Turistfiske etter gjedde i Norge har blitt millionbutikkTradisjonelt sett er ingen norsk fisk like intenst hatet som gjedde, men ting er i ferd med å snu. Nå har også turistene fått opp øynene for gjeddefiske.

Av: Endre Hopland

Både gjeddesaks, greip, hagle og dynamitt er av den gjengse nordmann med et brukbart ørretvann i nærheten sett på som helt fine redskaper å bruke når den fryktede gjedda skal sendes til de evige jaktmarker. Opp gjennom årene har det egentlig bare vært fantasien som har satt grenser for hvordan en kan drepe de grådige og mer eller mindre ondskapsfulle krokodillefiskene, som daglig spiser både svaner og labradorer til lunsj, og som ukritisk og på ukentlig basis angriper både badende barn og vadende voksne mannfolk.Les også: Oscar (12) har fått ti gjedder over ti kilo

At det fremdeles finnes gjedde i Norge er egentlig nokså utrolig, for folk flest sin innstilling til den råeste av alle ferskvannspredatorene våre er hårreisende. Å flytte gjedde til vassdrag der arten ikke finnes naturlig er selvsagt strengt forbudt og skal ikke skje. Det er naturlig nok heller ikke vanskelig å skjønne folks frustrasjon når noen ytterst få idioter gjør nettopp dette, og ødelegger vann og elver som har godt fiske etter andre arter. Men at gjedda som art skal få svi for en liten håndfull klovner sine handlinger blir for dumt.

Heldigvis har ting bedret seg voldsomt, og mange steder er gjedda i dag sett på som en yndet sportsfisk. Det er ikke så rart. Den er nemlig aggressiv, sterk og kan potensielt bli skikkelig stor. Alle seriøse predatorfiskere setter også tilbake igjen fisken de får, og da spesielt de største eksemplarene. Utallige gjenfangster viser også at dette fungerer ypperlig når det blir gjort riktig.

Turistfisket i sjøen har vært stort her til lands i mange tiår. Det samme gjelder det unike laksefisket vårt. De senere årene har også innlandsfiske etter ørret, røye og harr økt i popularitet, og nå er det gjeddefisketurismen som blomstrer.

– Bare i Østfold og Akershus var gjeddefisketurismen verdt rundt 15 millioner kroner i fjor, etter at interessen for dette fisket har tatt seg kraftig opp de siste årene, melder Nationen.

Les også: Andreas fikk kjempegjedde på over 130 centimeter

Den samme avisen melder samtidig at grunneiere og gårdbrukere i fylker som Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark har store muligheter til å tjene penger på denne turismen i årene som kommer.

Så gjenstår det å se om noen flere kaster seg på gjeddekjøret. Og om dollartegnene i horisonten fører med seg mer miljøkriminalitet i form av ulovlig gjeddeflytting. Og om de gamle gjeddesaksene og henghettene blir kassert. Og om gjedda stiger i status også utenfor den harde predatorkjernen.

Er du nysgjerrig på gjeddefiske? Ta en kikk på sidene til vår samarbeidspartner Pikewallis. Der finner du svar på alt du måtte lure på.

Prev I dag kan du gjøre fantastiske kupp hos Villmarksbutikken
Next – Her har myndighetene vektlagt kraftproduksjon foran miljøhensyn

Comments are closed.