Våpen under gluggjaktDel dette:

Thomas Roos Aas er en ivrig fisker i Pikewallis-crewet mesteparten av året, men det er ikke bare fisk som står i hodet på 16-åringen fra Fet. I dette innlegget tar han for seg våpen under gluggjakt.

Våpen og optikk er viktig under gluggjakt. Det er mørkt, så da er det viktig med en god kikkert med godt lys. Blinken er liten så ei rifle som går bra er alfa omega. Hva jeg bruker vil jeg gå nærmere inn på nå. Kikkerten jeg anvender under gluggjakt er en Schmidt & Bender Zenith 3-12×50 med rød prikk. Når det gjelder optikk så får man det man betaler for, som med så mye annet. Man kan få mange greie kikkerter til en billig penge – helt ned til et par tusen. Jeg har prøvd fire kikkerter under denne sesongens gluggjakt.

En av de er en «billigkikkert» til underkant av tre lapper. Denne hadde jeg med meg en gang på gluggen og det ble med det. Uten snø og med litt skyer ble det umulig å bruke den – enda det var 56 mm objektiv. Første gangen jeg var ute hadde jeg med elgrifla. Den har 5x forstørring hvilket var alt for lite, så da kunne den bare være så dyr den ville…

Når jeg lånte pappa sin elgrifle hadde jeg Docter V6 2-12×50. En kikkert til rundt 15 lapper, så den var noe helt annet en de to andre. Et helt klart alternativ, men så vil jeg helst bruke mitt eget utstyr. Schmidten til i underkant av 20 lapper er ennå et par trinn opp fra de andre. Her er sikten helt klar og det er lett å se, selv med lite snø.Les også: Åtejakt på rev

Schmidt & Bender Zenith 3-12×50 er en ypperlig revekikkert, spesielt når holdene bikker 100 meter er det fint å kunne dra på litt på forstørringa. 50 mm objektiv gir et godt lys når det er lite snø og overskyet med litt tåke. Den røde prikken er til god hjelp når det er så mørkt at trådkorset blir borte. Har blitt litt bortskjemt med denne godkikkerten!

Jeg gikk også til innkjøp av en GRS Sporter Varmint stokk, i fargen green mountain camo. Denne er beddet med stålhylser til S&L Hunter Takedown, så her kan man stramme til det man kan uten å sprekke treverket. Denne stokken har jeg blitt veldig glad i! Du kan stille på lengde og kjakestøtte kun ved å klemme inn en knapp – løfte opp og ned, eller skyve inn eller ut. Du kan gjøre den «skreddersydd» til deg på bare sekunder, og til en annen jeger på like kort tid!

Denne riggen veier litt. Demperen, som er av samme merke som rifla, S&L, er ingen lettvekter. Noe som ville gjort våpenet veldig framtungt, men med GRS stokk jevner det seg bra ut. Den veier rundt 4,9 kilo – noe vi regnet ut før vi gikk til innkjøp av utstyret. Det var viktig med vekta ettersom maksvekt på våpenet er 5 kilo når jeg skyter jaktfelt.

På gluggjakt på rev er det jo knall og fall vi er ute etter, så da er det lette kule med høy fart som gjelder. Siden jeg ikke har kjøpt 22-250 løp enda, og ikke kan bruke .224 kuler, som jeg mener er de beste kulene hvis man vil være snill med pelsen har jeg erfart, så har jeg gått for ei Sierra Variminter kule som veier 85 grain, ca. 5,5 gram. Det beste valget i 6.5×55/ .264 mener jeg.

Jeg lader selv kuler sammen med pappa, og det betyr at vi da kan bestemme litt selv hvordan ladninger vi vil ha. Til reven så lader vi 85 grain kuler med 44 grain Raufoss N96 krutt, så da går de i underkant av 1000 m/s. Reven detter rett ned i smellen med disse kulene, selv med riktig plasserte skudd med breisida til så blir det høl gjennom, men reven ligger der!

Alt i alt er jeg utrolig fornøyd med denne reveriggen – kikkerten, stokken, demperen, og det ettermonterte trykkpunkt-avtrekket er en drøm å skyte med! Den «samler på en femmer» på hundre meter!

Les også: Hva gjør en fisker når han ikke fisker?

Vil også si at på denne riggen gjorde jeg et røverkjøp. To løp, demper, låskasse og stokk kjøpte jeg under opphørssalg, med litt ekstra rabatt. Kikkerten kom pappa over på ei Revejakt-side på Facebook, S&B med en pris på 5000 kroner, den henter vi i morra! Da den ble kjøpt kostet den rundt 25000 ny, og når eneste forskjellen på denne og en ny var litt flass i malinga fremst på kikkerten var det ikke spørsmål! Den skulle jeg ha!

– Thomas

Del dette:
Prev Sjøørretfiske fra morgen til kveld
Next Deeper hjelper deg på isen – uansett vær og vind

Comments are closed.