More

  Ekenes og Bersås til topps i rekordjevnt havfiske-NM

  Fattige 820 gram skilte de ni beste deltakerne i herre- og seniorklassen under årets havfiske-NM. I dameklassen ble det derimot en klar debutantseier.

  Av: Endre Hopland

  Tradisjonen tro arrangeres NM i havfiske omtrent når folk begynner å tenke på å legge om til- eller fra vinterdekk, altså en gang mellom 1. april og 1. desember. I år var det helgen 21.-22. oktober som ble den utvalgte, og det var Botne Havfiskeklubb som inviterte den norske havfiskeeliten til to dager med konkurranser og fest i Holmestrand. Hele 112 fiskere meldte seg på årets norgesmesterskap, og rundt 100 av disse stilte til start. Det er et meget bra tall, spesielt med tanke på at Holmestrand ikke akkurat bød på sommervær denne helgen.

  Les også: Eivind Johannessen vant EM i havfiske – nordmenn på alle pallplassene

  Fisket i Oslofjorden var utvilsomt labert både lørdag og søndag. Faktisk er det litt skremmende hvor lite fangst det ble i løpet av to fulle fiskedager. NM-deltakerne måtte jobbe hardt for å få fisk over minstemålet, og siden årets NM-regler bare tillot ti innveide makrell per fisker, hadde det heller ikke noe for seg å fylle stampene med disse.

  Fisk med litt størrelse var det også umulig å oppdrive. Det sier vel egentlig det meste at det var en makrell som var NMs tredje største fisk, og at denne bare var 100 gram lettere enn den delte førsteplassen, to torsker på 1260 gram.

  Forholdene var likevel like for alle, og det er som kjent når fisket er på sitt aller kjipeste at klinten skilles fra hveten. Årets NM ble også rekordjevnt, og da status ble gjort opp etter to fiskedager, var det Jan Ekenes fra Fredrikshald HK som kunne juble for NM-seier i både herreklassen og allround. Med til sammen 10,94 kilo fisk, slo han Jarle Reitan fra Båstad HK med 280 gram, eller en middels makrell om du vil. Fattige 40 gram bak fulgte Petter Skudal fra Oslo HK.

  PALLEN: Jan Ekenes (gull), Jarle Reitan (sølv) og Petter Skudal (bronse) tok pallplassene i herreklassen under årets NM i havfiske. (Foto: Privat)

  Arne Bergstrøm fra Sarpsborg HK, Knut Arne Røyne fra Trondheim HK og Sigbjørn Hansen fra Ski HK fulgte på de tre neste plassene i herreklassen. Hansen på sjetteplass veide inn 10,24 kilo fisk, og var med det altså bare 700 gram bak vinneren. Likevel ble det bare Europa League-kvalikk i det rekordjevne norgesmesterskapet.

  I seniorklassen karret tre fiskere seg over ti kilo med fisk. Thor Sletmo fra Ski HK veide inn 10,66 kilo fisk, noe som altså ville gitt pallplass i herreklassen der konkurransen er hardest. Sletmo vant seniorklassen foran Egil Berg fra Botne HK (10,48 kilo) og Dagfinn Karlsen fra Ski HK (10,12 kilo).

  Les også: Norsk medaljeskred i havfiske-EM

  I dameklassen, som i år talte åtte deltakere, var det ikke like jevnt. Mesterskapsdebutant Jeanett Brudeseth Bersås fra Nordvegen HK fisket best av samtlige damer under første fiskedag, og selv om hun følte ting gikk fryktelig dårlig på dag to, endte hun opp på til sammen 7,82 kilo med innveid fisk. Det holdt til klasseseier med 1,96 kilos margin ned til Hilde Skiffard fra Oslo HK på andreplass. Torunn Handeland fra Trondheim HK knep tredjeplassen med til sammen 5,26 kilo fisk.

  – På dag en var jeg på båten Costa Plenty, og der satset vi på å ligge på samme plass hele dagen. Vi fisket på 80-90 meters dyp, hovedsaklig etter hvitting. Mange var under minstemålet, men noen var også over 32 centimeter. Det dukket ellers opp et par hyser og torsk på båten, blant annet min torsk på 1,26 kilo. På dag to satset vår båt, som så mange andre, på å få fylt opp kvoten på ti makrell. Jeg klarte bare å få syv stykk over minstemålet, og var sikker på at gullet kom til å ryke, men heldigvis gjorde det ikke det, sier en strålende fornøyd Jeanett Brudeseth Bersås til Hooked.

  33-åringen fra Odda deltok altså i sitt aller første havfiske-NM, og hun kunne vel knapt fått en bedre debut.

  – Jeg er veldig overrasket og glad for denne seieren. En drømmer jo selvfølgelig litt, men jeg liker best å være realist. Jeg hadde som mål å klare en tredjeplass, men dette gikk jo over all forventning, sier hun til Hooked.

  Les også: Havfiskedronningen i vest

  Tidligere i år deltok Bersås i sin aller første Norgescup-runde, noe som absolutt gav mersmak. Med NM-seieren i helgen er hun fullstendig solgt.

  – Jeg elsker konkurranser og jeg elsker fisking, så til neste år kommer jeg til å satse alt på Norgescupen og NM, sier den nybakte norgesmesteren til Hooked.

  DEBUTERTE MED SEIER: Jeanett Brudeseth Bersås gikk til topps i dameklassen i sitt aller første havfiske-NM. (Foto: Privat)

  I juniorklassen var det i år bare fire deltakere. Her var det til slutt Marius Hansen fra Ski HK som tok NM-tittelen. Det ble også konkurrert i firemannslag under NM, og her var det Hansens klubb sitt førstelag som gikk helt til topps. Laget, som bestod av Robin Ødegård, Thomas Løland, Jon Anders Ihlen og Thor Sletmo, endte til slutt opp med 38,58 kilo fisk. Det er nesten 4,5 kilo mer enn Båstad 2 på andreplass.

  – Til tross for litt glissent fiske og noe regn på søndagen, så har det vært en meget vellykket og fin helg. Mange glade havfiskere har vært samlet i Holmestrand, og det har vært god stemning om bord i fiskebåtene hele veien. Dette var moro, sier Tomas Steine i arrangementkomiteen til Hooked.

  Her finner du komplette resultatlister fra NM i havfiske 2017

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles