Fiskearter som ligner – hva har jeg fått? (Hooked+)Del dette:

Hei!

Var ute og fisket på kveldinga, og fikk denne fisken. Klarer ikke helt bestemme om det er sypike eller øyepål. Fant ut at man ser på overbitt eller underbitt når man skal bestemme, men min hadde munnen åpen. Kan dere hjelpe?Mvh Øyvind Gjønnes Tvedten

Hei Øyvind!

Du har fått en sypike (Trisopterus miutus), som er den vanligste å få av disse to artene du nevner. Du er ikke den første som sliter litt med å skille nettopp disse to artene, men når du får sett dem ved siden av hverandre live så ser du at de faktisk er ganske ulike (se bilde nederst i saken). Det er helt riktig at en grei måte å skille disse to artene på, er overbitt (sypike) og underbitt (øyepål). Øyepålen har ellers en slankere i kroppsform, lysere farger og et større øye.

Jeg tipper at når du først får en øyepål i hendene, så vil du ikke lenger være i tvil om hva du har foran deg. Ellers kan det være verdt å merke seg at du som regel finner øyepålen fra 30-40 meter og nedover. Sypike derimot, er vanlig å møte på helt opp i fjæresonen.

(PS! Husk at det også finnes en tredje potensiell forvekslingsart, nemlig den langt mer sjeldne skjeggtorsken!) 

Sypike og øyepål
LITT LIKE: Øyepål (øverst), med tydelig underbitt og lys jevn farge. Sypike (nederst), med et lite overbitt og en mer lysbrun/oransje farge. Disse er begge fisket på rundt 100 meters dyp, og øynene er derfor «sprengt» grunnet trykkforskjell. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)  

Mvh Bjørn Florø-Larsen, biolog og artsfisker

Del dette:
Prev Diaz fisker Hemsila
Next Åpen testdag for supre fiskebåter

Comments are closed.