More

    Høstfiske etter havabbor: – Flua bør være i sjøen i grålysningen (Hooked+)

    Høsten er en fin tid for å komme i kontakt med brislingjagende havabbor, og det hjelper godt på å være et A-menneske dersom du vil ha fisk.

    Av: Endre Hopland

    – Etter min erfaring er starten og slutten av dagen ofte den beste fisketiden, og grålysningen er min personlige favoritt. Da er det gjerne stille og fredelig ved sjøen, og fisken jakter. Det som er den store fordelen med høsten er at dagene er kortere og temperaturen i vannet er synkende. Dermed trenger en ikke lenger å stå opp klokken 03.00 for å rekke grålysningen, i tillegg til at mørket faller på relativt tidlig, sier Tobias Holter til Hooked.

    Les også: – 2014-årgangen gir oss en ny sjanse til bærekraftig forvaltning av havabbor (Hooked+)

    27-åringen fra Jar omtaler seg selv som en rookie innen havabborfisket, men det er utvilsomt beskjedenhet. Han har nemlig jevnlig jaktet på de råsterke fiskene siden han fikk sin første basse i slutten av juni 2009. I løpet av disse årene har han gjort seg opp en god del erfaringer hva havabboren i Oslofjorden angår.

    – Mitt inntrykk er at havabboren er ganske stasjonær gjennom hele sommer- og høstsesongen, i alle fall i indre deler av Oslofjorden der jeg fisker desidert mest etter arten. Jeg opplever ikke at det er stor forskjell på oppholdssteder og hva fisken spiser fra sommer til høst, så taktikken og redskapen er stort sett den samme, sier han til Hooked.

    Holter starter nesten uten unntak turene sine med en Clouser i enden av snøret. Fargekombinasjonene hvit/blå og hvit/oliven er favorittene, da disse imiterer brisling på en veldig fin måte. Hvit/chartrouse har også vist seg veldig god etter havabboren.

    Les også: Høstfiske etter sjøørret: – Prøv de værutsatte plassene (Hooked+)

    – Det er primært tre grunner til at jeg liker Clouseren: Den kan fiskes både raskt og sakte, den har en god og variert gange i sjøen og den har den lille ekstra vekten i front som gjør at den slår godt over i motvind, forteller Holter.

    Holter fisker primært fra land, og han anbefaler alle havabborfiskere å bruke litt tid ved sjøen for rett og slette å observere. Når fjorden legger seg flat kan en nemlig ofte observere havabbor som jager brisling, og da legger han ikke skjul på at pulsen kommer krypende.

    – Jeg har hatt godt hell i nærheten av marbakker og gjerne oppå grunner, der veien til dypere vann er kort. Det gjelder å prøve seg frem, og mitt inntrykk er at dersom havabboren er på plassen, så tar den som regel. Jeg har sjelden opplevd sær fisk, med et par unntak. Clousere i de nevnte fargene har fungert godt, og jeg holder meg ofte til disse, men dette blir som sagt en smakssak, sier han til Hooked.

    Havabboren er kjent for å like litt fart, og striping med begge hender er litt en opplest og vedtatt nødvendighet. Men er det slik det faktisk funker i praksis, også? Holter mener ikke det.

    Les også: Høstfiske etter sjøørret: – Vær allsidig og nysgjerrig (Hooked+)

    – Nøkkelen er å variere for å prøve å kartlegge om det har noe å si den aktuelle dagen. Jeg har opplevd at abboren ikke vil ta på veldig hurtige inntrekk, men også motsatt. Det gjelder å prøve seg frem, men jeg ser det sjelden nødvendig å putte stangen under armen for å få maksimal hastighet, sier han.

    Tilbake i 1999 så det som skulle vise seg å bli en meget sterk bestand av havabbor dagens lys i norske farvann, og da spesielt i Oslofjorden.. Denne ble i stor grad fisket i fillebiter av yrkesfiskere, da havabboren fremdeles ikke regnes som en norsk fisk, og derfor er fritt vilt uten minstemål og kvote.

    I flere år har det vært lite havabbor å få som en direkte konsekvens av dette overfisket og påfølgende dårlig rekruttering, men med havabborgenerasjonen av 2014 er det andre boller. Denne ser ut til å være veldig sterk, og de to siste årene har det blitt meldt om godt havabborfiske mange steder i landet. De fleste er også flinke, og praktiserer fornuftig fang og slipp.

    Dersom du er fersk i faget eller har lyst til å komme i gang med din egen havabborjakt, anbefaler Holter å gjøre et godt forarbeid.

    – Bruk flyfoto aktivt, samt sjøkartene på Gule Sider til å se deg ut plasser. Dra gjerne ut når det er lite vind, da dette gjør det mye lettere å oppdage jagende fisk. Og sist, men kanskje viktigst av alt… Stå tidlig opp! Flua bør være i sjøen i grålysningen. Nå som temperaturen begynner å droppe i sjøen, begynner også sjøørreten å bli mer aktiv, og en flott feit høstørret er jo ikke noen dårlig bifangst det heller, sier han til Hooked.

    Les også: – Ser havabboren noe som beveger seg, tenker den mat eller leke (Hooked+)

    Havabboren kan lokkes til å ta de fleste agn, både naturlige og kunstige, men Holter fisker utelukkende med flue. Utenom det han faktisk trenger for å kunne fiske reint fysisk, er det noen ting han aldri reiser på fisketur uten.

    – Linekurven er alltid på. Denne gjør at jeg lettere får kastet ut synkelinen uten å sette meg fast i tang og stein, spesielt om jeg står utvadet. En knuteløs og stor håv for enkelt å kunne håve og holde fisken i vannet ved avkroking er også et must, sier han.

    KNUTEFRI: En stor og knutefri håv gjør landingen sikker uten at fisken tar skade av den. (Begge foto: Privat)

    I tillegg liker Holter å bidra så mye han kan til vitenskapen, noe han håper andre havabborfiskere vil begynne med, også.

    Les også: Slik fisker du ørret med sluk og haspelutstyr (Hooked+)

    – Jeg har alltid med meg et lite skjellprøvesett som inneholder papirkonvolutter, pinsett, målebånd og penn. Thrond Haugen ved NMBU er veldig interessert i fangstdata, så jeg pleier å forsiktig lirke av noen skjell i bakkant av brystfinnen. Dette er for øvrig noe jeg oppfordrer flere til å gjøre, spesielt om man får individer på under 30 centimeter, sier han til Hooked.

    TRENGER DIN HJELP: Dersom du får havabbor, ønsker NMBU skjellprøver og data av denne.

    Holter understreker samtidig at det nå om høsten kan være lurt å gi ettermiddagene og kveldene et forsøk også, spesielt hvis grålysningen svikter.

    – Det at sjøen får varme seg litt opp gjennom dagen kan være helt utslagsgivende Personlig liker jeg også høyvann, da jeg har inntrykk av at fisken da trekker nærmere land, men dette varierer, forteller han.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles