More

  Fang & Slipp – Catch and release

  I de fleste norske ørretvann og -elver er det altfor mye fisk. Da blir det bare dumt å sette ut igjen fisken man får – med mindre du prinsipielt nekter å ta liv, eller hater smaken av deilig ørret og laks.

  Men i elver og vann som huser store individer, bør disse få lov til å leve videre og spre genene sine. Det er sjelden mange store fisker i en gitt elv, og det er viktig ikke å fjerne de største og sterkeste eksemplarene. Vi er sportsfisker – ikke fangstmenn.

  Hvis du fisker laks, behold ett eksemplar, og sett resten ut igjen så de kan gyte og sørge for at det finnes villaks også i framtiden.

   

  Men skal du sette tilbake en ørret eller laks, er det helt avgjørende at du gjør det riktig – hvis ikke dør beistet uansett:

  1. Ikke slit ut fisken med unødvendig lang kjøring.
  2. Bruk finmasket håv.
  3. Hold fisken nede i vannet /håven når du fjerner kroken – helst med en spesialtang.
  4. Ikke stikk tang eller fingrer inn i munnen, ned i halsen eller inn i gjellene på fisken.
  5. Unngå klemming og brutal håndtering av fisken.
  6. Hvis du absolutt må fotografere kjempen for å vise vennene dine hvor flink du har vært, hold fisken ute av vannet så kort som overhodet mulig.
  7. Finn et sted med rolig strøm og hold fisken under vann til den er sterk nok til å svømme ut av hendene dine for egen maskin.
  Lars Lenth
  For fiskeinteresserte er han vel mest kjent som fluefisker og har lagd nærmere 30 programmer for NRK sammen med Bård Tufte Johannesen. - »På fisketur med Bård og Lars« Lars har også flere DVDer på samvittigheten, blant annet Tørrfluelandet (1,2 og 3.), Sjøørretlandet og andre. I tillegg til dette har han skrevet flere bøker; Den samme elva, Over bekken etter ørret, Fiskelykke, Flyt og Fluefiskerns Felthåndbok. Lars står bak mange av våre flotte fagartikler innen «Tips & Triks seksjonen, men du kan også når som helst spørre Lars om det du måtte lure på innen fisking. Sjekk ut "Spør eksperten!"

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles