More

  Lucian med utklassingsseier i NM i isfiske

  I et stort felt bestående av hele 309 fiskere, gjorde Lucian Iurac fra SFK Pimpel Sør reint bord under NM i isfiske på Mjøsa søndag. Egenhendig fikk han mer enn dobbelt så mange kilo fisk som Eidskog JFF, som var best i lagkonkurransen lørdag.

  Av: Endre Hopland

  – Dette er veldig stort for meg. Alle i miljøet ønsker seg denne tittelen, og veldig mange er gode nok til å være helt der oppe og ha en reell sjanse hvert eneste år. Med over 300 deltakere er det likevel ekstremt mye som skal klaffe på riktig tidspunkt, så jeg er veldig glad satsningen min i dag betalte seg. Jeg kommer sent til å glemme både opplevelsen av å ha blitt norgesmester og selve fisket i dag. Det er absolutt ikke hver dag en har over 400 gram i snitt per fisk på isen, sier en meget fornøyd Lucian Iurac til Hooked sent søndag kveld.

  Iurac er slett ikke noe ukjent fjes i det norske isfiskemiljøet, og har denne sesongen blant annet deltatt i fem av seks Norgescup-stevner. Hooked sine faste lesere kjenner han likevel best som en meget habil karpefisker. Knusende overlegne seire i Norwegian Carp Challenge både i 2015 og 2016, taler et tydelig språk. Men Iurac kan altså fiske på isen også, noe han beviste til gangs under helgens NM.

  – Jeg visste at jeg var kapabel til å konkurrere om tittelen dersom jeg havnet i riktig område, men under lagfisket lørdag fikk jeg ikke en eneste fisk. Da var det ekstrmt tregt, og veldig vanskelig å finne fisk i det hele tatt. Det var derfor nokså overraskende at det i det hele tatt gikk an å få såpass bra i de tre hullene jeg borret i dag. Fisken stod nemlig bare og sturet, uten å jage småfisk, sier Iurac til Hooked.

  Les også: Klart for NM i isfiske på Mjøsa

  Hugg gjorde de likevel, Mjøsas abborer. Og det var ikke småfisk som havnet på isen, heller. Snittet var altså over 400 gram per fisk, noe som er søt musikk i enhver konkurranseisfiskers ører. Til sammen landet Iurac to små og 18 store i løpet av fisketiden. Dette resulterte altså i 8010 gram og NM-tittel. Selve jobben måtte han naturlig nok gjøre selv, men æren for det hele deler han gladelig med sine klubbkamerater.

  – Suksessfaktoren denne dagen var utvilsomt samarbeidet vi hadde i klubben. I går var fisken borrsky, og om noen fikk noe, var det ti mann der med en gang. Da tok bette slutt med en gang. Disse erfaringene dannet grunnlaget for satsingen og taktikken i dag. Vi gikk for å springe så langt nord som vi kunne komme, og planen var at dersom noen traff, noe vi regnet med at noen ville gjøre, så skulle de få fiske i fred uten å bli forstyrret, sier han til Hooked.

  Iurac og resten av gjengen i SFK Pimpel Sør var selvsagt også klar over at de tok en stor sjanse med en slik taktikk, men siden det bare er NM en gang i året, fikk det bære eller briste (is-pun intended).

  – For meg gikk det veldig bra, men resten av gjengen fant bare noe fisk. Vi tenker likevel som en klubb, og gleder oss på hverandres vegner. Det at en fra klubben tok gullet var mer enn bra nok, selv for de andre som fikk lite fisk i området der i dag, sier han til Hooked.

  Som tidligere skrevet var det jeger- og fiskerforeningene i Mjøsregionen på Opplandssiden som arrangerte årets isfiske-NM. Fylkesfiskeveileder i NJFF Oppland, Erik Olstad, kunne på forhånd fortelle Hooked at han forventet rundt 300 isfiskere fra hele landet på Mjøsa i helgen. Det fikk han altså skremmende rett i, da 309 menn og kvinner stilte til start denne søndagen.

  NM i isfiske ble sparket i gang allerede lørdag, da lagkonkurransen gikk av stabelen. Her var det Eidskog JFF som gikk helt til topps. Laget, som består av Svein Ivar Fjeld, Jonas Fjeld og Roy Fjeld, landet totalt 3240 gram med fisk. Dette var 70 gram mer enn SFK Pimpel Sør 2, bestående av Ole Martin Gilbu, Remi A. Dahl og Lisbeth Bjørnstad. Bare 20 gram bak dette igjen havnet Eidsvoll Skog JFF 2, bestående av Terje Tørmoen, Erik Tjernsmo og Lars Bekkensten. Disse tre lagene var best både i herreklassen og sammenlagt.

  I dameklassen gikk Nadja Fleischeuer og Ragnhild Muruåsen fra Trysil SFK til topps med sine 1450 gram med fisk, mens Kjersti Eriksson og Ruth Margrethe Ramstad fra SFK Raufjøingen kapret sølvet med sine 1240 poeng. May A. Østby og Sonni Sagnes fra Gøvik og Toten SFK tok tredjeplassen med 715 gram totalt.

  Sigurd Bringebøen og Mathias Josefson fra Eikern FVF ble på sin side beste lag i juniorklassen. Duoen endte til slutt på 1540 gram fisk. Dette var 290 gram mer enn Cecilie Olsen Olsberg og Therese Larsson Jernberg fra Odal SFK, som knep andreplassen foran Markus Nordraak og Vemund Søhagen fra Søndre Land JFF. De to sistnevnte endte til slutt på 560 gram med fisk.

  Les også: Lucian knuste all konkurranse

  Å vinne lagkonkurransen i NM er selvsagt stort, men det er utvilsomt den individuelle konkurransen som henger høyest. Her var altså Lucian Iurac suveren. De 8010 grammene med fisk han landet i løpet av tilmålt fisketid lørdag, var godt over dobbel så mye som all fisken det vinnende tremannslaget fra Eidskog JFF klarte dagen i forveien. Dette sier selvsagt mye om at abboren ikke alltid er i dytten, men det viser også at prestasjonen til Iurac er meget imponerende.

  Lars Roar Benterud fra SFK Acerina tok ellers en nokså soleklar andreplass individuelt med sine 6560 gram, mens Rune Tyskerud fra Fet JFF kapret den siste pallplasseringen med til sammen 4700 gram. Trioen var langt foran resten av feltet, men Iurac var utvilsomt i en klasse for seg selv.

  Fullstendige resultatlister fra den individuelle konkurransen finner du her, mens resultatene fra lagkonkurransen finnes her. Se også NM i isfiske 2017 sin egen blogg for mer informasjon om arrangementet.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles