More

  Denne gjedda er 122 centimeter lang og tok på flue

  Før 2017 satte inn tok Tobias Holter (26) fra Bærum mål av seg om å få gjedde på over en meter på flue denne sesongen. I slutten av mai smalt det.

  Av: Endre Hopland

  – Fisken tok en svart muppetflue, og bød på en tung og seig fight. Nå er ikke jeg noen utpreget gjeddefisker, selv om jeg får mer og mer sansen for dette fisket. Derfor er det begrenset med mønstre i flueboksen. Det går mest i svart og grønn muppet, som for øvrig er utviklet av gjeddekongen Kai Finbråten en gang i tiden. Denne ettermiddagen funket fluen perfekt, sier Tobias Holter til Hooked.

  Sammen med kompis Lasse Michelsen la Holter ned en god del innsats etter etterleksgjeddene i Glommavassdraget på seinvåren. Holter var utstyrt med en Scott Tidal #10 på ni fot da storfisken hugg. Dette er en kraftig stang som han vanligvis bruker under tropisk fiske, men den kom absolutt til sin rett under årets gjeddefiske, også.

  – Når fluene er like store som en kattunge, og fiskene lett kan bikke 10 kilo, er det greit med litt kraftig utstyr. Dette gjør også at en kan kjøre fiskene hardt, og lande de kjapt. Fordelen med å få fisken fort inn er jo at den ikke blir helt utslitt. På denne måten går også gjenutsettingen mer knirkefritt. Ulempen denne gangen var derimot at fisken hadde mye krefter igjen som gjorde det noe utfordrende å håndtere den der vi sto utvadet med vann til skrittet. En skal være litt forsiktig med hvor en putter hendene når en håndterer gjedder på denne størrelsen, men det gikk heldigvis veldig bra denne gangen. Fluen satt fint i kjeften, sier Holter til Hooked.

  Storfisken, som hugg rundt klokken 17.30 på ettermiddagen 25. mai, ble altså målt til 122 centimeter. Den ble aldri veid, men i toppkondisjon før lek kan en slik lengde kjapt bety en 14-kilosfisk. Etter lek er rundt 11 mer realistisk.

  – Akkurat hvor tung den var er ikke så viktig for meg. Målet var gjedde på over meteren, og det gikk med veldig god margin. Lasse og jeg kjørte på i tre dager i håp om å lande en skikkelig madam, og jaggu klarte vi det ikke til slutt, sier Holter til Hooked.

  Gjedder på over 120 centimeter er ikke oppsiktsvekkende på de beste plassene østafjells, men det tas absolutt ikke så store fisker på flue hver uke.

  – Dette er den største fisken jeg noen gang har fått på flue, og i og med at jeg hadde et mål om å klare gjedde over meteren, var det skikkelig digg da den var landet. Det skal sies at jeg la inn en god porsjon timer i fjor også, men da ble største gjedde 93 centimeter, sier han til Hooked.

  Holter, som sammen med nevnte Michelsen og Adrian Gamman driver podcasten Fisk og Preik, fisker det aller meste som kunne finne på å ta en flue. Gjeddefiske har han vært borti med annet utstyr opp gjennom årene, men det var først i fjor han begynte å gå målrettet inn for å fange de potensielt svære rovdyrene på flue.

  – Det er definitivt noe jeg kommer til å fortsette med i årene fremover. Sammenlignet med fluefiske etter ørret er alt gjerne justert opp et hakk. Tyngre utstyr, tyngre fisker, større tenner og lignende. Det kan også være utrolig visuelt å fiske etter gjedde, og det er klart man blir giret og litt redd når gjedder på over en meter begynner å ploge bak fluen, sier 26-åringen fra Bærum til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles