More

  Denne julegrisen av en brosme snuser på norgesrekorden

  Først dukket det opp en lange på 15 kilo, men det var fisken som hang på kroken under som virkelig fikk opp pulsen til Henrik Knudsen Vågenes.

  Av: Endre Hopland

  – Vi hadde fått flere store langer på de to første driftene, så vi bestemte oss for å ta et tredje drift, også. Da det hugg tungt trodde jeg på en svær lange eller to store, men i stedet var det altså en lange/brosme-doublet. Og brosmen var helt latterlig drøy, sier Henrik Knudsen Vågenes til Hooked.  Sammen med kompisene Kristian Mæland, Gjermund Isaksen, Anders Eik og Andrin Jacobsen, besøkte han Sørøya i Finnmark i midten av juli. Sørøya er kjent som storfiskens rike, og de ville havområdene utenfor Hasvik levde i aller høyeste grad opp til navnet sitt denne uken.

  Les også: Dette er verdens største brosme

  – Vi hadde godt fiske hele uken, og landet en god del kveiter med en toppfisk på 25 kilo. Det ble også mye steinbit opp til seks kilo, fin torsk og stor uer og lange. For min del var det likevel brosmen, som tok midt på natten dagen før vi skulle reise hjem, som står igjen som den klart største opplevelsen, sier han til Hooked.

  At denne fiskens trekkes frem er ikke så rart. Med sine 16,5 kilo er den nemlig en av de aller største brosmene som noen gang er tatt på stang i Norge. Bjørn Florø-Larsens verdensrekord fra Trondheimsfjorden veide til sammenligning 17,3 kilo. For ordens skyld kan brosmene bli over 20 kilo, og det er også tatt så store eksemplarer av yrkesfiskere. Å bikke 15 kilo med stang er likevel høyst uvanlig.

  KJEMPE: Henrik Knudsen Vågenes med kjempebrosme på 16,5 kilo fra Sørøya. (Foto: Andrin Jacobsen)

  – Vi visste jo at brosmene blir store utenfor Sørøya, og jeg hadde faktisk et mål om å bikke tikilosgrensen på denne turen. En så stor fisk som dette hadde jeg likevel aldri våget å drømme om. Da vi fikk øye på den under langen, tenkte vi at den kanskje kunne være i nærheten av ti kilo. Så fikk vi tatt en nærmere kikk på den grove ryggen og den enorme buken, og da skjønte vi at her var det langt større ting på gang, sier Vågenes til Hooked.

  Les også: Storviltjakt på Folla – der de svære bruskfiskene regjerer

  Fisken ble veid i båten og kontrollveid da fiskerne kom til land. Her stoppet altså vekten på hele 16,5 kilo. Fiskens rundmål var ellers utrolige 70 centimeter.

  21-åringen fra Bergen, som er medlem i både Bjørgvin Havfiskeklubb og SFK Galskap, har fisket hele livet, og de siste årene er det primært konkurransefiske i sjøen han har bedrevet. Brosme har han fått sin del av opp gjennom årene, men giganter som den som brøt overflaten utenfor Sørøya natt til 22. juli 2017 har han aldri vært i nærheten av.

  Les også: Denne giganten er mer enn dobbelt så tung som fangstmannen

  – Brosme er gjerne en fisk vi ikke vil skal ta agnet, for her hjemme er snittstørrelsen lav. Fisken går bare under navnet brunsnegl. At denne her tok var derimot helt greit. Mildt sagt, gliser Vågenes, som satser på ny tur til Sørøya allerede neste sommer.

  FIN KVEITE: Det ble også en del kveiter i løpet av turen, med denne 25-kilosen på topp. (Foto: Privat)

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles