More

  Smart ekkolodd og fiffig applikasjon

  Deeper Smart Fishfinder er et produkt de fleste fiskere vil ha god nytte av på et eller annet tidspunkt, og det er det ganske mange grunner til.

  Av: Endre Hopland

  Portable ekkolodd finnes det mange av på markedet, og det er også rikelig med meninger om disse. Slett ikke alle har- eller kommer noen gang til å ha livets rett i lengden, men den trådløse og bluetooth-styrte Deeper Smart Fishfinder, og ikke minst dens tilhørende applikasjon, har alle forutsetninger for å bli fast inventar i mange fiskevesker og på mange smarttelefoner i lang tid fremover. Grunnen til dette er sammensatt.

  For det første fungerer ekkoloddkulen Deeper veldig bra til sitt bruk. En må selvsagt ta den for det den er, nemlig et rimelig lodd beregnet for relativt grunne områder. Om en vil ha gode tegninger av bunnformasjonene i Norskerenna eller Sognefjorden, er det ikke Deeperen du går til anskaffelse av. Fisker en derimot grunnere, nærmere bestemt ned mot maksimalt 40 meter, vil du komme langt med den vesle, svarte kulen.

  Det som først og fremst gjør dette portable ekkoloddet så bra, er at det er tilnærmet idiotsikkert i bruk. Etter at du har lastet ned applikasjonen på smarttelefonen eller paden din, og slått på bluetooth, er det nemlig bare å passe på at de to delene kulen består av er godt skrudd sammen. Når de er det, er det bare å få loddet i vannet, og så er du i gang. De fleste telefoner og pader vil automatisk synkroniseres med det flytende ekkoloddet, og dersom de ikke gjør det er det bare til å søke den opp i enheten sine innstillinger. Merk at det bare er mulig å få kontakt med Deeperen når den ligger og flyter vann eller står på lading. Kulen skal ikke senkes under overflaten.

  Koblingen mellom telefon eller pad og selve loddet, går altså via bluetooth. Dette fungerer stort sett smertefritt de fleste steder, men dersom du fisker på et sted med mye vegetasjon, eller har skjerm og lodd for langt fra hverandre, kan det by på problemer. Ifølge leverandøren skal bluetoothsignalet kunne gå så langt som 50 meter, men i praksis kanskje dette litt optimistisk. Hva som er realistisk vil nok variere fra telefon til telefon, men under våre tester ble det trøbbel med kontakten da avstanden oversteg 20 meter. Bluetooth-teknologien skal likevel kunne fungere på opptil 50 meters avstand, så under de rette forholdene går sikkert ting seg til.

  Med dette i bakhodet er vår konklusjon at Deeper Smart Fishfinder nok passer aller best til isfiske, bryggefiske eller båtfiske, men også som et redskap for å kunne kartlegge bunnforholdene noen meter utenfor stedet du fisker fra. Hvordan du vil bruke loddet blir selvsagt en smaksak, men det passer i alle fall perfekt hengende over ripen under båtfiske på grunnere vann, i både sjø og ferskvann. Da trenger du i realiteten bare et tau eller en snørebit som du fester i en av de tilhørende skruene. Skal du derimot bruke loddet fra land, gjør du dette best ved å feste det i en rigget fiskestang. På denne måten kan du kaste Deeper-kulen ut og sveive den inn igjen.

  I praktisk bruk fungerer loddet ypperlig så lenge du har bluetooth-kontakt. Den tilhørende applikasjonen er lagt opp slik at alle skal kunne bruke den, og uten at du trenger å endre på forhåndsinnstillingene, tegner loddet kjapt bunnformasjoner og finner fisk. Du kan også selv stille inn loddets følsomhet og radiusen det skal hente informasjon fra, noe som kommer særlig godt med under fiske på veldig grunt vann med mye vegetasjon.

  Under vår første test viste loddet at det var mye fisk foran oss med det samme. Det hele virket litt snodig, og vi tenkte at det nok var noe galt med innstillingene, men loddet viste seg å ha rett. Like foran beina våre stod det nemlig en stor stim med småsei. Også litt lenger ute fant loddet fisk. Denne gangen var de færre og stod langs bunn. Dette viste seg å være hvitting.

  Deeper Fish Finder gjorde umiddelbart et godt inntrykk, for det at loddet tegner gode bunnformasjoner og faktisk finner fisk, er egentlig alt en kan ønske seg av et portabelt ekkolodd til et par høvdinger. Det som likevel gjør Deeper til noe litt ekstra, er den nevnte applikasjonen drives av. Det er nemlig slett ikke bare de fysiske tegningene fra loddet denne håndterer.

  Appen har også kalender med anbefalte fiskedager, basert på månefasene der du fisker. Den har kamera, automatisk værmelding, kart og en historikklogg, i tillegg til muligheten for å gjøre egne notater. Under innstillinger kan en variere loddets sensitivitet, samt benytte seg av offline-kart, tilpasse loddbruken til is- eller båtfiske og velge om en vil se dybden i fot eller meter. For å nevne noe. En annen smart funksjon er simulatoren du kan kjøre før du begynner å bruke loddet. Denne gir deg en god pekepinn på hva du faktisk skal se etter når det gjelder.

  Vi har testet Deeper Fish Finder i både ferskvann og saltvann, fra land, båt og is, og inntrykket vi sitter igjen med er nesten utelukkende positivt. Deeperen vil aldri kunne konkurrere med god elektronikk som er montert i båter, men til sitt bruk, og for en sum de fleste som legger litt i hobbyen sin kan ha råd til (veil: 1995,-), er dette mye moro for pengene. Bli heller ikke overrasket om Deeper Fish Finder faktisk hjelper deg å fange mer fisk.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles