More

  Har fått 100 arter i Norge – to år på rad

  I 2014 ble John Olav Florø-Larsen fra Stavanger den første nordmannen i historien til å fiske 100 forskjellige, norske fiskeslag i løpet av et år. Nå har han gjentatt bragden, og enda er det halvannen måned igjen av 2015.

  Av: Endre Hopland

  – I fjor gikk jeg virkelig inn for å nå 100 arter, men i år er det litt mer tilfeldig at det har blitt slik. Etter en tur til Frøya i september fant jeg ut at jeg hadde passert 90 arter dette kalenderåret, uten helt å prøve på det, og da bestemte jeg meg for å gå for 100 arter i år også, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked.

  Art nummer 100 i 2015 ble et eksemplar av torskefisken kolmule. Fisken tok på det aller siste nedsleppet, etter at hele søndagen var satt av til målrettet fiske etter arten i Osterfjorden utenfor Bergen. Før dette hadde fredagsnatten gått med etter havål og lørdagsnatten etter havmus sammen med fiskekompis Jon-Eirik Brobak.

  – Vi kjørte oppover fredagen med målsetning om å skaffe art nummer 100 all in all til Brobak og nummer 100 i år til meg. Brobak hadde 99 arter da vi kjørte oppover, men manglet flere arter vi potensielt kunne få på denne turen. For meg var det kolmulen som var mest interessant, sier Florø-Larsen.

  Les også: 154 registrerte arter i FS-listene – John Olav har fått 123 av disse

  Fredagsnatten gikk med langt ute i havgapet i Nordhordland, og trossing av drittvær betalte seg for de to rogalendingene. Til sammen var tre havåler på land denne natten, og den største av disse var det Brobak som landet. Vekten stoppet på pene 11,4 kilo, og en skikkelig havål er litt av en fisk å runde tresifret antall arter tatt på stang i Norge med. Florø-Larsen fikk på sin side to litt mindre havåler, men siden dette er en art han har fått tidligere i år, ble den ikke listefyll.

  Art nummer 100 for året dukket heller ikke opp lørdagen, som i det store og hele blåste vekk. Seint på kveldingen ble det likevel fiskbart, men bare i le inne i fjordene. Her ble det satset etter havmus, en art han ikke har fått i år, men det ble med forsøket og et knippe hågjel.

  Søndag spilte endelig værgudene på lag, og med blank fjord og sol lå alt til rette for at art nummer 100 for året kunne innkasseres. Det ble altså satset målrettet etter Osterfjordens store kolmuler, men til tross for mer eller mindre optimale forhold, ville ikke targetarten leke med Florø-Larsen. Seks fine komuler havnet riktig nok i båten før mørket kom sigende, men ingen av dem falt for agnene til rekordjegeren. Brobak kunne derimot notere arten som nummer 101, og var strålende fornøyd.

  Kolmulefiske (3)
  Jon-Eirik Brobak med kolmule, art nummer 101. (Foto: Endre Hopland)

  John Olav Florø-Larsen, som for bare noen uker siden mottok Gullkroken som årets arts-/specimenfisker for andre året på rad, er kjent for å være standhaftig og sta når han er på fisketur, men i det den siste resten av dagslys forsvant i horisonten, innså han at det ikke kom til å gå veien denne gangen. Han foreslo i stedet å bruke den siste halvtimen før det var stupmørkt etter vassild, slik at Brobak kanskje kunne notere art nummer 102. Forslaget var ikke mer enn såvidt ytret før det ristet i stangtuppen hans, og en hissig fisk ble kroket.

  Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

  Hugget minnet mest om makrell, og siden båten nå hadde drevet oppover en undervannsbakke, fra 190 til nesten 80 meters dyp, var ikke troen på dypvannsfisken kolmule veldig stor. Men kolmule var det. På helgeturens aller siste nedslipp, satt omsider art nummer 100 i 2015, og det var i tillegg et skikkelig fint eksemplar av arten. Jubelbrølet runget over Osterfjorden, og planene om vassild ble skrotet på direkten. Det hadde strengt tatt blitt fisket mer enn nok denne helgen, uansett.

  Kolmulefiske (2)
  John Olav Florø-Larsen med kolmule, art nummer 100 bare i år. (Foto: Endre Hopland)

  Å fiske 100 arter på stang i Norge i løpet av et år er en nokså drøy prestasjon, spesielt for en vestlending som må på østover for å finne artsmangfold i ferskvann. Å klare denne bragden to år på rad er naturlig nok enda drøyere. Noe hat-trick blir det likevel ikke. Den saken er Florø-Larsen klar på. I stedet vil han prioritere å utvide den totale artslisten, som per dags dato teller 123 arter.

  – I år har det blitt tolv arter som jeg aldri har fått før. I tillegg fikk jeg i underkant av 20 arter jeg ikke hadde tenkt å fiske etter i år da jeg ble med østover som guide for en kamerat. Ting baller gjerne på seg, men neste år blir det ikke like intenst som i år og i fjor. Da prioriterer vi nok litt lengre turer, med skikkelige satsinger etter arter vi aldri har fått før. Det blir spennende, sier storfiskeren til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles