More

  Laks, joik og rock i Karasjok

  For andre året på rad inviteres det til laks- og rockefestival i bygda Beskenjarga i Karasjok. Kommende lørdag er den store dagen.

  Av: Endre Hopland

  – Formålet med festivalen er å skape aktivitet i grenda, og å være en sosial møteplass på tvers av generasjoner, der laksefiske og medfølgende tradisjoner, tradisjonell joik og moderne musikk er den røde tråden, sier Stig Arne Somby i BeskánLuossaRock, som er festivalens navn.

  Det var en vennegjeng med røtter i Beskenjarga som ønsket å skape noe i hjembygda, og en festival med fokus på det de elsker mest her i livet ble sånn sett midt i blinken. Laks og samisk musikk, hva er vel bedre en det?

  – Festivalen er nå et faktum, og veldig mange timer med dugnadsarbeid er verd det når årets fantastiske program nå er klart. På kveldstid er det musikken som stjeler rampelyset, og på dagtid er det laksen som står i fokus, med fiskekonkurranse for store og små, samt underholdning fra scenen for de minste. Hovedpremien for størst fisk er 1000 kroner per kilo fisk, sier Somby.

  Ideen og bakgrunnen for selve kveldskonserten er ifølge arrangørene at denne vesle grenda har tilført det samiske samfunn en god del joikere av høy kvalitet. Blant de fremste nevner arrangørene Biret Elle, Piera Balto og Johan A. Bær, for ikke å glemme Anders Johnsen som tok joiken opp på en scene på 60-tallet under Festspillene i Nord-Norge.

  – Det er disse pionerene vi vil hedre, og samtidig synnligjøre de nye formene og stilartene av samisk musikk som oppstår og har vært siden musikk ble tilpasset joik og det å synge på samisk ble godtatt, sier Somby til Hooked.

  Festivalen får i år besøk av Sàpmis og Karasjoks aller største stjerne, nemlig Mari Boine. som kommer hjem for å trollbinde publikum med vakker musikk som skapt for omgivelsene de blir framført i.

  – Det er en stor ære for festivalen å få på plass en konsert med Mari, og vi gleder oss til å presentere henne i de spektakulære omgivelsene perlen Beskenjarga er. Dette kommer til å bli historisk bra, sier Somby.

  Kai Somby og kameratene i orginalbesetningen til Intruge har ellers etablert gruppen KaraRockers, og vil som navnet tilsier servere klassisk rock på elvebredden. De lover coverlåter fra 70-tallet og frem til i dag, servert med den kjærligheten folk er vant til fra kameratgjengen som har vært sentral i bygdas musikkliv i flere tiår.

  – Det blir også plass til flere klassikere når Amund Johnskareng med band serverer oss megahits fra 70-tallet som «Sámi politihkkár» og «Dårlig dárogiella». Dette er perler som den oppvoksende generasjon kanskje har gått glipp av. Den tradisjonelle joiken har også en sentral plass, og er i år er den representert ved  Per Tor Turi, John Máhtte Utsi, Frank Balto og Biret Alehttá, samt årets vinner av Sàmi Grand Prix, Johan Anders Bær. Vi starter kvelden med release-konsert med Piera Baltos relansering av plata «Piera juoiga», som kom ut som LP i 1978, og som nå er blitt en CD. Dette blir veldig bra, sier Somby.

  Er du i området, er det vel liten tvil om hvor du bør befinne deg lørdagen. Påmelding til fiskekonkurransen starter klokken 09.30. Mer informasjon om arrangementet finner du her.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles