More

    Havabbor om sommeren: – Bruk mye tid på utvalgte plasser (Hooked+)

    Alexander Fredagsvik er blant de fremste og mest erfarne havabborjegerne i landet. Her er hans beste tips for sommerfisket.

    Av: Endre Hopland

    Havabboren er i døtten i Sør-Norge om dagen, og kombinasjonen tidlig og varm sommer, mye byttefisk i sjøen og ikke minst havabborens meget sterke 2014-årgang er sannsynligvis hovedgrunnen til dette. En av de som virkelig har knekt koden er Alexander Fredagsvik, som i begynnelsen av måneden opplevde et fantastisk fiske etter grov havabbor sammen med kompisen Kjetil Hovda.

    Les også: – Ser havabboren noe som beveger seg, tenker den mat eller leke (Hooked+)

    Da Hooked pratet med Haugesund-mannen om de seks fiskene på mellom 3,9 og 5,6 kilo, gjorde han det klart at han ikke kom til å røpe favorittplassen sin til noen, tiltross for massevis av henvendelser. Det han derimot gladelig forteller er hva han fisker med, når han er ute med stengene og hvordan han angriper en fiskeplass.

    – Det er mange som vil prøve seg på havabboren, og fisket er egentlig ikke så veldig avansert. Arten er ikke spesielt kresen, og den kan fiskes hele dagen og under alle forhold, men når man er ute flere ganger i uken over mange år, og frekventerer de samme plassene, blir man naturlig nok veldig godt kjent. Da finner man også ut hvilke forhold som gir best uttelling. Et godt tips er derfor å ikke prøve for mange forskjellige plasser, men i stedet bruke mye tid på utvalgte steder der du vet det er havabbor. De er der, men kanskje ikke den ene gangen i måneden du er der, sier Fredagsvik til Hooked.

    Han understreker også viktigheten av å studere området nøye før du begynner å fiske. Veldig ofte vil nyttig informasjon avsløre seg selv nettopp på denne måten?

    – På generelt grunnlag er det også lurt å vade minst mulig. Jeg liker også å fiske langs marbakkene, ikke fra dem. Havabboren liker områder der det er et rikt matfat, men også tilgang til dypt vann og trygghet. Ålegress, muslingbanker, grus og tang er habitater jeg leter opp, men også plasser der tidevann lager strøm, og der vannet mest sannsynlig holder en litt høyere temperatur, sier Fredagsvik til Hooked.

    Når på døgnet det fiskes mener han ikke er så nøye, men han prøver alltid å få timet tidevannsskiftningene.

    – To timer før fjære sjø og to timer etter stigende har gitt den beste uttellingen for min del.
    Mange vi sikkert si at dette er lavvannstid, og det er riktig. På lavvann er det mye letter å lese av kanter og biotop, og fisken vil ofte holdee seg i nærheten av marbakken og patruljere denne. På lavvann er det også mye enklere å finne disse, og dermed også fisken. Så sant de ikke jager i overflaten, selvsagt. Men da finner man dem jo uansett, sier Fredagsvik til Hooked.

    POPULÆR FISK: Havabboren er en populær fisk, men den er slett ikke alltid like enkel å få på stang. Alexander Fredagsvik kjenner de fleste triksene i boken, og deler gjerne av sin kunnskap. (Begge foto: Privat)

    Havabboren kan gå eksepsjonelt grunt, så Fredagsvik råder alle som vader til å trå varsomt og studere området du har tenkt deg ut i før du nærmer deg sjøkanten.

    – Mang en basse er skremt allerede i det man trer ut i vannet. Det har jeg erfart flere ganger selv, også. Det er lurt å ikke ha for dårlig tid, sier han.

    Les også: – 2014-årgangen gir oss en ny sjanse til bærekraftig forvaltning av havabbor (Hooked+)

    For Fredagsvik er det fluefiske som gjelder, men i og med at havabboren ikke har problemer med å sluke større byttedyr, er det store kreasjoner som er i bruk.

    – Pattegrisvarianter i grå og oliven i #4 og Baitfishvarianter bundet på #2 eller #4 er supert. En kan sikkert brukt større også, men jeg vil helst ikke at det skal gå ut over kasteegenskapene når det er litt vind. Favoritten min til havabbor er uten tvil Surf Candy-varianter i fargene oliven og tan, samt store Pattegriser og Speyreker i grå og tan. Husk også at det er viktig med en krok som har litt vidt gap når du lager disse. Dette øker sjangsen for å sette kroken betraktelig, sier han.

    Hvilket inntrekk som funker varierer mye, men personlig foretrekker Fredagsvik et langt og hardt inntrekk, en liten pause og så gjentagelse.

    – Med denne metoden kan du kjenne når bassen suger i seg fluen. Det føles som et lite dunk i snøret, forteller han.

    Fredagsvik sitt anbefalte oppsett til havabborfiske er en medium/rask eller rask stang på 9,6 fot i klasse 7, utstyrt med en fast intermediate-line eller synk 1-3.

    – Selv har jeg alltid med meg flere rigger under mitt eget fiske, dette for å dekke alle forhold. Man fisker gjerne med store fluer og i mye pålandsvind, så en syver er helt kurant. Skal man få kontroll på de store gutta, må man ha mulighet til å få presset dem hardt opp i vannlaget, gjerne slik at man får dem til å sprelle litt i overflaten. Da mister de litt av momentet sitt, og det virker som om man får dem litt ut av balanse. Derfor bruker jeg aldri tynnere spiss enn 0,28-fluorcarbon, og aller helst 0,33. Da kan man kjøre dem knallhardt, og har mye større sjanse for å få landet fisken, sier han til Hooked.

    Les også: Sjekk Øystein sin fantastiske havabbor

    Å fiske havabbor med femmerstang og 0,22-spiss er ifølge den meget erfarne fluefiskeren bare tull.

    – Det er så unødvendig å risikere å slite av stor fisk når den endelig tar. Havabboren er ikke så sky. Man skal jo også kunne fiske praktisk med store fluer og i vind, og da er ikke en femmer tilstrekkelig, sier han.

    Et vesentlig moment i det sommerlige havabborfisket er banalt nok å være klar når det først smeller. Et hugg fra en havabbor på jakt er nemlig noe helt for seg selv.

    – Når disse godstogene har bestemt seg for å ta fluen, da må du være skjerpet. Her er det ikke snakk om å pusle og rote, for full konsentrasjon og utstyr som holder mål er nøkkelen til suksess. Du må kunne sette et hardt og kontant tilslag, men likevel må det være fintfølende nok til å overleve eksplosjonen som følger. Den kan nemlig være helt intens

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles