More

  Vederbuk

  Vederbuk har en kraftig kropp med orange buk- og gattfinner. Den kan lett forveksles med både stam og gullbust, men kan skilles greit fra disse ved at vederbuken har mindre skjell. Vederbuken har ikke svartkantete skjell som stammen og kroppssiden er sølvfarget hos yngre individer og sølv- til brunfarget hos eldre individer. Vederbuken har i motsetning til stam konkav gattfinne (buer innover).

   

  Vederbuken lever helst i stilleflytende elver og klare vann, men kan tilpasse seg overalt. Den er en stimfisk som ung, mens eldre eksemplarer ofte patruljerer alene. Føden består mye av larver, insekter, krepsdyr og yngel av fisk, særlig mort og laue.

   

  I Norge finnes den i hele Glommavassdraget nord til Braskereidfoss i Våler, Drammenselva og Mjøsa. Det finnes også en gullfarget variant (gullvederbuk) i Kristiansand, Bergen og Skårsvannet i Øystese, hvor den ble satt ut i 1914

   

  Vederbuken er en yppelig sportsfisk, som yter god motstand. Den kan fiskes med både meite- og flueutstyr. Maks lengde 76 cm, 4 kilo og 18 år.

   

  Les mer på www.fiskipedia.no

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles