket Hansen bedriver klart mest. Årstiden vi nå er inne i er han altså ekstra begeistret for.

    – Kontrastene som oppstår en skikkelig høstdag, når du kommer hjem fra en sjøørretfisketur med piskende regn og vind, og kan ta deg et varmt bad med etterfølgende innekos med peis, fluebinding og en kopp kaffe, det er slikt som gir godfølelsen. Nå om høsten drar jeg ofte ut der hvor det er mest værutsatt. Her nyter jeg fiskerlivet uavhengig av om det er her det biter mest. Biter det i tillegg er det likevel veldig moro, og det beste fra to verdener forenes. Blir det derimot dårlig uttelling, har jeg ofte en safespot lenger inne i fjorden på hjemveien som gir meg en moralfisk. Når du har fisket noen år aktivt, lærer du deg hvor det alltid står fisk, sier han til Hooked.

    36-åringen er oppvokst og fremdeles bosatt i Kragerø, og det er i nærområdet han fisker aller mest. Fisking har han holdt på med siden han var syv-åtte år gammel, og som tiåring fattet han interesse for laksen. Tre år senere begynte han med fluefiske, både tørt etter ørret og tyngre etter laks. Samtidig ble også fluedindingen en viktig del av fritiden hans.

    Sjøørretfiske med fluestang kom en god del senere, en sommer på siste del av 2000-tallet. På denne tiden bodde han i Oslo, og det var tidligere kolleger som introduserte han for fiskemetoden som snart skulle bli den soleklare favoritten.

    – Jeg syntes det var moro med det samme, men interessen tok ikke skikkelig av før jeg, som så mange andre, fant meg selv klistret til Berulfsen sine Youtube-videoer. Han lagde filmer som åpnet sinnet mitt for en helt ny verden å utforske. Herifra kom selvfølgelig også interessen for å lage film, forteller han.

    FILMENDE FISKER: David Hansen trives best alene ved havet, men deler opplevelsene sine via flotte fiskefilmer. (Foto: Privat)

    I dag fisker og filmer Hansen sjøørret i sjøen hele året igjennom. Hver årstid har sin egen fremgangsmåte og sine lure triks, men det er ikke voldsomme justeringer som gjøres fra sesong til sesong.

    – Jeg fisker nok like mye helt ute i havgapet som lenger inn i fjordene uansett årstid, men uttellingen er ofte best lenger innover i fjorden nå om høsten. Det betyr ikke at jeg alltid legger turene dit jeg får mest fisk. Ofte er det stikk motsatt. Jeg jakter heller på en totalopplevelse med en fair sjanse for en bra fisk, sier Hansen til Hooked.

    Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

    I enden av snøret liker Kragerø-mannen aller best aten av hans egne kreasjoner henger. Det er nemlig noe eget å få fisk på selvlaget.

    – Det føles ekstra godt å fange på en flue jeg har bundet selv, og fisker jeg med noen andres fluemønster, er det viktig for meg å tweake disse litt slik at jeg føler at det er litt mitt. Nå og i tiden fremover går det mest i sildefluer, kutlinger og lopper, sier han.

    Hva fargevalg angår mener Hansen at dette ofte er viktigere for fiskeren enn fisken. Han understreker likevel at han bryr seg.

    – Det gir meg jo litt mer troen dersom fargene er delikate og imitasjonene er gode. Jeg foretrekker noe nøytralt, eventuelt med bittelitt grønt i sildefluene. Loppene liker jeg helst i noe knæsj som kobber og oransje, og det samme gjelder hvis jeg fisker med rekeimitasjoner. Jeg har likevel mest troen på at tettheten, lysgjennomtrengningen og bevegelsen i materialet har noe å si, forteller han.

    Nå når vanntemperaturen synker, blir det ofte til at tempoet på inntrekket justeres ned ett hakk eller to. Dette er likevel bare en tommelfingerregel, spesielt litt tidlig på høsten.

    – Jeg senker nok ikke tempoet noe særlig før det begynner å bli skikkelig kaldt, og jeg ser alltid ting litt an. Det er stor forskjell på fisk som virkelig er på hugget og fisk som bare står og sturer og plukker det letteste byttet, sier han til Hooked.

    Noen fasit på hvordan en skal få høstsjøørreten til å bite har Hansen likevel ikke. Det er han også glad for.

    – Kansje trigger du instinktet til fisken med noen raske drag når den står litt i ørsken og halvsover. Kanskje gjør du det ikke. Det er ikke alltid godt å si, og det er egentlig godt at ingen har fasiten. Da ville det jo blitt kjedelig, gliser han.

    VÆR INGEN HINDRING: Mange holder seg innendørs når det er mye vær ute, men ikke David Hansen. Det er i skikkelig høstvind han trives best. (Foto: Privat)

    På generelt grunnlag er likevel erfaringene til Hansen at fisken kan hugge på både rolige og raske drag nesten året rundt.

    – For min del kommer det mer an på fluen, og hvordan jeg synes denne bør sveve i vannet. Det kan også ha mye å si om det er strøm i vannet. Har jeg feil strømforhold og fisker med en lang sildeflue, prøver jeg noen ganger å unngå så lange stopp, da dette ofte gir fluen en unaturlig dykkebevegelse. Medstrøms får den derimot ofte en fin og svevende nedstigning. Det er så avhengig av hva du har i enden også, dette med hastighet og stopp.
    Jeg leker ofte litt med fluen i vannkanten, og ser om jeg synes den ser livlig og ekte ut når den trekkes inn. Ser det bra ut for fiskeren, gjør det antagelig det for fisken også, sier han.

    Les også: Her finner du storørreten, og slik lurer du den (Hooked+)

    Hansen er selv småbarnspappa med en travel hverdag. Dette medfører at fisketurene hans må planlegges godt på forhånd for å få mest mulig ut av fisketiden.

    – Plasser, værmelding og tidevann sjekkes alltid godt på forhånd, og klargjøring av utstyr gjøres på kveldstid mens barna sover. Alt som kan gjøres på forhånd bør gjøres i dagene før turen, for tidsmessig har du ikke råd til å gjøre dette samme dag. I hvert fall ikke dersom du også skal filme. For min del forsvinner fort 40-50 prosent av den effektive fisketiden i kamerarigging og filming, så da gjelder det å ha gjort så mye som mulig på forhånd, forteller han.

    MAGISK: Nydelige forhold langt ute i havet. (Foto: Privat)

    Hansen legger ofte turene sine opp slik at en del handler mest om naturen og opplevelsene, mens en del er en reserveplan med en sikker spot for å opprettholde troen på at oppsett og teknikk fortsatt fungerer.

    – Ingen ting er verre enn når man begynner å tvile på fluer, liner og plasser, eller om en fisker for fort eller for sakte. Backupplaner til bankersplasser har reddet mange turer, sier han til Hooked.

    Karene i Fiskefilm.no lager mye og inspirerende fiskestoff for både erfarne og blodferske fiskere. Det hele er tidkrevende, men drivkraften bak er gleden det hele gir.

    – Å dra på fisketur er jo kjempekjekt, men foto og video er en annen hobby jeg finner glede og ikke minst utfordring i, og det er moro å kombinere interessene. Det at vi deler er, i alle fall fra mitt ståsted, noe som ligger helt naturlig. Lidenskapen for fisket og spesielt det ekstreme været sitter dypt i meg, og jeg får en smule forelskelsesfølelse når jeg er alene med havet på en skikkelig uværsdag. Og man vet jo hvordan man er når man er nyforelska. Man får jo lyst til å fortelle hele verden hvor topp man har det, gliser Hansen.

    Paradokset oppi det hele blir selvsagt at at han elsker å være mutters alene med havet, men samtidig gjerne vil dele opplevelsen med alle.

    Les også: Stang og snelle til sjøørret- og gjeddefiske (Hooked+)

    – Da funker film veldig bra. Det er mye jobb med det, men det er også veldig moro, sier Hansen til Hooked.

    36-åringen understreker at han på ingen måte ser på seg selv som noen ekspert på sjøørret og fiske etter arten i sjøen, men etter en god del år med prøving og feiling er det ingen tvil om at han har god kontroll på hva han holder på med. Hansen har også mange gode tips til ferske sjøørretfiskere som ønsker å prøve seg etter sølvtøy nå om høsten.

    – Det viktigste er kanskje at en må våge å flytte seg mye hvis en ikke treffer på fisk. Plassen du fisker på har ofte mye mer og si enn hvordan du fisker, eller hva du har i enden av snøret. Bli god på å finne fisken, så kommer nok fangstene av seg selv. Bli for all del ikke bli stående og banke på samme plass hele dagen. Det skader moralen, og det gir ofte lite fisk, sier han.

    NATUREN ER OPPLEVELSEN: David Hansen setter store naturopplevelser foran det å få fisk. (Foto: Privat)

    Hansen mener også en gjør lurt i å prate litt med kjentfolk i området der en vil fiske. Plasser som nylig har gitt fangst leverer nemlig ofte igjen.

    – Hva utstyr gjelder ville jeg brukt mest energi på valg av fluesnørets synkeegenskaper. Gå også for en flue som du vet fungerer i de fleste årstider og under alle forhold. Er du nybegynner ville jeg prøvd å få noen til og sette opp en god pakkeløsning for deg, en som dekker de fleste forhold. Da blir fisket morsomt med det samme. Å stå å stampe med for lett eller for tungt utstyr er ikke noe særlig, sier han.

    Les også: Ti gode tips for fiskeferie i Femundsmarka (Hooked+)

    David Hansens perfekte fisketur ser ikke helt ut som det folk flest gjerne forbinder med en slik beskrivelse. Han vil nemlig ha så sterk vind som mulig, gjerne ispedd både styrtregn og tidvis glimt av sol.

    – Og så vil jeg fiske på en plass der jeg kan vade. Når bølgene slår opp mot kanten av vaderne, da er livet herlig. En fisk på rundt kiloen i tilegg, og turen er nær komplett. Er jeg skikkelig heldig får jeg også et glimt av et noen sjeldnere dyr, og kanskje noen flotte filmshots. Da nærmer dagen seg det perfekte, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles