More

  – Når bør jeg bytte sene på snella? (Hooked+)

  Hei!

  Jeg skal fiske mye i sjøen i sommerferien, så jeg lurer på om det er lurt å bytte sene på havfiskestanga før sommeren? Er litt usikker hvor lenge det er siden jeg kjøpte sena, men tror minst 2 år.

  – Sebastian

  Heisann Sebastian!

  For å sikre gode opplevelser og minske risikoen for at svakheter på fiskeutstyret skal være årsaken til at du mister drømmefisken i sommer, er det korte svaret: JA! Jeg velger likevel også å svare det litt lengre svaret, og starter litt med valg av line. Ser du skriver «sene», som jeg da tolker dertil at du bruker monofilline på snellen din. Om dette er tilfellet, vil jeg sterkt anbefale deg til å gå over til å bruke multifilament/braid (eksempelvis Fireline, Powerpro, Sufix osv). Monofilament som hovedline bruker jeg egentlig kun til statisk agnfiske på isen, haspelfiske fra land i områder med bratte skarpe kanter eller om jeg mot formodning har rotet meg opp i lakseelva.

  Multifilament, har flere fordeler sammenliknet med mono. Det viktigste er tynnere diameter med høyere bruddstyrke, samt null strekk. Du vil da altså få en hovedline på snella som er sterkere, har mindre motstand i vannet og ENORMT mye bedre kontakt med agnet/pilken/shadjiggen din. Husk at bruddstyrke ikke forteller deg hvor stor fisk du kan dra opp, men kraften som skal til for å ryke linen. Om linen din har høyere bruddstyrke enn bremsekraften til snella, så har du egentlig mer enn nok.

  Til mye av mitt vanlige båtfiske, bruker jeg ca. 0,28-0,32mm multifilament. For å sette ting litt i perspektiv, så brukte Asgeir Alvestad 0,41mm Fireline da han dro opp håkjerringa si på 1099kg. Husk at multifilaments svakhet er slitasje, ergo ikke noe du kan file borti skarpe steiner eller fisketenner med. De nederste meterne (fortom/topshot) bør derfor være i et materiale som tåler slitasje, som for eksempel monofilament eller den litt hardere og dyrere varianten, fluorcarbon.

  Selv skifter jeg line på snellene mine «når jeg mener det trengs». Går over og sjekker jevnlig etter svakheter og skader, spesielt på utstyr som jeg vet kan risikere å få mye krefter i sving. Er jeg usikker, så skifter jeg ALLTID. Multifilament er litt dyrere enn monofilament, så et annet triks er å snu lina. Om du har fylt opp ei snelle med line, er det sannsynlig at den innerste halvdelen med line ikke er brukt i det hele tatt. Da kan det være en idé å snu hele lina, slik at den ytterste og mest brukte delen går innerst og den ubrukte ytterst. På den måten får du utnyttet lina over litt lengre tid.

  Ellers vil lina di vare lengre med et enkelt vedlikehold. Skyll snella med line godt i ferskvann etter hver tur, oppbevar den unna direkte sollys og kapp gjerne av noen få meter etter noen turer for å ta bort den delen som er mest utsatt for skader. Noter gjerne ned datoen sist du skiftet line og ta en grundig sjekk på utstyret etter endt sesong.

  Svaret blir da:
  – Om snella er fylt med monofilament, skift til multifilament.
  – Om du har multifilament, og den føles og ser bra ut, snu lina.
  – Om du føler deg usikker på snørets alder og kvalitet, og ønsker minst mulig gambling dersom drømmefisken smeller til; Skift ut!

  Det skal aldri stå på utstyret, når du endelig drar på drømmefisken!

  – Mvh Bjørn Florø-Larsen, biolog og allroundfisker 

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles