More

  Karl-Olav knuste norgesrekorden – sjekk hva som tok pilken hans

  Det var egentlig lange Karl-Olav Kjerland var på jakt etter da han sendte en egnet pilk ned i dypet utenfor Jondal søndag. I stedet knuste han norgesrekorden på breiflabb.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg kjente bare et kraftig dunk, og i et par sekunder virket det som jeg satt fast i bunnen, men så fikk jeg løftet fisken. Det var skikkelig tungt, og alt gikk veldig seint, men med unntak av et par utras på to-tre meter, gikk det stort sett på opp, sier Karl-Olav Kjerland til Hooked.  Les også: Tore Jan sin kjempelysing er større enn både norges- og verdensrekorden

  Han og sønnen Ørjan var på besøk hos kompis Håkon Sandveen denne søndagen, og det var i sistnevntes båt de fisket da Kjerland senior kroket sitt livs fisk utenfor Jondal.

  – Jeg vet ikke helt hvor lang tid det tok å få fisken opp, men jeg vil tippe rundt et kvarter. Den virkelige jobben begynte likevel først etter at fisken var oppe. Kleppen vi hadde med oss var ikke god nok, og vi brukte nok lengre tid på å få fisken opp i båten enn opp til overflaten. Til slutt fikk vi likevel et tau i den, og sammen fikk vi den inn i båten, sier Kjerland til Hooked.

  Breiflabben som nå lå på dekk var enorm. Med en lengde på 169 centimeter og en omkrets på 141 centimeter, ble den veid til hele 63,5 kilo. det er seks kilo mer enn Gunnar Thorsteinsens 22 år gamle norgesrekord fra Fuglsetfjorden.

  KJEMPEFISK: Karl-Olav Kjerland med breiflabben på hele 63,5 kilo som han dro opp på stang utenfor Jondal søndag. (Alle foto: Privat)

  – Dette var selvsagt veldig uventet. En fisker jo ikke akkurat etter breiflabb med stang, for en må jo omtrent treffe dem i hodet for å få dem, men vi hadde faktisk snakket om at det var mulig å få breiflabb i dette området. Jeg hadde likevel ikke veldig troen på at det skulle skje. Veldig moro og en stor opplevelse, sier Kjerland til Hooked.

  Les også: Først fikk Christian en enorm skrei på 37,5 kilo. Så hugg storesøsteren…

  Før kjempefisken hugg hadde de tre om bord bare landet en mindre lange og noen småsei. Det var også sei fangstmannen egnet pilken sin med da styggen selv bestemte seg for å angripe. Den øvrige utrustningen bestod av en Abu Big Game-stang og en Ambassadeur 7000-snelle fylt med 0,39-FireLine. Det svake punktet var utvilsomt 0,70-fortomen, men til alt hell satt krokene langt fremme i fiskekjeften.

  – Hadde krokene sittet dypere tror jeg nok fortommen hadde gått, for den tanngarden der er voldsomme greier. Heldigvis satt to kroker helt fremme i overkjeven, sier Kjerland til Hooked.

  Fisken, som hugg på rundt 70 meters dyp, kunne for øvrig vært enda tyngre. Det var nemlig lite innhold i både magesekken og de lange rognstrengene til kjempeflabben.

  – Jeg har fisket breiflabb med garn tidligere, og sett mye mer rogn i andre fisker enn i denne. Her var nok gytingen mer eller mindre over, forteller fiskeren, som slett ikke er helt ukjent med storfangster de store havdyp.

  – Jeg har fått lange på vel 30 kilo tidligere, men dette er den første breiflabben min, og selvsagt også den største fisken. Det var en artig opplevelse for all om bord, sier Kjerland til Hooked.

  Les også: Denne ekstremt sjeldne kjempen dro Sverre opp rett utenfor Trondheim

  For ordens skyld kan breiflabben bli langt tyngre enn fisken til Kjerland. Det er tatt breiflabb på både 99,4 og 115 kilo i garn på Vestlandet, sistnevnte helt fullpakket av rogn. Det er likevel svært langt mellom slike fisker, og det skal selvsagt veldig mye til å få de på stang.

  Karl-Olav Kjerland gjør nå krav på offisiell norgesrekord på breiflabb, og kravet er under behandling hos rekordjuryen. Her vil den etter alle solemerker gå gjennom, og dermed danke ut en av de mer seiglivede rekordene på listen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Related articles