More

  Fiskearter som ligner – hva har jeg fått? (Hooked+)

  Hei!

  Var ute og fisket på kveldinga, og fikk denne fisken. Klarer ikke helt bestemme om det er sypike eller øyepål. Fant ut at man ser på overbitt eller underbitt når man skal bestemme, men min hadde munnen åpen. Kan dere hjelpe?

  Mvh Øyvind Gjønnes Tvedten

  Hei Øyvind!

  Du har fått en sypike (Trisopterus miutus), som er den vanligste å få av disse to artene du nevner. Du er ikke den første som sliter litt med å skille nettopp disse to artene, men når du får sett dem ved siden av hverandre live så ser du at de faktisk er ganske ulike (se bilde nederst i saken). Det er helt riktig at en grei måte å skille disse to artene på, er overbitt (sypike) og underbitt (øyepål). Øyepålen har ellers en slankere i kroppsform, lysere farger og et større øye.

  Jeg tipper at når du først får en øyepål i hendene, så vil du ikke lenger være i tvil om hva du har foran deg. Ellers kan det være verdt å merke seg at du som regel finner øyepålen fra 30-40 meter og nedover. Sypike derimot, er vanlig å møte på helt opp i fjæresonen.

  (PS! Husk at det også finnes en tredje potensiell forvekslingsart, nemlig den langt mer sjeldne skjeggtorsken!) 

  Sypike og øyepål
  LITT LIKE: Øyepål (øverst), med tydelig underbitt og lys jevn farge. Sypike (nederst), med et lite overbitt og en mer lysbrun/oransje farge. Disse er begge fisket på rundt 100 meters dyp, og øynene er derfor «sprengt» grunnet trykkforskjell. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)  

  Mvh Bjørn Florø-Larsen, biolog og artsfisker

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles