More

  Frekt tjuvfiske av laks på avsperret anleggsområde

  Dugnadsgjengen i Arna Sportsfiskarlag utenfor Bergen er både fortvilet og forbannet, etter at de på et uanmeldt besøk inne på anleggsområdet til Jernbaneverket fant to svære håver av armeringsjern. Nå er saken politianmeldt.

  Av: Endre Hopland

  – Det er utrolig skuffende å finne slik hjemmelaget redskap like ved en laksehøl, inne på det avsperrede anleggsområdet til en entreprenør vi i utgangspunktet hadde tillit til. Funnet kommer i tillegg til det vi mener er flere brudd på avtalene som foreligger. Blant annet er det mye sprengmasse og boreslam i elven. All tilliten vi hadde til entreprenøren er nå brutt, sier en oppgitt Kenneth Halland i styret i Arna Sportsfiskarlag til Hooked.  Det meget sannsynlige tjuvfisket ble oppdaget tirsdag denne uken, da Uni Miljø var på kartleggingstokt i den populære lakseelven utenfor Bergen. Her skulle innsiget av oppdrettsfisk og fettfinneklippet Vossolaks, som har en tendens til å gå opp i elven, dokumenteres. På forespørsel fra Halland tok representanten fra Uni Miljø seg også en tur inn i tunnelen som leder Storelva under Arna stasjon, dette for å se om det var noen hindringer for fisken under jorden. Det viste det seg å være, men ikke i form av fysiske avsperringer.

  Skyldte på sportsfiskere

  – Da han kom ut igjen fra tunnelen, kunne han fortelle at det så ut som det stod en håv der inne. Da heiv jeg meg i bilen og kjørte hjem etter anleggsutstyr. Jeg har nemlig vært i bransjen i 20 år, og har hjelm og det som trengs for å ferdes på slike steder. Da jeg kom tilbake foretok jeg et uanmeldt besøk i tunnelen, og her fant jeg den første håven. Den hadde en diameter på 135 centimeter, og var laget av nytt armeringsjern uten rust, sier Halland til Hooked.

  Vel inne på anlegget, som er en del av Jernbaneverket sin omfattende opprusting av togforbindelsen mellom Arna og Bergen, kom Halland også i snakk med formannen på plassen.

  – Jeg spurte han rett ut om dette var standard betongarbeidsutstyr, men fikk som svar at dette måtte være noe fiskere langs elven hadde mistet. Det er selvfølgelig ikke sant. Håven er diger og tung, og laget av armeringsjern. Ingen fisker ville dradd på noe slikt, og om så hadde vært tilfellet, ville den uansett ikke havnet inne i en tunnel på et avsperret anleggsområde dersom den hadde gått på elven, forteller han.

  En solskinnshistorie av en elv

  Ettersom ingen gjorde krav på den hjemmelagde kjempehåven, spurte Halland formannen om det var i orden at han tok den med seg.

  – Det hadde han ingen problemer med, og før jeg gikk der ifra, fant han til og med enda en håv, som lå skjult inne i skyggene. Denne var mindre, men like hjemmelaget som den store, sier han.

  Tjuvfiske i Storelva
  Kenneth Halland med de to hjemmelagde håvene som ble funnet i tunnelen inne på anleggsområdet til Jernbaneverket. (Foto: Privat)

  Storelva, eller Arnaelva som den også kalles, er en solskinnshistorie i det norske laksefisket i moderne tid. For 30 år siden var elven så og si helt død, men iherdig innsats og et enormt antall dugnadstimer fra det lokale sportsfiskelaget, har gjort den til kanskje den beste lakseelven i Hordaland. I år er det tatt to tonn laks her, inkludert all fisken som settes tilbake, og ifølge Halland er det en stor andel.

  – Fang og slipp er en prosess som må innføres gradvis, men det er veldig mange som har blitt flinke til å behandle fisken skånsomt og sette den tilbake igjen, sier han til Hooked.

  Laksen ville ikke gå opp

  Alle dugnadstimene og den harde innsatsen har ifølge Halland absolutt vært verdt det, men han legger ikke skjul på at dette også gjør at skuffelsen og sinnet blir desto mer voldsomt når folk ikke klarer å oppføre seg skikkelig.

  – Vi har jo ingen konkrete beviser for at det har skjedd tjuvfiske, men stedet der de store håvene ble funnet er like ved en kunstig høl på kanskje 4×4 meter. Her stopper laksen på vei opp i elven, og den har ingen skjulesteder. Det er tusen prosent sjanse for å klare å ta fisken med håv her om en ønsker det, og en vil få flere fisker hver gang, også. Siden vi ikke har sett det selv, kan vi ikke si helt bastant at det har skjedd, men absolutt alt tyder jo på det. Og det er utrolig leit og skuffende, sier han.

  Bakgrunnen for at fiskerlaget fattet mistanke om at noe kunne være galt, var at den større laksen tilsynelatende vegret seg for å gå opp i tunnelen etter forrige flom. Ifølge Halland var det bare litt tert (smålaks under tre kilo, red. anm.) som gikk opp, mens de større fiskene ble stående på nedsiden av tunnelen. Dette fikk ildsjelene i laget til å lure, og til slutt altså ta seg inn på det avsperrede anleggsområdet.

  – Forkastelig

  Leder i Arna Sportsfiskarlag, Stein Sivertsen, bekrefter overfor Hooked at han fredag formiddag har anmeldt Jernbaneverket for mistanke om tjuvfiske og miljøkriminalitet. Funnet av håvene og det sannsynlige tjuvfisket er også rapportert til fylkesmannen i Hordaland, og saken bli møtt med avsky. Fiskeforvalter Gry Walle kommer til å kreve forandringer.

  – Tjuvfiske som dette er helt forkastelig, og mer er det egentlig ikke å si om den saken. I dette tilfellet ser det ut til at noen ansatte inne på anleggsområdet har laget seg håver og tatt for seg av den vandrende laksen, og det er ikke bra i det hele tatt. Vi kommer til å be Jernbaneverket om et møte, og vi vil ha utarbeidet en plan for det videre arbeidet. De det gjelder, hvem nå det måtte være, vet at dette er ulovlig, sier Walle til Hooked.

  – Ser alvorlig på saken

  Kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket, Ingvild Eikeland, er kjent med at Arna Sportsfiskelag har oppdaget det som etter alt å dømme er grovt tjuvfiske.

  – Dette er et forhold vi ser veldig alvorlig på, og vi er i gang med undersøkelser i saken. At det skjer lovbrudd inne på vårt anleggsområdet er ikke akseptabelt, sier Eikeland til Hooked.

  Utbyggingsprosjektet i det aktuelle området har pågått i snart et år, og Eikeland kjenner ikke til tidligere tilfeller av tjuvfiske på anleggsområdet.

  Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Eikeland opplyser at Jernbaneverket ser alvorlig på tjuvfiskesaken. (Foto: Jernbaneverket)

  – Vi har et godt samarbeid med sportsfiskelaget, og jevnlige møter for å gjøre inngrepene i elven så skånsomme som mulig. Vi har også et nøye miljøoppsyn med elven. Denne saken tar vi på det høyeste alvor, sier hun.

  – Respekter skiltene

  Kommunikasjonsrådgiveren benytter samtidig anledningen til å påpeke at det er strengt forbudt for uvedkomne å ta seg inn på anleggsområdet til Jernbaneverket.

  – Dette er for folk sin egen sikkerhets skyld. Det er ikke trygt for folk utenfra, uten utstyr, å ferdes på et anleggsområde. Til uken skal vi for eksempel i gang med vannmeisling under høyt trykk, og det er et farlig arbeid. Da har også anleggsarbeiderne begrenset adgang, og de som utfører arbeidet bruker spesialdrakter. Derfor må jeg få understreke at ingen privatpersoner må bevege seg inn i tunnelen. Her er det adgang forbudt. Vi synes det er flott at folk følger med og interessert i elven, men vi ber om at forbudsskilt blir respektert, sier hun til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles