More

    Sensasjonell kystmeite-fangst fra Bergen

    At agnfiske i sjøen er effektivt er hevet over enhver tvil, og arter som for bare noen få år siden ble sett på som nesten helt umulige å få på stang, er i dag fullt overkommelige med riktig utstyr, riktig destinasjon og en ikke like riktig sammenskrudd hjerne. Men så er det denne sjøen da. Den slutter aldri å overraske. Heldigvis.

    For Tommy Mangerøy og fiskekompis Espen Knarvik, begge fra Sotra utenfor Bergen, ble fisketuren natt til 4. januar 2014 helt spesiell. De to er begge medlemmer av Bjørgvin Havfiskeklubb, og er ofte på sjøen med storfisk for øyet. I det siste er det likevel kystmeite som har fattet interessen til karene, og i det vi gikk inn i årets første helg skulle havmusen, selve signaturarten til kystmeiterne i Bergen, til pers.

    Les også: Havmusfiske

    Utgangspunktet var kaien ved Bontelabo, som det ofte er for folk i Bergensområdet som mangler havmus på artslisten sin. Dessverre, eller rettere sagt heldigvis, lå det en stor båt til kai som sperret for fiskemulighetene. Dermed ble det å høre på rådet fra Kristian Mæland bak disken hos utstyrsforshandler Campelen på Bryggen: Legg turen litt lenger nord.

    De to fiskerne var på plass helt nord i Bergen kommune utpå kveldingen fredag, og agn var i sjøen klokken 22.30. Stengene ble satt i podene, og ventingen kunne begynne.

    – Vi er jo egentlig havfiskere, så tålmodighet er ikke det vi er aller best på. Men under dette fisket må en jo regne med litt venting, sier Tommy Mangerøy til Hooked.

    I halvannen time holdt de to kompisene ut før pratet om å flytte på seg begynte. Forslaget om ny plass var knapt ytret før det nappet voldsomt på stangen til Mangerøy.

    – De første nappene var ville. Så bare rant snøret av den frikoblede snellen. Jeg fisket med sirkelkrok, så fisken fikk god tid. Og da jeg strammet opp var det tyngde i motsatt ende, seier han til Hooked.

    På kaien karene fisket når en dypt, over 150 meter i riktig kasteretning, og det var her Mangerøy hadde peilet seg inn. Dermed hadde han en lang sveiveøkt foran seg. Da kveldens første tegn til liv brøt overflaten en stund senere, ble det stille på kaien. Fisken som hadde funnet den pulleytakkelfiskede makrellstrimmelen der ute på dypet var nemlig en skolest, og det er en helt sensasjonell fangst. Etter alle solemerker er dette den første skolesten som noen gang er tatt fra land i kongeriket Norge.

    Skolest fra land
    Tommy Mangerøy med det som trolig er den første skolesten tatt fra land noen gang. (Foto: Privat)

    – Vi ble litt satt ut. Målet for turen var havmus, men dette var jo utrolig mye bedre, sier en trøtt men veldig fornøyd Mangerøy til Hooked.

    For å sette fangsten litt i perspektiv: Skolest er ikke en direkte uvanlig fisk i de dype fjordene i Norge, men det er bare en håndfull fiskere som noen gang har fått den på stang. Den lever nemlig ofte pelagisk på dypet, gjerne 10-50 meter over bunn, men likevel altså på mange hundre meters dyp. Skolesten spiser både fisk og skalldyr, og jakter også tidvis langs bunn, men den er på ingen måte lett å treffe på. At ingen av de mange hundre tusen fiskerne i Norge tidligere har fått den under fiske fra land sier vel det meste om hvor spesiell fangsten er.

    Les også: Slik knyter du et pulleytakkel

    Mangerøy er naturlig nok meget fornøyd med den fantastiske fangsten. Fisken ble kontrollveid til 1658 gram på en bensinstasjon,fordelt på 77 centimeter. Fisken blir trolig middag en av de kommende dagene. At det var kameraten som fikk targetarten havmus litt senere på kvelden tar han ikke så tungt.

    – Det blir nok lettere å få havmus en annen gang enn skolest, gliser storfiskeren fra Sotra.

    For havmusen, den skal Mangerøy selvsagt ha på listen sin i løpet av året.

    – Vi har begynt en intern konkurranse om hvem som klarer flest arter i løpet av et år. I natt fikk jeg også lange og hågjel, og dermed er jeg oppe i ni arter. Espen har ti, så det er jevnt. Og året er jo ikke akkurat gammelt, sier han.

    Skolesten til Mangerøy er ikke bare sjelden. Den er også stor. Den gjeldende norske sportsfiskerekorden er det Kjetil Guttormsen som har. Fisken hans veide 1724 gram. Carl Oscar Raphaug sin potensielt nye norgesrekord fra Trondheimsfjorden i sommer veide til sammenligning 1900 gram. Denne fisken venter ennå på norgesrekordjuryens godkjenning.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles