More

    – Ser havabboren noe som beveger seg, tenker den mat eller leke (Hooked+)

    Lyst til å prøve deg på havabboren i høst? Øystein Rossebø sine tips er så folkelige som du får dem, men merittlisten hans er også helt latterlig drøy.

    Av: Endre Hopland

    Øystein Rossebø er utvilsomt en av landets fremste havabborfiskere, og det er ikke få storfisker som har latt seg lure av fluene hans. For et par år siden fikk han en havabbor på fantastiske 5,5 kilo på flue, en fisk som er gode halvannen kilo større enn den offisielle fluenorgesrekorden. I fjor landet han fisker på 4,2 og 4,1 kilo, men det var et råskinn på 3,1 som gav 2017s soleklart beste fight.

    Alle de overnevnte fiskene er drømmefangster for så og si alle som liker å svinge stengene her til lands, og det er ikke mange nordmenn som kan vise til havabbor på over fire kilo. Flere fisker over den magiske grensen er nærmest utopisk, men Øystein Rossebø får det altså til. Han er heller ikke verre på det enn at han gladelig deler sine tips og erfaringer. Disse er også langt enklere enn en kanskje skulle tro.

    Les også: – 2014-årgangen gir oss en ny sjanse til bærekraftig forvaltning av havabbor (Hooked+)

    – Havabboren er ikke spesielt opptatt av hvilken flue, sluk eller wobbler du fisker med. Ser den noe som beveger seg, tenker den mat eller leke. Den er egentlig litt som en hund. Det som er viktigst er at du tror på redskapen du selv fisker med, så bruk det du synes ser fint ut. Det å ha troen fanger mye mer fisk enn eksperttips. For øyeblikket har jeg troen på store hvite fluer som samler lite sjøgress, men det kan godt hende jeg tror på noe helt annet neste uke, sier Øystein Rossebø til Hooked.

    42-åringen fra Haugesund har fisket med flue siden 1996, og han fikk sin aller første havabbor på begynnelsen av 2000-tallet. Siden den gang har det blitt mange, mange flere. I fjor fikk han havabbor på ni av ti turer, og de to toppfiskene var altså begge over fire kilo.

    – Havabborfisket er etter mine erfaringer best fra juli til oktober, med et høydepunkt i de ukene det er aller varmest i vannet. Det går absolutt an å få havabbor hele året dersom man har flaks, men fiskene foretrekker varmt vann, sier Rossebø til Hooked.

    Les også: Forskerne ønsker din hjelp til å kartlegge havabboren

    Mange mener at en bør stå opp før fuglene, eller drøye fisketuren til ut i den første mørketimen dersom en vil komme i kontakt med havabboren. Rossebø deler ikke nødvendigvis dette synet.

    KJEMPEFISKEN: Øystein Rossebø med sin største havabbor noen gang, en fluefanget kjempe på 5,5 kilo. (Foto: Privat)

    – Den beste tiden på døgnet å fiske er når du selv har tid. Slik har jeg alltid tenkt, og det fungerer veldig greit. Det bør heller ikke være slik at en må få fisk uansett. I mine øyne er alle fisketurer vellykket. Bare det å ha muligheten til å ta med seg stangen og komme seg ut på tur er et privilegium vi må nyte. Det er ikke mange steder i verden hvor man står så fritt til å fiske når man vil og hvor man vil som i Norge, sier han til Hooked.

    Når det er sagt er det selvsagt alltid et mål å få fisk når en er på tur. Slik er det også for Rossebø. Selv ser han etter ålegress, svaner og en tydelig marbakke når han jakter havabbor.

    Les også: Slik fisker du havabbor

    – Jo mer drit du får på fluen under inntrekket, jo bedre er plassen. På Østlandet fisker de visstnok mye i kanter til dypt vann, men her på Vestlandet er disse stedene stort sett okkupert av lyr. Og jeg hater lyr intenst, gliser han.

    Mange sverger til lange venteperioder og mye speiding når de fisker etter havabbor. Rossebø gjør det stikk motsatt.

    – Jeg venter sjelden, men blindfisker i stedet til armen nesten faller av. Veldig ofte legger jeg pontongbåten på marbakken, og fisker i en 180-graders sektor inn på grunna og ut på dypere vann, mens jeg driver langs marbakken. Det er ikke ofte jeg ser jagende havabbor, men dersom jeg får øye på en tydelig bølge eller småfisk som spretter, så fisker jeg selvfølgelig målrettet i det området, sier han til Hooked.

    Utad kan det virke som om de fremste havabborfiskerne bare reiser ut og henter fisken som de vil. Dette er sjelden tilfellet. Rossebø sammenligner faktisk havabborjakten med laksefiske hva antall nedlagte timer angår.

    – Det går i snitt rundt ti fisketimer mellom hvert hugg, så det handler mye om å ha litt tålmodighet. Akkurat som med laksen er det mange kast mellom hver fisk, men det er absolutt verdt ventingen når det først smeller, forteller han.

    Les også: Drømmenatt i havabborens tegn

    Rossebø har sine jaktmarker vestafjells, og han legger ikke skjul på at han gjør litt forarbeid før han reiser ut med stangen.

    – Jeg bruker en god del tid på flyfoto når jeg leter etter nye steder å fiske. Det er et genialt verktøy. Et godt tips er ellers å fiske de samme stedene som man fisker etter sjøørret om vinteren, sier 41-åringen til Hooked.

    FJORÅRETS TOPPFISK: Også i 2017 ble det noen fantastiske fisker på Øystein Rossebø. Dette prakteksemplaret veide 4,2 kilo. (Foto: Privat)

    Til ferske havabborfiskere har Rossebø noen helt klare anbefalinger som sikkert mer erfarne fiskere kan ha godt av å ta en kikk på, også.

    – Ikke gi opp. Det handler stor sett bare om å ha redskapen i vannet lenge nok. Det er så mange tilfeldigheter som spiller inn at det ikke nødvendigvis gir mer fisk av å ha eksperttittel. Nybegynnerflaks er bare et tegn på at du ikke er fastlåst i et mønster, en felle vi som har erfaring ofte går i, sier han.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles