More

  Forskerne ønsker din hjelp til å kartlegge havabboren

  Etter flere år med få rapporter om havabborfangster langs kysten vår, har årets sommer og høst vært veldig oppløftende for den populære sportsfisken. Nå kan du bistå forskerne i jakten på mer kunnskap om den norske havabborstammen.

  Av: Endre Hopland

  – Vi i Det Norske Havabborprosjektet setter stor pris på om du som fisker sender inn skjellprøver og fangstdata på havabbor fanget i Norge. Disse dataene gir oss viktig kunnskap om havabborens vekst og tilstand i norske farvann, sier Thrond Haugen ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet.  Havabboren har vært et yndet mål for sportsfiskere i Norge i flere tiår, men er likevel som en relativt ny art å regne i våre farvann. Oslofjorden var lenge det mest kjente havabborområdet i landet, men kommersielt overfiske sendte stammen ned i knestående i mange år. Nå i sommer har fisket heldigvis tatt seg kraftig opp igjen, og det er tatt mange eksemplarer op til kiloen. Dette vitner om en god generasjon.

  Også flere andre steder langs kysten vår har havabborfisket så langt i år vært veldig bra. Spesielt merker Sørlandskysten seg ut, men også hele veien opp til de nordre delene av Vestlandet har det blitt tatt langt flere sjølevende basser enn tidligere.

  De fleste som fisker etter havabbor setter fiskene uskadd tilbake etter veiing og fotografering, og dette er det også fullt mulig å gjøre selv om en tar en skjellprøve av fisken en får.

  – Ta skjellene fra området ved tuppen av brystfinnen. Skyv dem av med en spiss gjenstand, for eksempel en saks eller en kniv. Tre-fem skjell er nok. Ha deretter skjellene i en konvolutt eller i papir. Ikke oppbevar dem i en plastikkpose, opplyser Haugen.

  havabbor-skjellprove

  Utenom skjellprøvene trenger forskerne også å vite fangstdato, fangststed (koordinater), totallengde i centimeter og fiskens kjønn dersom dette er tydelig. Informasjonen sendes til Thrond Haugen, NMBU-INA, PB 5003, 1432 Ås. Haugen kan også kontaktes på epost: [email protected].

  – Dersom du oppgir din egen epost-adresse vil du få svar på hvor gammel fisken din er og hvordan den har vokst gjennom livet, sier Haugen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles