More

  Europas minste fisk påvist i Norge for første gang

  Rudolf Svensen og kollegene hans i UWPhoto gjorde en sensasjonell oppdagelse da de dykket i Rongesundet i Øygarden utenfor Bergen i helgen. Den vesle fisken de fant på 15 meters dyp er nemlig aldri tidligere er påvist i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Dykkerne fra Rogaland var egentlig på besøk i nabofylket for å fotografere strandtangbrosmer i Øygarden og havmus i Bergen. Tangbrosmene var dessverre ikke på plass denne helgen,  og da været tok seg opp lørdagen, bestemte de seg for å dykke i det mer skjermede Rongesundet i stedet. Her ville de primært se etter den vesle fisken dobbeltsuger, men det var altså en enda mindre art som skulle redde helgen.  – Nå i høst hadde jeg besøk av iktyologen Ulrich Schliewen fra Tyskland. Han er ekspert på kutlinger, og på nettet hadde han funnet et gammelt bilde fra Bergensområdet av en liten fisk. Denne var artsbestemt som en ulkekutling av en japansk kutlingekspert, et funn som absolutt er spennende. Ulrich var likevel sikker på at det også måtte finnes småkutling i området, en art som aldri tidligere er registrert i Norge, sier Rudolf Svensen til Hooked.

  Småkutlingen, som bærer det vitenskapelige navnet Lebetus guilleti, er den minste fiskearten i Europa. Den er funnet på Shetland noen ganger og i Sverige en gang. I Danmark blir den observert litt oftere, men ifølge Aschehougs store fiskebok, populært kalt Pethon, finnes den altså ikke i Norge. Etter UVPhoto-karene sine dykk i Rongesundet må litteraturen skrives om.

  – Jeg dykket sammen med Leif Bruntveit da vi fant fisken. Det vil si, vi fant to fisker, men den ene forsvant for meg da jeg kjapt kikket på kamera og så tilbake igjen. Kamuflasjen er fantastisk. Den ene fisken fikk vi derimot tak i, og den er nå på vei til Tyskland for nærmere undersøkelser, forteller Svensen.

  Småkutlingen kan bli opptil 2,4 centimeter lang, og er altså den minste fisken i Europa. Nå er den også den minste fisken i Norge. Ulrich Schliewen er nemlig helt sikker på at det er en småkutling Svensen og co. har fanget.

  – Gratulerer til Rudolf. Dette er en guilleti, 100 prosent sikkert. Jeg tror dette er en hannfisk, og jeg regner med at det vil dukke opp flere i samme området. dersom folk leter, sier Schliewen, som til daglig jobber i The Department of Ichthyology ved Bavarian Natural History Collections of Zoology.

  Ifølge Svensen tok det to dykkere fire timer å finne de to småkutlingene, der altså den ene forsvant for dem med det samme. Da han fikk se fisken på nært hold følte han seg helt sikker på at han hadde funnet riktig art, og bekreftelsen fra den tyske ekspertisen fjernet all tvil.

  – For oss som driver med undervannsfotografering er dette veldig moro. Spesielle arter dukker opp nå og da, men arter som aldri tidligere er registrert i Norge er en annen sak, sier den fornøyde undervannsfotografen til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles