More

  Terje fikk kjempelaks i Drammenselva

  Dette er etter alt å dømme den største laksen som er tatt i Norge så langt denne sesongen. Mjøndølingen Terje Claussen brukte 20 minutter på å lande den 20,3 kilo tunge drømmefisken.

  Av: Endre Hopland

  – Fisken fikk god tid på seg fra jeg kjente de første smånappene til jeg satte tilslag. Da fikk jeg et tungt og kontant tilsvar, og jeg skjønte at det var storfisk på gang, sier Terje Claussen til Hooked.

  Den erfarne laksefiskere kjørte tradisjonelt markfiske denne tirsdagen, og det var en 2.0-krok utstyrt med tre duggmark og en rød ulltråd som trigget storlaksen til hugg.

  – Jeg fisker allsidig, alt etter vær og forhold, og denne dagen var det altså mark. Like etter kroking måtte jeg legge hardt press på fisken for at den ikke skulle sette full fart utfor elven, og det ble tre-fire minutter med stillingskrig før fisken begynte å sige inn i riktig retning, forteller han.

  Storlaksen gikk hele tiden dypt i elven, noe som ifølge Claussen er typisk oppførsel for en stor laks som er korrekt kroket.

  Hard kamp

  – Fisken var tung, men grei å ha med å gjøre. Helt til den kom inn på 15-20 meters avstand. Da var det full stopp, og den satte av sted i et utras på 40-50 meter. Da så jeg også fisken i overflaten langt der ute, og den var svær. Omsider fikk jeg også stoppet utraset, og jobben med å pumpe den inn igjen kunne begynne, sier Claussen til Hooked.

  53-åringen, som opprinnelig er fra Mjøndalen men har bodd på Konnerud de siste 30 årene, fisket alene på Midtskjæret i Hellefossen da fisken hugg. Med 550 kubikk vannføring og hard strøm på begge sider, er det ikke fritt for at kampen med kjempen ble en utfordring.

  – Da jeg fikk fisken inn igjen på rundt 15 meter, skulle den plutselig ut i hovedstrømmen på vestsiden. Det er ikke særlig stas, og jeg måtte sette inn maksimalt press for å forhindre at dette skjedde. Fisken stoppet heldigvis i strømkanten, og la seg aldri på hovedstrømmen, forteller han.

  Et minutt per kilo

  Den øvrige kampen skjedde innenfor en diameter på 15-20 meter, og fiskeren følte endelig at han hadde kontroll. Snart viste også laksen seg, og det ble klart for Claussen at han hadde en rekordfisk i andre enden av snøret.

  – Da kom selvsagt tankene om at denne fisken ikke måtte mistes snikende, og jeg begynte å vurdere landingsalternativene mine. Håven lå klar i vannkanten før jeg begynte å fiske, men på så stor fisk er denne vanskelig å bruke alene. Jeg dyttet likevel håven ned i vannet og jobbet laksen innover til halve fisken var i nettet. Så la jeg fra meg stangen, grep håven med begge hendene og fikk tredd den rundt resten av fisken, som på dette tidspunktet var rimelig sluttkjørt, sier han til Hooked.

  Kjempelaks fra Drammenselva 3
  (Foto: Privat)

  Landingen gikk ifølge fangstmannen over all forventning, og kampen fulgte regelen Claussen og fiskekompis Lars Morten Ringdal har laget når det kommer til kjøring av laks.

  – Vi pleier å si at kampen tar et minutt per kilo, og det stemte perfekt, sier den lykkelige fiskeren.

  Holdt hodet kaldt

  Claussen har fisket laks i rundt 25 år, og i løpet av denne perioden har det natulig nok blitt en del blankfisk på land. Tirsdagens kjempe på hele 20,3 kilo stiller likevel i en egen klasse.

  – Jeg rodde for en kamerat i Tranmælvaldet i Gaula i 2009, og da fikk han en bamse på 21,3 kilo. Men dette er den største laksen jeg selv har fått, og jeg ser på dette som en once in a lifetime-hendelse. Laks på over 20 kilo er slett ikke vanlig, sier han til Hooked.

  Det er ikke vanskelig å forstå at det var mye adrenalin inne i bildet mens kampen pågikk, og et kvart århundre med lakseerfaring kom godt med underveis.

  Kjempelaks fra Drammenselva 1
  (Foto: Privat)

  – Jeg klarte å holde hodet kaldt, og da gikk det heldigvis bra. En fantastisk opplevelse, sier Claussen.

  Langt fra ferdig

  Storfiskeren anslår at han de siste 15 årene i snitt har landet 20-25 laks/sjøørret per sesong. Tidligere år havnet det meste av fangsten i fryseboksen, men de senere sesongene har han satt tilbake over halvparten av fisken, en ordning han er fornøyd med.

  En skulle kanskje tro at en laks på over 20 kilo så tidlig i sesongen ville dempe litt av årets fiskeplaner, men det er ikke tilfellet.

  – Nei, dette er bare begynnelsen, selv om opplevelsen trolig er umulig å toppe. Jeg skal fiske et par halve dager i Kjærrafossen og Stubben i Numedalslågen nå i juni, før fluestangen tas frem til to turer til Lærdal i juli og en Finnmarkstur som inkluderer Alta, Lakselv og Vestre Jakobselv i begynnelsen av august. Det blir stort sett catch and release-fiske i alle disse flueelvene. Etter dette blir det småturer i Lierelva og Drammenselva igjen, før utstyret legges bort, sier han til Hooked.

  Det øvrige laksefisket til Claussen og kompis Ringdal kan du ellers følge på www.laksegutta.no.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles