More

  Her er årets Gullkroken-vinnere

  Ni gullkroker ble delt ut under sportsfiske-Norges store festaften på Chateau Neuf lørdag kveld. Og for en kveld det ble.

  Av: Endre Hopland

  Gullkroken 2015 er over, og både arrangører og publikummere kan se tilbake på en fantastisk kveld i sportsfiskets tegn. Årets prisgalla ble ledet av selveste Kristopher Schau, en mann de aller fleste nordmenn med et TV eller en radio i hus kjenner godt til. Kveldens konferansier hadde store sko å fylle, da Gullkroken de tre første årene har blitt ledet av fiske- og kulturpersonlighetene Bård Tufte Johansen (2012) og Cato Bekkevold (2013 og 2014).

  Hva Schau kunne om fiske visst vi lite om før han gikk på scenen på Chateau Neuf et kvarter over åtte lørdag kveld, men de harde fakta kom på bordet nokså med det samme.

  – For meg er fisking en unnskyldning for å drikke midt på dagen. Utover det synes jeg det er drittkjedelig. Helt til en får en fisk, selvfølgelig. Da er det litt ekkelt, og så er det kjedelig igjen. Jeg pleier egentlig ikke å takke ja til slike jobber som dette, men akkurat denne utdelingen ble jeg fascinert av. For meg blir dette en kveld med observasjoner, for jeg er alltid villig til å lære noe nytt. Og ny lærdom tror jeg det blir mye av de neste timene, kunne konferansieren fortelle, til latter og applaus fra en velfylt storsal.

  Gullkroken 2015 (2)
  Kristopher Scahu ledet Gullkroken 2015 på en formidabel måte. (Foto: Lasse Ibsen Thun)

  I år ble det altså delt ut ni gullkroker. Prisen for årets ferskvannsfisker gikk til Jack Moe fra Sarpsborg, mens Erlend Vivelid Nilssen fra Askøy ble kåret til årets fluefisker. Årets konkurransefisker ble Lars Hellum fra Ås, mens en annen konkurransefisker, 15 år gamle Kristian Hausken fra Torvastad, ble kåret til årets junior.

  Gullkroken for årets arts/specimenfisker gikk, på samme måte som i fjor, til John Olav Florø-Larsen fra Stavanger, mens lillebror Bjørn Florø-Larsen (bosatt i Trondheim) stakk av med to priser, både som årets saltvannsfisker og årets fiskepersonlighet. Brødrene Florø-Larsen er ellers begge medlemmer av Nidaros kystmeitelag fra Trondheim, som ble kåret til årets klubb/forening. Gullkroken for årets film/filmklipp gikk ellers til hovedstadskarene i Black Fly Eyes for deres fantastiske «Under the Bridge».

  Juryen hadde også i år en tøff jobb med å bli enige om både nominerte og klassevinnere, noe juryformann Martin Solem understreket fra scenen før prisutdelingen startet. Bare det å bli nominert til en gullkrok i dette selskapet er en bragd, for det er nemlig mange i fiske-Norge som har gjort sine saker veldig bra det siste året.

  Om årets gullkrokvinnere sier juryen følgende:

  John Olav Florø-Larsen (arts/specimen) har på få år kommet opp i imponerende 123 arter i Norge. I 2015 har det blitt en rekke nye arter, over 20 specimen og flere nye norgesrekorder. Tidligere i år fikk han også den første glasstungen som noen gang er tatt på stang i Norge. Han stiller ellers mye opp som guide for andre artsfiskere i sitt eget hjemområde.

  Jack Moe (ferskvann) er en meget ivrig og dyktig ferskvannsmeiter, som det siste året har en rekke solide fisker å vise til. Alt fra gjedde, via vederbuk til karpe er av interesse, og Jack lurer det meste. Han gjør det skarpt både i NM i sportsfiske og i NMU sin specimenkonkurranse.

  Kristian Hausken (junior) er bare 15 år, men har hatt et fantastisk år, og har flere ganger satt den norske havfiskeeliten grundig på plass. Med seier i juniorklassen og høyeste poengsum uansett klasse i NM i Tananger, samt sammenlagtseier i Nordsjøfestivalen, har den unge haugesunderen virkelig tatt havfiskemiljøet med storm i 2015. Fisker også mye utenom konkurranser, og får det meste han prøver etter.

  Nidaros kystmeitelag (klubb/forening) har vært høyt og lavt hele det siste året. Med fokus på mangfold, har de spredd sportsfiskets gleder til liten og stor over hele landet, både gjennom arrangementer, foredrag, egne skriverier og filmer og ikke minst gjennom media. Aktive i program rettet mot både voksne og barn på riksdekkende TV. NKML arrangerer også NM i sjøisfiske på Løgnin, som samler fiskere fra hele Norge.

  Lars Hellum (Konkurransefisker) sitt konkurranseår har vært drøyt. NM-gull i sjøisfiske individuelt, NM-gull i sjøisfiske for tomannslag, NM-gull i havfiske individuelt, NM-gull i havfiske for firemannslag, NM-gull i havfiske for tomannslag, syvendeplass individuelt i EM i havfiske, EM-sølv for femmannslag, EM-sølv for tomannslag og EM-sølv for firemanns mixlag er blant årets prestasjoner.

  Erlend Vivelid Nilssen (fluefisker) fisker godt både nasjonalt og internasjonalt, og gjør det skarpt i stort sett alle konkurranser han deltar i. Gjør også en stor innsats for å fremme fluefisket i lokalmiljøet sitt. Fisket egenhendig hundrevis av rømt regnbueørret etter stormen Nina, og fikk de store mediene på banen og fiskeriministeren i tale i samme slengen.

  Bjørn Florø-Larsen (saltvann) fisker mye og bra år etter år, men 2015 har toppet alt. Lyr over åtte kilo, flere skolest over to kilo, havål over 20 kilo, specimenlysing og ikke minst verdensrekord på brosme er bare et lite utvalg av årets virkelige godfisker.

  Bjørn Florø-Larsen (fiskeprofil) har det siste året vært overalt, med foredrag, teoretiske- og praktiske kurs og quizkvelder. Han har også bidradd i flere NRK-produksjoner og program, og har ellers vært i det meste av landets medier av forskjellige, fiskerelaterte grunner. Med et brennende engasjement for mangfold, er han populær hos både unge og voksne publikummere.

  Black Fly Eyes (film/filmklipp) står bak kortfilmen Under The Bridge, der Renaelva og vakende harr i slow motion er hovedingrediensene. Dette er en film som virkelig gir deg lyst til å fiske, og både story, filming, klipping og stemning er gjennomført.

  Takketalene til prisvinnerne strakk seg fra profesjonelt og sindig til fullstendig oppløst i tårer, og dersom noen skulle være i tvil om hvor mye en gullkrok betyr for de mest seriøse og hardtsatsende sportsfiskerne her til lands, bør de ta seg en tur til Oslo under neste års prisgalla.

  Den som forsynte seg grovest fra prisbordet var det Bjørn Florø-Larsen. Han stod også for årets lengste takketale. Florø-Larsen benyttet anledningen til å takke sine nærmeste, men gav også store mengder skryt til sine mednominerte. Han skamroste blant annet Erik Walmann for den fantastiske jobben han gjør i det norske predatormiljøet, og kunne ellers fortelle at da han vokste opp, og kameratene i gaten hadde plakater av Eric Cantona og Pamela Anderson på veggen, så var det noe helt annet som prydet gutteromveggene hans.

  – Jeg hadde plakat av Asgeir Alvestad og Torunn Handeland på veggen, jeg. Asgeir har vært et forbilde helt siden barndommen, og bare det å være nominert i samme klasse som han er utrolig stort. Å vinne den samme klassen… Nei, jeg har ikke ord, kunne han fortelle fra scenen.

  Gullkroken 2015 (1)
  Folksomt i Storsalen på Chateau Neuf. (Foto: Lasse Ibsen Thun)

  Ydmykhet og takknemmelighet gikk ellers igjen i de fleste takketalene, noe også konferansier Schau bet seg merke i. Om en skal tro hans egne utsagn, falt han faktisk mer og mer for det samlede sportsfiskemiljøet etter hvert som kvelden gikk seg til.

  – Det skal dere faen meg ha, altså. Jeg har jo vært med på en del prisutdelinger tidligere, både Spellemann og Gullruten, og her hører en aldri slike ting som det dere forteller her. Det skjer ikke at en Spellemannvinner sier at han bare vil det som er best for musikken i sin takketale. Der er det bare meg, meg meg som gjelder. Her virker det som om alle vil det beste for fiskingen. Dere er jo sprø, men jeg liker dere, var den klare beskjeden fra kveldens mikrofonfører.

  PS: Stor bildeserie fra årets prisutdeling kommer på vår Facebook-side i løpet av et par dager, så følg med videre.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles