More

    Ta en kikk på hva Marius fant på en strand på Bygdøy

    Marius Skjold Heigård gjorde store øyne da han så hva Oslofjorden hadde skylt i land på stranden på Huk på Bygdøy i formiddag.

    Av: Endre Hopland

    I løpet av året er det mye rart som blir skylt opp på strendene langs kysten vår, inkludert døde fugler, fisk og pattedyr. Død var også fisken Marius Skjold Heigård, hans kollegaer og ti barnehagebarn kom over på Huk onsdag formiddag. Å finne en død fisk på stranden er i seg selv uvanlig, men når det er snakk om en sverdfisk, og funnstedet er hovedstaden i kalde Norge, blir situasjonen en ganske annen.

    Les også: Sverdfisk i Lærdalselva

    – Dette er veldig spennende. Sverdfisken er jo en helt fantastisk art som ikke hører til i Norge, men som kan ta næringsvandringer helt opp til oss fra sørligere havområder. Det er registrert fangster nokså langt nord i Norge, men opp gjennom årene har vi bare fått melding om en god håndfull individer. Det er helt klart veldig spesielt hver gang vi hører om disse fiskene her hos oss, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, Leif Nøttestad, til Hooked.

    Fisken som ble funnet på Bygdøy onsdag formiddag ble hverken veid eller målt, men var anslagsvis 175 centimeter lang, inkludert det imponerende spydet i front. Størrelsen harmonerer ifølge Nøttestad bra med de tidligere sverdfiskobservasjonene fra norske farvann.

    – Størrelsen på fiskene her hos oss ligger vanligvis på 25-30 kilo. Dette er relativt unge fisker, og når vi får melding om observasjoner, fangster eller funn, er det nesten alltid snakk om enkeltindivider. Sverdfisken svømmer nordover på næringsvandring, for vi har et fantastisk matfat for den utenfor kysten vår, sier Nøttestad til Hooked.

    En skulle kanskje tro at kalde Norge ikke var et særlig gunstig oppholdssted for en fiskeart som er vant til varmen i sørligere havområder, men det er faktisk ikke tilfellet.

    Les også: Hva kreves egentlig av utstyr og kunnskap for å fiske diger størje?

    – Får sverdfisken ti-tolv grader eller mer går det helt fint, men den klarer seg i lavere temperaturer, også. Den tåler i det hele tatt et stort spekter, da dette er en art som også dykker dypt, der vannet alltid er kaldt, sier han til Hooked.

    MEGET SPESIELT: Det er ikke hver dag det observeres sverdfisk i Oslofjorden. (Begge foto: Privat)

    Hva fisken som ble skylt i land på Huk døde av er det ingen som vet, og det får vi antagelig aldri vite, heller. Nøttestad håper likevel det er mulig å få tak i levningene etter fisken, og oppfordrer alle som eventuelt skulle komme over en sverdfisk i norske farvann ved en senere anledning om å ta kontakt med Havforskningsinstituttet.

    Les også: Her svømmer sverdfisken i Lærdalselva

    – Vi har veldig liten kunnskap om sverdfisken som oppholder seg i norske farvann, og vi er helt avhengige av at folk tar kontakt dersom de får, finner eller ser et eksemplar, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles