More

  I skyggen av Kenneth Bruvik smiler sjøørreten

  Tilsvar til innlegg av anonym ansatt i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). 

  For de av oss som leser om akvakultur og havbruksnæring var det en del som satte kaffen i vrangstrupen onsdag 11. mars. På hjemmesiden til NSL var det lagt ut en artikkel, som man lett kan tro er laget med hensikt å gjøre en person mindre troverdig.  Man kan videre tenke seg at denne artikkelen er laget for å angripe denne personen, på grunn av at han forbilledlig har satt fokus på rømningskatastrofen i Hordaland. Kenneth Bruvik har i denne sammenheng vært i aviser, på TV og ute blant dugnadsfolk gjennom sitt verv i NJFF, og jobbet aktivt for å fiske opp rømt fisk og begrense skaden for villfisk.

  Hvorfor NSL går til angrep da på en et år gammel sak, og ikke det som nylig har skjedd, tolker jeg som en frikjennelse eller aksept på at det står for dårlig til i bransjen de representerer. Vi har i hvert fall sett flere tilfeller i 2015 på at ikke alt er som det stemmer. Flere oppdrettere er blitt politianmeldt for juks, og mattilsynet har vist tydelige tegn på at de vil stramme inn grepet rundt næringen. Hvorfor NSL går til angrep på Kenneth Bruvik er også en gåte. Han er riktig nok formidleren, men det er ikke han som bestemmer hva produksjonsselskapet og til slutt NRK faktisk velger å vise. Her skytes det på budbringeren over en lav sko.

  Jeg har sendt henvendelse til NSL for å få vite forfatter av innlegget. Det har jeg ikke fått, noe jeg synes er merkelig. Når man angriper person og er på grensen til sjikane, bør man være mann nok til å signere det man skriver. Eller er dette en holdning en hel organisasjon har til en enkeltperson, som har gjort oppryddingsarbeid for en bransje NSL representerer?

  Innlegget til NSL (eller anonym ansatt i NSL) har innhold som er diskuterbart. De flytter et fokus vekk fra sine egne problemer og skylder på Kenneth Bruvik, fylkesmannen og manglende dokumentasjon på det som er presentert i dokumentaren ”I skyggen av laksen”. Hvis det er en ting jeg skulle ønske det hadde vært mer av i Kenneth Bruviks dokumentar, måtte det ha vært mer om konsekvensene åpne merder har på sjøørreten.

  Det dokumentaren derimot gjorde, var å sette søkelys på en fisk som i mange sammenhenger kommer i skyggen av laksen.  Det å gjøre flere mennesker oppmerksom på fisken som lider i mange områder med høy tetthet av oppdrett. Men fisken lider ikke bare på grunn av oppdrett, det er mange faktorer som spiller inn. Jeg vil foreslå at NSL fremover bruker tiden på det de skal, og ikke på å skrive anonyme tekster uten innhold.

  – Reidar Staalesen, Bergen Sportsfiskere

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles