More

  Dette er verdens største brosme

  Fisken Bjørn Florø-Larsen dro opp fra 400 meters dyp i Trondheimsfjorden nå i ettermiddag var så svær at fiskeren selv glemte både veien hjem og å slå av motoren på båten sin. Så var det da også verdens største, stangfangede brosme som hadde falt for agnet hans.

  Av: Endre Hopland

  – Det er helt hinsides all fornuft, dette her. Jeg er helt skjelven, og har nesten ikke ord. Jeg skjønte jo at det var stor fisk på gang, men dette her hadde jeg aldri trodd, sier en mer eller mindre lamslått Bjørn Florø-Larsen til Hooked, etter å ha dradd en brosme på hele 17,3 kilo opp fra dypet i Trondheimsfjorden.

  Florø-Larsen er et velkjent navn i det norske sportsfiskemiljøet, og en av de mest fremtredende skikkelsene i artsfiskeforeningen Nidaros kystmeitelag, som har base i Trondheim. Selv er han fra Stavanger, men har bodd i trønderhovedstaden det siste tiåret. I båten sin «Black Pearl» er han ofte på forskjellige fiskeekspedisjoner i Trondheimsfjorden, men det er slett ikke hver dag det havner en verdensrekord på dekk.

  – Jeg fisket egentlig etter blålange, og hadde derfor to egnede kroker et godt stykke over bunn, der blålangene gjerne ferdes. Jeg hadde også en krok helt ved bunnen, da jeg pleier å få mye bra brosme på denne plassen, også. Det viste seg å være et godt valg, sier han til Hooked.

  Les også: Slik fisker du brosme

  Egentlig skulle Florø-Larsen fiske sammen med NKML-kamerat Sven Jørund Kolstø, men da han var for sent ute, kjørte eksilsiddisen utover alene. Det tok ikke lang tid før kjempefisken fant agnet som ble servert, og fiskeren skjønte straks at det var storfisk på gang. Han regnet også med at det var brosme basert på fisken sin oppførsel.

  – Den var for sprek til å være blålange, så jeg håpte på brosme over specimenkravet på 12 kilo (spesielt stort eksemplar, red. anm.). Det fikk jeg jo for så vidt rett i, men da fisken kom til syne i overflaten etter en lang sveiveøkt, klarte jeg ikke helt å fatte hvor stor den faktisk var, forteller han.

  Florø-Larsen fikk kjempebrosmen på vekten, og denne viste godt over 17 kilo. Da ble beina til gele, og Kolstø ble oppringt umiddelbart. Han fikk beskjed om å slippe alt han hadde i hendene, finne en ekstra vekt og komme seg ned i båthavnen med det samme. Florø-Larsen var nemlig på vei inn igjen, og med seg hadde han det som potensielt kunne være verdens største, stangfiskede brosme.

  Vel inne i båthavnen ble det offisiell veiing, og vekten stabiliserte seg på 17,3 kilo. Det er norges- og verdensrekord med 100 grams margin. I og med at det er rekordforbedring med under en prosent, blir fangsten trolig ført opp som rekordtangering i de offisielle norgesrekordlistene til Villmarksliv, men i ren tonnasje er kjempefisken til Florø-Larsen likevel størst.

  Brosmen sine vitale mål er nesten like drøye som fisken selv. Den gjeldendende norgesrekorden på arten var 122 centimeter lang. Til sammenligning var fisken Florø-Larsen fikk bare 108 centimeter. Et rundmål på ufattelige 82 centimeter kompenserer likevel for manglende lengde, og det er som kjent vom som veier.

  – Hele fiske var bare så ufattelig drøy. Sven veide leveren dens bare på gøy, og vekten stoppet på tre kilo (!). Fisken hadde ikke rogn, så potensialet var faktisk enda større, sier storfiskeren, som fra før hadde brosmepers på 10,2 kilo, også den tatt i Trondheimsfjorden.

  Les også: Storlyrfiske med Bjørn

  Kjempefisken hadde ifølge fangstmannen selv noen ryggfileter han ikke har sett maken til, og det ble oppstandelse i havnen da noen tilfeldig forbipasserende turgåere fikk se det delikate fiskekjøttet. Florø-Larsen tilbød de nemlig litt fisk, og da var de ikke seine om å kontakte en lokal kokk de kjente. Heller ikke han hadde sett så voksen brosme før, og han lovet å lage skikkelig gourmetmat av beistet.

  – Nå er jeg helt sluttkjørt og så utrolig glad. Jeg har også kjørt alvorlig feil ser jeg, og når jeg tenker meg om glemte jeg å slå av motoren i båten, også. Dette er helt sykt, ler Florø-Larsen, mens han snur bilen og setter kursen mot båthavnen igjen.

  For ordens skyld skal det nevnes at brosmene kan bli større enn den nye verdensrekorden, og trålere og langlinebåter som fisker langt til havs har meldt om fisk på både 20 og 25 kilo. En stangfanget brosme på 17,3 kilo er likevel helt sensasjonelt, spesielt med tanke på at fisken er tatt inne i en fjord. Vi gratulerer så mye!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles