More

  Mange rekordstore pelamider de tre siste ukene

  Den 8. september landet Finn Jørgen Solberg en stripet pelamide på 2,26 kilo i Oslofjordsystemet. Dette er godt over gjeldende norgesrekord for arten. Tre uker senere har rekorden blitt slått en rekke ganger.

  Av: Endre Hopland

  Det er mye som tyder på at det er en litt mer storvoks generasjon pelamider som har inntatt Oslofjorden i år kontra i fjor. Det kan selvsagt ikke utelukes at en del av fjorårsgjestene har overvintret utenfor hovedstaden, og spist seg større på Oslofjordens mange byttedyr, men i og med at fiskene også tas på svensk side, er nok et nytt innsig mest sannsynlig. Uavhengig av hvordan fiskene har havnet i fjorden er i alle fall en ting sikkert: Årets pelamider har et mye høyere snitt enn fjorårets.

  Faktisk har samtlige pelamider vi har fått melding om i år vært godt over to kilo, og dermed også over gjeldende norgesrekord. Først ut var altså Finn Jørgen Solberg sin fisk, og i kjølvannet av denne fikk også IMA-sponsede Teresa Zamecznik en meget pen pelamide på 2,47 kilo. Dermed var nok en potensiell norgesrekord et faktum.

  pelamide-5
  (Foto: Duncan Philip Jones, IMA Fishing Norway)

  I går kveld ble rekordvekten tangert da den ivrige kajakkfiskeren Per Martinsen var på fisketur i Oslofjorden. Ifølge eget utsagn er han på ingen måte noen rekordjeger, men siden han aldri før har fått en pelamide, og syntes det var moro å få et så stort eksemplar fra kajakk, tok han kontakt med Hooked-redaksjonen.

  – Det var en morsom kamp med en sterk fisk, men den var i kajakken i løpet av et par minutter. Inne på land veide jeg fisken på en kjøkkenvekt, og denne viste 2,47 kilo. Jeg har fått mye fin makrell og sei på denne plassen tidligere, men dette er den første pelamiden, sier han til Hooked.

  pelamide-3
  (Foto: Per Martinsen)
  pelamide-2
  (Foto: Per Martinsen)

  Den største pelamiden vi har fått melding om i år tikket inn via Hooked-eide Fiskersiden. Forumbruker Krohris har fått tre pelamider på henholdsvis 2,20, 2,42 og hele 2,81 kilo i løpet av de siste to ukene. Sistnevnte er soleklar norgesrekord dersom den blir registrert.

  pelamide-nrek
  (Foto: Krohris)

  En annen stor pelamide fra Oslofjorden mangler dessverre fullstendig vekt. Fisken Freddy Dovran dro opp ved Ingierstrand var nemlig sløyd og hodeløs da den ble veid til 2,2 kilo. Trolig hadde denne bikket 2,5-kilosgrensen i originalinnpakningen, men det får vi aldri vite.

  pelamide-1
  (Foto: Freddy Dovran)

  – Jeg var ikke klar over hvilken fisk jeg fikk, og trodde først det var en makrellstørje. Senere fant jeg ut at det var en pelamide. Fisken ble grillet og spist, sier Dovran til Hooked.

  Tiden for å jakte pelamider i Oslofjordsystemet er tydeligvis nå, så dersom du bor i nærheten av hovedstaden og trenger en grunn til å komme deg ut: Look no further…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles