More

  Om fluefiske

  Mange villfarne stakkarer er ikke klar over det, men fluefiske er verdens desidert morsomste og mest sammensatte aktivitet. Basic fluefiske er mye lettere enn mange tror!

  Du trenger ikke kunne det latinske navnet på 23 døgnfluearter, eller kaste tretti meter, for å fange fisk. Men har du lyst til å bli dyktig, må du være villig til å investere tid. Det fine er at treningen er lystbetont og går av seg selv. Og du kan gjøre fluefisket ditt akkurat så vanskelig og avansert du selv vil.

     Målet i fluefiske er å få fisken til å jafse i seg den kunstige flua ytterst på fortommen, enten fordi den tror det er noe spiselig, eller fordi den blir irritert eller nysgjerrig.

   

  Når flua imiterer noe spiselig, f eks et insekt, en reke, en byttefisk eller en frosk, kalles det imitasjonsfiske. Når flua ikke likner på noen naturlig matorganisme som er tilgjengelig i elva, vannet eller havet, kalles det attraktorfiske eller laksefiske.

   

  Når flua flyter på eller i nærheten av overflaten, kaller vi det tørrfluefiske.


  Når flua fiskes under vann, kaller vi det våtfluefiske.

   

  Siden flua som regel ikke veier noe som helst, bruker man snørevekten til å få flua ut til fisken. Det er derfor man står og slynger snøret fram og tilbake i luften – ikke fordi det ser bra ut.

   

  Tradisjonelt er det laksefiskeneørret, laks, røye, harr og sik – man har jaktet med fluestang, men dette er i ferd med å endre seg. Fluefiske i saltvann etter arter som bonefish, havabbor, multe, sei og lyr har blitt mer og mer populært de siste årene. Alle fiskeslag som ikke svømmer for dypt, kan i prinsippet fanges på flue.

  Lars Lenth
  For fiskeinteresserte er han vel mest kjent som fluefisker og har lagd nærmere 30 programmer for NRK sammen med Bård Tufte Johannesen. - »På fisketur med Bård og Lars« Lars har også flere DVDer på samvittigheten, blant annet Tørrfluelandet (1,2 og 3.), Sjøørretlandet og andre. I tillegg til dette har han skrevet flere bøker; Den samme elva, Over bekken etter ørret, Fiskelykke, Flyt og Fluefiskerns Felthåndbok. Lars står bak mange av våre flotte fagartikler innen «Tips & Triks seksjonen, men du kan også når som helst spørre Lars om det du måtte lure på innen fisking. Sjekk ut "Spør eksperten!"

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...
  Previous articleStam
  Next articleFluestang

  Related articles