More

  Serverer oppdrettslaks under Villaksauksjonen

  29. oktober går den populære Villaksauksjonen av stabelen, og i år blir det for første gang servert oppdrettslaks under arrangementet. Men det er ikke hvilken som helst oppdrettslaks.

  Av: Endre Hopland

  Tilbake i mai 2012 satte selskapet AkvaDesign AS laksesmolt i sine nye, lukkede anlegg på Toft i Brønnøysund. 16 måneder senere var fisken klar til å bli mat, og det var virkelig fin fisk som ble levert til slakting.  – Laksen har vokst seg like stor som ordinær oppdrettsfisk i løpet av den samme tidsperioden, og den har mindre sårskader enn oppdrettsfisk i åpne merder har. Laksen fremstår som skinnende blank, sårfri og veltrimmet. Den har også større finner og ligner mer på villfisk. Laksen har en superiorandel på 92-93 prosent, så vi snakker om et skikkelig kvalitetsprodukt, kunne daglig leder i AkvaDesign, Anders Næss, opplyse om i september 2013.

  Laksen fra de lukkede anleggene, som da altså er fri for utslipp, lus og sykdommer, finnes nå i det norske markedet, og det er fisk fra anlegget i Brønnøysund som skal serveres under Villaksauksjonen.

  – Vi er på ingen måte motstander av lakseoppdrett, men vi er sterkt kritisk til de skadelige miljøeffektene dages produksjonsregime påfører villaks og sjøørret. Vårt fokus har vært å peke på næringens utfordringer, ikke dens død. Vi har hele tiden ment at lukket merdteknologi flytende i sjø er fremtidens løsning, skriver organisasjonen Reddvillaksen i en pressemelding.

  Videre blir det pekt på at næringen selv har vist stor kreativitet for å beholde notmerdene, da den mener man mister et naturgitt konkurransefortrinn ved å utvikle en lukket teknologi.

  – Vi mener at det å kostnadsfritt kunne forurense fjordene og villfisken ikke skal være et argument i en slik diskusjon. Pumping av vann i vann for å skape sirkulasjon krever svært lite energi. Videre kan lukkede anlegg ligge lengre inn i fjordene, da man vil ta vare på utslippene. Man trenger ikke lenger skjule det som lekker ut ved hjelp av dypt vann og gode strømforhold, heter det i meldingen fra organisasjonen, som altså drar i gang årets villaksauksjon om en liten måned.

  – Dagens biologiske problemer med lusebehandlig, sykdom, høy dødelighet, stor bruk og utslipp av kjemikalier koster store summer og er miljømessig forkastelig. Sammen med det faktum at laksen vokser mye raskere i lukkede merder grunnet stabile vanntemperaturer, går regnestykkene opp for denne teknologien. Det er viljen det står på. Om fremtiden består av anlegg i glassfiber, betong eller andre materialer skal vi avstå fra å mene noe om bare oppdrettslaks og forurensning holdes på innsiden av merden, skriver Reddvillaksen 

  Om under en måned går altså den populære Villaksauksjonen av stabelen, med fiskedøgn i en rekke av landets lakseelver for kommende sesong i potten. På menyen står altså, for aller første gang, oppdrettslaks.

  – Dagen vi har ventet så lenge på nærmer seg nå med storskritt. Vi skal servere oppdrettslaks fra anlegget til AkvaDesign i Brønnøysund, og Sodexo jobber nå med et variert snadderbord basert på bærekraftig superiorlaks som auksjonsdeltagerne kan nyte med god samvittighet, melder Reddvillaksen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles