More

  Oscar (12) har fått 10 gjedder over 10 kilo

  Oscar Lund Hjort er bare tolv år gammel, men allerede et hett navn i det norske predatorfiskemiljøet. Nylig fikk han sin tiende (!) gjedde over den magiske tikilosgrensen.

  Av: Endre Hopland

  Alle som fisker gjedde i Norge, og for den saks skyld i Europa, er strålende fornøyd dersom de får en fisk på ti kilo eller mer. Gjeddene kan bli mye større enn som så, men gamle kjempefisker er ikke akkurat slikt en får på hver tur. Tikilosgrensen er det predatorfiskere flest strekker seg mot, mens enda større fisk nærmest er som bonus å regne, selv om det selvsagt fiskes aktivt etter disse også. En god sesong oppsummeres gjerne i antall tiplussere, men det er slett ikke hvert år at slike fisker havner i håvmaskene til selv de mest dedikerte rovfiskjegerne. At tolv år gamle Oscar Lund Hjort fått hele ti gjedder på riktig side av titallet, er med andre ord litt av en prestasjon.

  – Jeg var seks år første gangen jeg fikk en tiplusser. Det var slitsomt å sveive den inn, men jeg klarte det helt selv. Jeg husker at jeg holdt fisken, og skar meg på gjellene, men jeg begynte ikke å gråte. Jeg klarte til og med å smile på bildene. Det var litt vondt, men jeg syntes også det var litt tøft med battle scars, sier den nå dobbelt så gamle Hjort til Hooked.

  Les også: Liten fisker – stor fisk

  Den unge gjeddefiskeren fra Skiptvet i Østfold har vært med pappa Ole Marius på fisketur siden han var baby, og så snart han var stor nok til å holde en stang selv, tok han også aktivt del i fisket.

  – Da jeg var veldig liten var det mye mort og andre småfisker som er lette å få på kroken det gikk i. Jeg syntes det var morsomt med action, så da var dette supert. Da jeg ble litt større, rundt seks-syv år, hadde jeg litt mer tålmodighet, og kunne sitte flere timer i båten. Da ble det også større fisk, og vi gikk mest etter abbor og gjedde, forteller han til Hooked.

  Det var likevel først i tiårsalderen at han ble fullstendig hektet på fisking, og det var store rovfisker som utløste det hele. Pappa Ole Marius Hjort er en av de fremste gjeddefiskerne i landet, med en lang rekke store fisker på samvittigheten, så det stod ikke på inspirasjonen.

  – Jeg hadde fått stor fisk før dette, men jeg ville ha enda større gjedder og abbor. Jeg fikk etterhvert min egen båt, slik at jeg kunne prøve meg litt frem selv, med egne metoder. Men pappa lærer meg også mye nytt hele tiden, sier storfiskeren.

  I begynnelsen av april hugg den foreløpig siste tiplusseren hans. Med sine 106 centimeter og 10,5 kilo, var dette en nydelig og velfødd hunngjedde. Som predatorfiskere flest slipper også unge Hjort alle gjedder han får uskadd tilbake igjen etter skånsom veiing, måling og fotografering. Dette tåler den hardføre fisken godt så lenge ting blir gjort riktig.

  Les også: Fang og slipp – dette må du vite

  – Det var kaldt i luften og tidlig vår da den siste fisken hugg. Vi trollet etter store vårgjedder, men det var lite fisk å få. Plutselig hugg det likevel til, og det var en kjempesterk og sprek fisk i andre enden. Det ble en god fight, og det var ekstra spennende å se om det kunne være en tiplusser, sier han til Hooked.

  NUMMER TI OVER TI: Oscar Lund Hjort med sin tiende gjedde over til kilo. (Foto: Privat)

  Den personlige rekorden til tolvåringen er en virkelig kjempegjedde på hele 124 centimeter og 13,2 kilo. Slike fisker går det ikke akkurat tretten av på dusinet, selv ikke i de store innsjøene og elvene østafjells. Men de finnes, og Oscar Lund Hjort kommer til å fortsette jakten.

  – Jeg er kjempefornøyd med å ha fått ti fisker over ti kilo, men jeg har ikke akkurat tenkt å slutte å fiske av den grunn. Jeg håper jeg kan få enda flere over ti, og kanskje noen som er over persen min, også. Drømmen er en gjedde på over 15 kilo, gliser storfiskeren, som jakter i en rekke forskjellige vann og sjøer over det meste av Østlandet.

  Utenom gjedde- og abborfisket, hender det rett som det er at Hjort junior og senior fisker litt sjøørret, også Ellers har det blitt to minnerike turer til Kroatia etter tunfisk, med meget fine fangster, noe som helt klart har gitt mersmak.

  – Vi skal ned igjen til Kroatia i juli, og det gleder jeg meg veldig til. Tunfisk er nemlig det råeste jeg har vært med på. De er utrolig sterke, og det er noe helt spesielt å fiske etter de. Forskjellen fra gjedde- og abborfisket hjemme er veldig stor, selv om begge deler er moro, forteller Hjort, som sin unge alder tiltross har fått flere meget pene bluefin tunas med stand up-utstyr.

  Under kan du se Oscar Lund Hjort fiske tunfisk i Kroatia:

  Predatorfiskemiljøet i Norge har vokst seg stort de siste årene, og spesielt gjedde og abbor er arter mange jakter på. Også stadig flere yngre fiskere oppdager fascinasjonen for dette fisket, men Hjort junior legger ikke skjul på at han synes det hadde vært moro med flere predatorfiskere på hans egen alder.

  Les også: Andreas fikk kjempegjedde på over 130 centimeter

  – Jeg liker veldig godt å reise på tur med mamma, pappa og gjerne kamerater, men av og til savner jeg fiskekamerater som er like glad i å fiske som meg selv. Så dersom noen unge er like giret, må de gjerne ta kontakt. Det er alltid moro med nye fiskekompiser, sier Oscar Lund Hjort til Hooked.

  Hjort sine fiskerier kan du for øvrig følge på Instagram-kontoen og YouTube-kanalen hans. Her ligger det mange flotte fiskebilder og imponerende videoer.

  Under kan du se noen av storfangstene til Oscar Lund Hjort:
  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles