More

  Gjermund har fisket 100 forskjellige arter i løpet av 2017

  Jubelropene runget gjennom Vest-Telemarks dype skoger da Gjermund Daniel Nomeland nappet opp sin art nummer 100 i 2017 lørdag ettermiddag.

  Av: Endre Hopland

  En skal ikke så mange år tilbake i tid før det var nesten uhørt å få 100 forskjellige fiskearter på stang i Norge. Nye fiskemetoder, knekte koder og ikke minst ekstremt effektiv punktguiding fra sporty medfiskere har endret mye på dette. I dag er det faktisk ikke lenger noe stort problem å nå 100-tallet så lenge en har tid og ressurser til å reise litt rundt, og et snev av ydmykhet overfor andre fiskere som kan bidra med tips, plasser eller guiding på ukjent teritorium.

  Les også: Denne vesle tassen er bare tatt på stang en gang tidligere

  Tid er antagelig den viktigste faktoren av de alle, for å fiske 100 forskjellige arter på stang i Norge er på ingen måte gjort i en håndvending. At det likevel er mulig å få til i løpet av ett eneste kalenderår beviste John Olav Florø-Larsen tilbake i 2014, og for sikkerhets skyld gjentok han bragden året etter. Lille julaften ble altså Gjermund Daniel Nomeland andremann i Norge som noterer seg for 100 arter på stang innenfor egne landegrenser i løpet av et kalenderår.

  – Jeg var hjemme hos foreldrene mine i julen, og der er det et par vann som huser mye mikrorøye. Jeg fisket mye, og hadde flere lengre reiser for å nå 99 arter før juleferien, for planen var at røye skulle bli art nummer 100 for året. Motivasjonen fikk seg en solid knekk da det blåste opp til stiv kuling lille julaften, men tur ble det likevel, sier Nomeland til Hooked.

  Etter tre timer var han i ferd med å gi opp. Så kjente han et lite rist i stangen, og like etter lå den miste røyen han noen gang har sett på isen. Art er likevel art, og i denne settingen har ikke størrelse noe som helst å si.

  Les også: Andreas (17) har fått 100 arter på stang i Norge

  – Jeg hylte som en liten jentunge der ute på isen, og så var det bare å sprette flasken. Etter det husker jeg ikke mer, gliser den ivrige fiskeren overfor Hooked.

  JUBILEUMSARTEN: Lille julaften hugg denne vesle røyen, art nummer 100 i 2017. (Foto: Privat)

  Nomeland, som er bosatt i Kristiansand men altså kommer fra Vest-telemark, har vært hektet på fiske dyrelivet under vann siden han fikk sine første abborpinner i skogstjernene hjemme i seksårsalderen. Da han flyttet til Kristiansand for fem år siden fisket han aktivt og ofte, men artsfiske fikk han øynene opp for først for to år siden. Dette har fått hovedfokuset siden.

  Fiskebloggen til Asgeir Alvestad skal ha mye av æren for det. Etter at jeg ble kjent med flere likesinnede her nede, fikk vi også dannet en liten klubb (Artsfiske Kristiansand). Etter dette har interessen bare tatt helt av, sier 30-åringen til Hooked.

  Ideen om å prøve seg på 100 arter på et år fikk Nomeland da Artsfiske.com lanserte en årskonkurranse der en av kategoriene var å få så mange arter som mulig i 2017.

  Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

  – Jeg bestemte meg for å prøve å hevde meg her, og for noen måneder siden hadde jeg kommet opp i mange nok arter til at jeg så at det var mulig å nå 100-tallet. Da valgte jeg å kjøre på, sier han til Hooked.

  Prosjektet har tatt veldig mye tid, og det har blitt mer reising enn han hadde trodd.

  – Hvis man skal opp på et visst antall arter, kommer man ikke unna dette. Planleggingen har vært utrolig viktig, og der har tips og erfaringer fra andre meget dyktige folk i artsfiskemiljøet vært helt avgjørende. Det som er så positivt med artsfiskemiljøet er at folk er veldig greie, og villig deler erfaringer og tips med andre, sier han til Hooked.

  Til tross for god hjelp er det likevel ikke alltid fisk eller vær spille på lag. Det har Nomeland fått erfare i 2017.

  Les også: Disse bildene er tatt med tre års mellomrom, men fisken er den samme

  – Jeg har vært nødt til å ty til reserveplaner mange ganger når jeg har dratt på lengre turer der blant annet været har ødelagt fiskingen. Man må være forberedt på at ting ikke alltid klaffer, og blanking hører absolutt med. Men det er jo sånn fiske skal være. Da prøver man bare igjen, sier han til Hooked.

  Av de 100 artene Nomeland har fisket i år, er hele 34 stykk fisker han aldri tidligere har fått. Med dette solide tilskuddet, teller den totale artslisten hans solide 110 forskjellige fiskeslag på stang i norske farvann. Hvilken fangst han er mest fornøyd med i 2017 sliter han litt med å svare på.

  – Det er det veldig vanskelig å svare entydig på. Alle arter som har vært nye har jo vært veldig stas, men jeg må si at glasskutlingen smakte ekstra godt siden det er en art jeg har brukt mange timer på å få til å ta. Jeg må også trekke frem guideturen med mikro-eksperten Sebastian Rhinaldo Pedersen etter de fascinerede småartene de har i Stavanger. Den turen gav listen et skkkelig løft. Ellers har fangsten av en karrus på 1650 gram en høy stjerne, og pigghå på 8515 gram fra land var også helt sykt. Jeg er også veldig fornøyd med min første tunge, art nummer 100 på hovedlisten, sier han til Hooked.

  Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

  Etter et nokså vilt år med veldig mye fisking, blir nok bremsene satt litt mer på i 2018. Nomeland har likevel ingen planer om å legge artsfisket på hyllen. Ikke på langt nær.

  – Jeg har jo et håp om å komme i kontakt med noen av de litt mer utfordrende artene jeg vet finnes i områdene her nede. Jeg synes mye av moroa er å kartlegge og oppdage ting selv i nærområdet, og det er det som blir hovedfokuset mitt med fisket fremover, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles