Det å få fiske i Femundsmarka og Engerdal er noe mange drømmer om, og i motsetning til en rekke andre drømmer er en fiskeferie her også fullt realiserbart. Her er ti gode tips for turen. (Oppslagsfoto: Anders Dahl Eriksen/Morten Aas)

Av: Endre Hopland

Femundsmarka. Bare navnet er nok til å gi selv den mest erfarne fjellvandrer eller fisker stjerner i øynene. Med sine tilsynelatende endeløse fjell- og skogsområder, og nesten tusen vann, tjern, elver og sjøer, gir denne perlen av en nasjonalpark deg virkelig muligheten til å utforske villmarkslivet uten at det koster skjorten eller krever flytransport rundt halve kloden, og dagevis med traktor og hundeslede inn i ingenmannsland.

Femundsmarka byr på et fantastisk dyre- og planteliv, massevis av gammel kulturhistorie og et turterreng som mangler sidestykke i Norge. Som en ren bonus er områdets mange vann fulle av ørret, røye og harr. Gjedde, abbor, sik, mort, lake og ørekyte finnes også, men det er først og fremst ørreten og røyene som trekker fiskere til nasjonalparken, som brer seg utover kommunene Engerdal i Hedmark og Røros i Sør-Trøndelag.

Les også: Kjempeørret fra Femundsmarka

Gudmund Nygaard er oppvokst i Engerdal, med den ville Femundsmarka liggende like utenfor dørstokken. Her trakket han sine barneår, men det var først i voksen alder han begynte å bruke marka skikkelig. Jevnlig pakker han og resten av familien sekkene, og legger i vei på tur. Dette anbefaler han andre å gjøre også, både erfarne turfolk og nybegynnere.

– Det som er så fint med Femundsmarka og Engerdal er de mange mulighetene en har her. Uansett hvor en legger listen, om det er gutta, jentene, en enslig fjellvandrer eller en hel familie som skal på tur, så finnes det flotte områder å besøke, sier Nygaard til Hooked.

Han understreker at det er lurt å tilpasse målene med turen etter hvem som er med, og ifølge den erfarne turmannen kan en få skikkelige villmarksopplevelser i området selv om en ikke er topptrent og vant til å legge ut på ti timer lange marsjer hver dag.

Fiske i Femundsmarka

– En av de tingene som er spesielt med Femundsmarka og Engerdal, er nettopp det at det finnes flotte områder veldig lett tilgjengelig for folk. En må ikke gå to døgn innover i geografien for å finne ekte villmark, forteller han.

Nygaard trekker frem Drevsjø som et godt turutgangspunkt. Her er mulighetene mange, både hva ren vandring og telting angår, men ikke minst på fiskefronten.

Les også: Bli med på fisketur i Femundsmarka

– Fra Drevsjø har en veldig kort vei til flotte områder, men en kan også gå langt og finne like fine steder dersom det er dette en ønsker. Engerdal Fjellstyre sin fiskeguide er veldig nyttig for alle som skal fiske i akkurat dette området. Her finnes 82 vann og elver som er nummererte, og sjansene for å få både mye og stor fisk er veldig gode, sier Nygaard til Hooked.

KJEMPEØRRET: Det kan virkelig svare seg å fiske i Femundsmarka. (Foto: Morten Aas, Engerdal Fjellstyre)

Dersom du skal på en kortere tur i området, anbefaler Nygaard å starte ved Elgå. Her vil du møte på en lang rekke vann ikke langt fra veien, og samtlige er merket av i det nevnte fiskekartet.

– Ønsker en derimot en tur lengre inn i Femundsmarka, til det som er den virkelige marka, er det lurt å ta en tur med rutebåten Fæmund II. Går en av på stoppestedene Haugen eller Røoset, er det ikke langt til Røvollfjellet. Fra Røvollfjellet er det ikke langt til neste fjell heller. Og så det neste. Og så det neste. Her kan en bare fiske seg innover i fjellheimen, sier Nygaard.

Så, hvordan går en frem når en vil fiske i Femundsmarka? Her er ti gode tips for turen:

Spinnfiske: Rigg utstyret for det du er på jakt etter. Det er ørret og røye som dominerer i de fleste av vannene og elvene i Femundsmarka, men vær klar over at det mange steder også kan gå på stor gjedde. Både ørreten og gjedda er utpregede rovfisker som tar det meste, og du kommer langt med spinnutstyr og klassiske sluker, wobblere og spinnere beregnet på ørret. Husk alltid å pakke med deg noen sildesluker for de lange kastene. Storørreten jakter vanligvis mindre byttefisk, og en sildesluk beregnet på sjøfiske er ofte forskjellen på suksess og fiasko. Fisker du i et vann eller en elv der du vet det finnes gjedde, er en fortom av fluorcarbon eller tynn wire å foretrekke. Denne hindrer vanligvis snørebrudd dersom fisken sluker redskapen.

GODE SLUKER: Et knippe velprøvde sluker. Fra venstre: Tasmanian Devil, Spesial, Spesial, Hallingkongen, Møresilda, Favoritt, Atomsilda og Toby. (Foto: Endre Hopland)

Fluefiske: Femundsmarka er også paradis for fluefiskere. Litt uti sesongen er det stort sett i stille vann fisket foregår, og som regel vil det være en liten bris over vannspeilet. Da er en stripende vårflue i en eller annen variant en sikker fiskefanger. Du kan også treffe på klekkinger av diverse insekter, så den flueboks med litt utvalg i er ikke dumt. For de større fiskespiserne vil naturlig nok streamere og større fiskeimitasjoner kunne fungere veldig bra.

Meitefiske: Du kan selvsagt også bruke naturlig agn når du fisker i marka. Meitemark er en tidløs klassiker som lokker det meste som lever under vann til hugg, både fisket under en dupp, filinet eller blyet ned og lagt på bunnen. Også maggot fungerer veldig bra, spesielt etter røye. Sesongen i Femundsmarka varer hele året, og du kan fint fiske fra isen i den kalde årstiden. Her er maggoten suveren. Gjedde og stor ørret kan også fiskes med mindre agnfisk, men husk da på at denne må være fanget i samme vassdrag som du fisker, og at fiske med levende agnfisk er forbudt i Norge.

Variasjon er ofte nøkkelen: Både ørret, røye, gjedde og abbor er aktive jegere, men det er slett ikke alltid en treffer bettet. Når en er på tur på fjellet ønsker en ofte å fange sin egen mat, og da må en gjerne være villig til å bryte med gamle mønster. Selv om du aller helst vil ha kilosørreten på tørrflue, kan det rett som det er være nødvendig å gå over til dupp og mark for å sikre middagen. Det samme gjelder motsatt vei. Selv om du foretrekker slukfiske, kan det godt hende fisken bare tar flue en dag. Har du ikke flueutstyr, kan dupp og flue bli redningen når slike ting oppstår. Pakk derfor fornuftig og for å kunne fiske variert.

Prøv nye vann: Femundsmarka og Engerdal kommune har over 900 fiskevann, og de aller fleste av disse inkluderes i ett eneste fiskekort. Dette gir enorme muligheter for å finne ens eget godvann, der en kan være helt alene i fantastisk natur. En vil kunne oppleve godt fiske i de aller fleste av disse vannene, og i mange av dem svømmer det også skikkelig storfisk. Disse er naturlig nok vanskeligere å komme i kontakt med enn småfisken, men mulighetene er livel gode. Får du ikke fisk i ett vann, vil veien til det neste vanligvis være kort. Et døgnkort koster 120 kroner, mens ukeskort for området ligger på 360 kroner for enkeltpersoner og 600 kroner for familier. Alle barn under 16 år fisker gratis. Fiskekort kjøpes hos Fishspot.

Populære fiskeområder: Nedre delen av Røa og Grøtåa er kanskje de mest populære fiskeområdene i Femundsmarka. Dette henger sammen med at det er godt fiske her, og at de ligger nokså lett tilgjengelig for folk. Her vil du sjelden være eneste fisker, uten at det behøver å bety noe, men dersom du vil være helt i fred er det bare å ta beina fatt. Blant de mange hundre vannene i nasjonalparken vil du alltid finne et sted for deg selv.

Kanofiske: Har du med deg kano, anbefales det å starte turen din på Kärringsjøen på svensk side. Denne ligger i Rogen naturreservat. Herifra kan du padle ut i innsjøen Rogen, som åpner enorme muligheter for godt fiske på både norsk og svensk side. Du kan padle ned hele Røavassdraget, og ende opp i innsjøen Femunden. Dette blir omtalt som selve indrefileten i Femundsmarka, og det sier ikke så rent lite.

Overnatting: Fisketurer i Femundsmarka fordrer i stor grad at folk kan sove i telt, gapahuk eller under stjernen. Det finnes likevel en rekke hytter og gårder i området som tar imot gjester og leier ut soveplasser. Tilhører du typen som helst sover i seng, bør du sjekke opp hvilke muligheter du har før du legger ut på tur.

Fredning og minstemål: Det er lov å fiske i Femundsmarka hele året. Unntaket er elvefisket, der det er fredning mellom 1. september og 15. november. Minstemålet på ørreten i Røavassdraget er 25 centimeter, og fisk som er mindre enn dette skal settes tilbake igjen. Det anbefales også at en viser måtehold dersom en treffer veldig bra på bettet.

Tenk over hvor du er: Ikke la drømmen om storfisken i Femundsmarka overskygge hvor du er og hva du gjør på. Det er ikke alltid en får fisk, og da er det lov å bare nyte naturen. Kanskje biter det i morgen? Eller om en time? La roen senke seg, og nyt den norske naturen. Når det er sagt kan det være lurt å ha med seg litt backup-mat i ryggsekken. Det er lov å nyte medbragt i Femundsmarka.

ALLE ÅRSTIDER: Gudmund Nygaard tar gjerne familien med seg ut på tur, sommer som vinter. Her viser han og deler av turfølget frem en nydelig røye, tatt under fiske i Femundsmarka. (Foto: Privat)

Lurer du på hvordan du fisker ørret med sluk og spinnutstyr? Dersom du er Hooked+-medlem kan du lese deg opp innen emnet her. Er du derimot blant dem som liker å svinge fluestangen, får du kanskje noen gode tips i denne saken. Har du noen gang vurdert nymfefiske med indikator? Det burde du. Alt du trenger å vite om den effektive fiskemetoden finner du her.

Da gjenstår det bare å ønske god tur til fjells, og lykke til med ditt fiske i Femundsmarka og Engerdal. Lurer du på noe mer om det fantastiske naturområdet, finner du alt du måtte ønske av informasjon her. God sommer!