More

  – Her har myndighetene vektlagt kraftproduksjon foran miljøhensyn

  Det er vedtatt kraftproduksjon i Tolgafallene i Glomma, men om utbyggingen faktisk blir en realitet avhenger av økonomisk gevinst og tid.

  Av: Endre Hopland

  I april i år gav myndighetene som kjent klarsignal for utbygging av Tolgafallene nord i Hedmark. Dette er det siste elvestrekket med skikkelige fosser og stryk i Glomma som fremdeles ikke er utbygd, men dersom ting går som planlagt vil mer enn 1,3 mil av Norges lengste elv snart bli lagt i rør. En 120 meter lang og elleve meter høy demning er allerede prosjektert gode 13 kilometer oppstrøms Eidsfossen, og det er nedenfor denne fossen at krafttunnelen skal ha sitt utløp.  Les også: Elvene våre raseres, og strømmen går til det utenlandske høyprismarkedet

  Strekningen nedenfor Eidsfossen er Nord-Europas viktigste fluefiskedestinasjon for harrfiskere. I år alene selges det 3200 fiskekortdøgn i området, og hele 85 prosent av fiskerne er utlendinger, som altså tilfører Norge frisk kapital.

  Som tidligere skrevet har filmskaper og fluefisker Lars Nilssen dykket dypere ned i materien knyttet til utbyggingsplanene i Tolga. I første del av ekspedisjonen til Hedmark handlet det mest om fisking og prating med lokalbefolkningen. Nå er andre del publisert (se nederst i saken), og her er det primært utbyggere, forskere og lokaldemokratiske ledere som har ordet. Ikke overraskende skinner det tydelig gjennom at utbyggingsplanene handler om penger.

  – Vi klarer å dekke denne regionen med strøm allerede, men vi forholder oss til at det er besluttet å skaffe en del fornybar energi. Vi vurderer de aktuelle prosjektene vi mener kan realiseres, gitt at man får tilfredsstillende avkastning, sier Egil Skøien, daglig leder i Opplandskraft, selskapet som har fått konsesjon til utbyggingen.

  Skøien understreker samtidig at det slett ikke er sikkert at selskapet hans kommer til å benytte seg av konsesjonen de er tildelt.

  Les også: Regjeringen vil temme Glomma og tvinge henne gjennom 13 kilometer med rør

  – Dette her er et veldig krevende prosjekt av to årsaker, nemlig økonomi og tid. Vi setter ikke i gang dette prosjektet om vi ikke føler at det er tilstrekkelig robust, sier Skøien på direkte spørsmål fra Lars Nilssen i Lars og Lars om ikke inntektene knyttet til kraftutbyggingen er marginale.

  Forsker Jon Museth i NINA ledet utredningen om Tolga-utbyggingens konsekvenser for fisk og bunndyr. Han er ikke i tvil om hvem som blir skadelidende dersom det settes i gang kraftproduksjon på stedet.

  – Dette er den siste, sammenhengende styrkstrekningen i Glomma, og slike stryk er utrolig vikrige for produksjon av mat til fisken. Her har myndighetene vektlagt kraftproduksjon foran miljøhensyn, sier Museth.

  Les også: Turistfiske etter gjedde har blitt millionbutikk

  Etter å ha brukt flere dager i Tolga og omegn, og snakket med både bestemmende instanser, forståsepåere og vanlige fastboende, håper Lars Nilssen fornuften og miljøet trumfer den beskjedne gevinsten det strengt tatt er snakk om i denne saken.

  – En utbygging av Tolga vil utvilsomt få konsekvenser for fiskebestandene. Hvor store disse blir er uvisst, og usikkerhetsmomentene er mange. Det hele avgjøres i løpet av det neste halvåret, sier Nilssen.

  Første og andre del av ekspedisjonen til Nilssen og co. ser du i playerene under:

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles