More

    Vading

    Hovedregelen er: Vad minst mulig. Uelegant vading øker ofte sjansen for å skremme fisken, og dreper bunnvegetasjon. Men av og til har du ikke noe valg: du må uti for å plassere deg riktig i forhold til strømforhold og baksleng, eller for å komme nærme nok til at du når fram til fisken.

    1. Vad medstrøms. Motstrøms vading lager tsunamiaktige bølger som kan skremme fisken.
    2. Lag minst mulig leven, beveg deg sakte og skjær gjennom vannet for å lage minst mulig bølger.
    3. Er du pensjonist, bruk vadestav.
    4. Se opp (ned) for runde og glatte steiner på bunnen.
    5. Vad kreativt og med et åpent sinn. Se etter steiner og rygger under vann som du kan utnytte for å komme på kastehold.

    Hvordan unngå å drukne hvis vaderne fylles med vann?

    Fisker du i elv, er det fort gjort å plumpe. Det er alltid fristende å vade ut de tre ekstra meterne som skal til for å nå ut til kjempefisken som står der ute og vifter med halen hver gang den vaker. Når du mister balansen og vaderne fylles med iskaldt smeltevann, er det viktig ikke å miste hodet. Hvert år er det flere mennesker i Norge som dør i vaderelaterte ulykker. De aller fleste går dukken i flomstore lakseelver.

    1. Behold roen. Det er lett å få panikk når iskaldt vann risler ned i vadebuksene. Buksevann er ubehagelig, men ikke nødvendigvis farlig.
    2. Hopp på bunnen innover mot bredden. Se etter steiner, røtter, handlevogner og andre ting du kan tråkke på.
    3. Er det for dypt, legg deg bakover og flyt på ryggen. Vaderne gir deg oppdrift. Ligg på ryggen og slapp av mens du bruker armene til å padle deg inn til bredden.
    4. Ikke tvihold på fiskestangen. Selv om stanga antakelig er svinedyr, er livet ditt forhåpentligvis enda mer verdt.
    5. Flyt med beina først. Skulle du være så uheldig å forsvinne utfor en bekk og nedover et stryk, flyt med beina først så du kan ta av for støt og slag mot steiner, trestammer osv. Den største faren ligger i å dunke huet i en stein.
    6. Lag minst mulig leven. Prøv å flyte så rolig som mulig. Skrik og skrål kan skremme fisken og ødelegge for andre fiskere.

    Hvordan unngå å plumpe:

    • Ikke ta unødige sjanser.
    • Aksepter at enkelte fisker er utenfor rekkevidde.
    • Ikke kryss elva i tide og utide. Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden.
    • Bruk vadestav.
    • Kjøp en båt.
    • Finn en annen hobby.
    Lars Lenth
    For fiskeinteresserte er han vel mest kjent som fluefisker og har lagd nærmere 30 programmer for NRK sammen med Bård Tufte Johannesen. - »På fisketur med Bård og Lars« Lars har også flere DVDer på samvittigheten, blant annet Tørrfluelandet (1,2 og 3.), Sjøørretlandet og andre. I tillegg til dette har han skrevet flere bøker; Den samme elva, Over bekken etter ørret, Fiskelykke, Flyt og Fluefiskerns Felthåndbok. Lars står bak mange av våre flotte fagartikler innen «Tips & Triks seksjonen, men du kan også når som helst spørre Lars om det du måtte lure på innen fisking. Sjekk ut "Spør eksperten!"

    Latest articles

    Previous article
    Next article

    Related articles