More

  Satte norgesrekord på en fisk folk flest aldri har hørt om

  Sebastian Pedersen fra Stavanger nappet torsdag kveld opp den største kystringbuken som noen gang er fanget i på sportsfiskeutstyr i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Spør du den vanlige mannen i gaten om han eller hun har hørt om fisken kystringbuk, kan du være ganske sikker på at det blir mye nei. Det betyr ikke at den vesle ringbuken ikke finnes i Norge. Det gjør den nemlig, og den lar seg også fiske med stang og snelle, bare kroken og agnet er lite nok.

  Les også: Knuste norgesrekorden

  Sebastian Pedersen fra Stavanger har de siste fire månedenes hatt 20 turer på jakt etter fisken, som mest av alt ser ut som en krysning mellom et rumpetroll og en buse. Det første eksemplaret landet han nokså nylig, men torsdag kveld satt altså norgesrekordfisken, som ble veid til 9,2 gram.

  Kystringbuk 4
  (Foto: Privat)

  Den gamle kystringbukrekorden lyder på 8,5 gram. Også denne stammer fra Rogaland, og er tatt av ikke ukjente John Olav Florø-Larsen.

  – Dette er kjempemoro. Dette er min første norgesrekord noen gang, selv om jeg har vært nære med andre fisker ved flere anledninger tidligere. På mine 20 turer har jeg sett mange potensielle rekordringbuker, så jeg visste at jeg hadde gode muligheter hvis jeg bare fortsatte, sier Pedersen til Hooked.

  Kystringbuk 3
  (Foto: Privat)

  Når Pedersen er ute og fisker, er det stort sett såkalt kikkmeite han bedriver. Dette går i praksis ut på å gå og lyse ned i sjøen etter at det har blitt mørkt, og fiske etter det en måtte få øye på. Mye av fisken en ser i løpet av slike turer er av beskjeden størrelse, men til arten å være er de ofte store. Og det er nettopp dette med fiske etter forskjellige arter som fascinerer Pedersen.

  Les også: Judith knuste norgesrekorden

  – Det morsomme med dette fisket er at en aldri vet helt hva en kommer over. En kan ligge på magen og snu tareblader, og plutselig dukker det opp et «beist» av en ringbuk på baksiden av bladet. Og så henger det plutselig en rognkjeks på et kilo på neste blad, forteller han.

  Stavanger og Rogaland generelt huser mange gode kikkmeiteplasser, så Pedersen holder til midt i smørøyet når det kommer til fiskemetoden han foretrekker.

  Kystringbuk 2
  (Foto: Privat)

  Før den første kystringbuken satt, antar Pedersen at han hadde agn dinglende foran kjeften på ulike eksemplarer av arten i til sammen ti timer, fordelt på 16 turer. Ringbuk nummer to satt altså «bare» fire turer seinere.

  – Nå kommer jeg til å satse på å få flere rekordfisker blant småartene, sier han til Hooked.

  Les også: Potensiell ny norgesrekord på piggskate

  Rekordringbuken ble tatt fra en flytebrygge i Stavanger. Pedersen fisket med en krok i størrelse 20, egnet med en bitteliten bit kokt reke. Fiskeren selv forteller at fisken var nokså aggressiv til arten å være, og den trengte ikke mange sekundene fra agnet ble presentert til den hadde gulpet rekebiten i seg. Sekundet senere var altså rekordfisken sikret.

  Så små fisker blir naturlig nok ikke brukt som mat, men får friheten tilbake straks etter veiing og noen bilder. Dette er vanlig praksis blant de norske artsfiskerne.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles