More

  Fang og slipp-foredrag med Steven Cooke

  En av verdens virkelige «superstjerner» innen fritidsfiskeforskning kommer til Havforskningsinstituttet i Bergen fredag 1, april. Her skal han holde et foredrag alle sportsfiskere burde få med seg.

  Av: Endre Hopland

  Det er Havforskningsinstituttets Keno Ferter som får besøk av Cooke denne fredagen, og fra klokken 11.45 inviteres alle interesserte til å få med seg forskerens foredrag om utfordringer knyttet til fang og slipp, med bakgrunn i fiskeriene i verdensberømte Fraser River.

  Les også: Fangsten er ikke alt

  – Av flere forskjellige grunner antas det at det meste av fisken som blir fanget og satt tilbake igjen overlever fint og ikke får noen helsemessige skader av det den har vært gjennom. Teamet vårt har vært med på å utforske denne antakelsen i fiskerimultisektoren rettet mot stillehavslaks i Fraser River i British Columbia, og arbeidet vårt antyder at det er et sammensatt svar på hvorfor noen fisker overlever og andre dør. Variasjoner hos enkeltindivider, migrerende bestander og fiskens kjønn synes alle å være momenter som spiller inn på resultatet. Slikt er fascinerende, men skaper også mange utfordringer for ressursforvalterne, forteller Steven Cooke.

  Steven Cooke er leder av Fish Ecology and Conservation Physiology Laboratory ved Carleton University i Ottawa i Canada. Han er også sjefsredaktør i Conservation Physiology og redaktør for Endangered Species Research, Environmental Biology of Fishes and Journal of Animal Biotelemetry. Cooke har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet the Medal from the Fisheries Society of the Award of Excellence from the Fisheries Management Section of the American Fisheries Society.

  Les også: La de største leve

  Resultatene til Cooke og teamet hans kan etter alt å dømme fint overføres til vassdrag andre steder i verden, så foredraget vil i aller høyeste grad være aktuelt og interessant, også for oss her i Norge. Keno Ferter, som selv har publisert flere artikler om temaet fang og slipp på Hooked, håper mange har mulighet til å få med seg fredagens foredrag.

  – Vi samles i møterommet «Skuten» i fjerde etasje C. Sundts gate 64. Foredraget er gratis, åpent for alle og begynner klokken 11.45., sier Ferter til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles