More

  Miljøstipend til villaksen

  Arbeidet til Norske Lakseelver blir lagt merke til, og organisasjonen er nå tildelt Finsefondets miljøstipend for 2015. De 290 000 stipendkronene skal gå til informasjonsarbeid og opplæring.

  Av: Endre Hopland

  Finsefondet er en uavhengig stiftelse som ble etablert i 1988. Gjennom utdeling av årlige stipendier har fondet åtil hensikt stimulere arbeidet for vern av norsk  fjellnatur. I år går pengene altså til informasjonsarbeid og skoleaktiviteter rundt vilaksen, en av nøkkelartene i den nordnorske fjellnaturen, og da spesifikt til Norske Lakseelver-prosjektet «Villaksen – en miljøindikator for fjellnaturen i nord».  – Vi er veldig glade for den muligheten Finsefondet nå gir oss til å informere om villaksen spesielle stilling som miljøindikator, sier styremedlem Vidar Skiri, som mottok prisen på vegne av Norske Lakseelver.

  Stipendkronene skal primært brukes til utvikling av digitalt og trykt informasjonsmateriell. I tillegg skal skoleungdom opplyses og engasjeres i arbeidet for å bevare villaks, sjøørret og sjørøye gjennom forsknings- og aktivitetsprosjekter i elvene, heter det i en pressemelding.

  Les også: Frekt tjuvfiske av laks på avsperret anleggsområde

  – Sammen med naturfaglære skal vi utvikle prosjekter som passer for de forskjellige alderstrinnene. Tanken er at de kan være tverrfaglige, for eksempel som en kombinasjon av naturfag og matematikk, forklarer Skiri, som gleder seg til å se barn og unge i aktivitet langs lakseelvene.

  – Villaksen har en naturlige plass i norsk fjellnatur, og Finnmark er det viktigste fylket. I de fleste finnmarkselvene finner vi mange av de beste gyte- og oppvekstområdene for laksen oppe på snaufjellet. Eksempelvis kan vi nevne Stabburselva, Vestre-Jakobselv, Kongsfjordelva og Repparfjordelva, sier han.

  I forbindelse med den planlagte økningen i norsk og russisk oppdrettsindustri i nordområdene, mener Norske Lakseelver det er ekstra viktig med god og forskningsbasert informasjon om mulige konsekvenser for villaksen.

  – Laksen er den eneste arten utenom isbjørn som har en egen, internasjonal konvensjon. Trusselbildet både nasjonalt og internasjonalt illustrerer at dette er en nøkkelart i norsk natur som vi må ta vare på, understreker Skiri.

  Les også: Terje fikk kjempelaks i Drammenselva

  Prisutdelingen fant sted på Finse 26. september. Finsefondets styreleder Berit Lein overrakte stipendet fra fondet, som nå har delt ut i overkant av seks millioner kroner til ulike organisasjoner, lag og privatpersoner som jobber for å ivareta den norske fjellnaturen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles